Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οι "καμπάνες" των ιταλικών εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "καμπάνες" των ιταλικών εκλογών

Με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή περίμεναν όλοι στην Ευρώπη (και όχι μόνο) τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βρετανία κ.α.), και από προχθές ηχούν οι "καμπάνες" για το αύριο της γειτονικής μας χώρας αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Όσο κι αν ορισμένοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τις "ακούσουν", ο βαρύς τους ήχος "ξεκουφαίνει" και προειδοποιεί για τη δύσκολη συνέχεια τόσο στην Ιταλία (τρίτη οικονομία στην Ευρωζώνη) όσο και στην Ευρώπη, που σε ένα χρόνο θα έχουμε τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Όταν σε μια χώρα με τη δημοκρατική, κοινωνική παράδοση και πορεία όπως η Ιταλία φτάνουμε το εκλογικό σώμα να μετατοπίζεται σε τέτοιο βαθμό προς τη δεξιά, ακροδεξιά ξενοφοβική πλευρά, ενώ παράλληλα η αντισυστημική οργή - αντίθεση των πολιτών στρέφεται στο κίνημα - μόρφωμα του Μπέπε Γκρίλο, τότε το συμπέρασμα για την πολιτική αποτυχία του πρώην πρωθυπουργού Ρέντζι και της ευρύτερης Αριστεράς είναι αβίαστο. Όταν στη χώρα που η Αριστερά δρομολόγησε σοβαρές δημοκρατικές, κοινωνικές κατακτήσεις και συμμαχίες επί δεκατίες καταλήγει τώρα σε πολιτικό μαρασμό εξαιτίας πολιτικών, προσωποπαγών κινήσεων και κατακερματισμού, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι τα κενά της "καλύπτουν" ετερόκλητες δυνάμεις (από δεξιά έως το σχήμα των Πέντε Αστέρων).

Όταν ο Ρέντζι "άφηνε" πολιτικές της Αριστεράς για την εργασία, τη στήριξη των μικρομεσαίων ή "φλέρταρε" με τον καταδικασμένο Μπερλουσκόνι, τότε τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Όταν σε μια χώρα που μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια υποδέχτηκε περισσότερους από 650.000 πρόσφυγες - μετανάστες δυναμώνει το ξενοφοβικό πάθος και οι ακροδεξιές κορώνες, τότε όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μεταναστευτικό ήταν και παραμένει κεντρικό θέμα για όλη την ευρωπαϊκή πολιτική και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - συνεργασία περιμένει έως τώρα με μεγάλα ελλείμματα. Όχι τυχαία, η Λεπέν καταχάρηκε με τις ιταλικές κάλπες, ενώ και ο Φάρατζ δεν πήγε πίσω.

Μετά το Brexit, την ενίσχυση των ξενοφοβικών στη Γερμανία, την ισχυροποίηση της Λεπέν στη Γαλλία, τα αποτελέσματα στην Αυστρία (και τις "ημέρες" Τραμπ στις ΗΠΑ), έρχονται και τα αποτελέσματα στην Ιταλία να μας ταρακουνήσουν. Άλλωστε και στη χώρα μας η Ακροδεξιά παραμένει αγκάθι στην κοινωνία μας, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση φλερτάρει με ανάλογες "επιλογές".

Είναι καιρός για σοβαρή αλλαγή πορείας με την πρωτοβουλία των δημοκρατικών - αριστερών δυνάμεων που κατανοούν και εργάζονται για μια αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL