Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
"Ζητήστε συγγνώμη αντί να κουνάτε το δάχτυλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ζητήστε συγγνώμη αντί να κουνάτε το δάχτυλο"

"Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει κανόνα 'την πρακτική της βαλίτσας'", επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο νέο σκάνδαλο που ήρθε χθες στο φως για τις μίζες που δόθηκαν σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από τη γερμανική Deutsche Bahn για να αναθέτουν έργα του μετρό σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, την περίοδο από το 2003 έως το 2007.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε Μητσοτάκη και Γεννηματά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν "τουλάχιστον μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, αντί να κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους ηθικά άμεμπτους". "Πάει πάρα πολύ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ της Siemens, της Novartis, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων και των θαλασσοδανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει κανόνα 'την πρακτική της βαλίτσας', να κάνουν μαθήματα ηθικής στη σημερινή κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας την κατάθεση του πρώην υπεύθυνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Αυγερινού, σύμφωνα με την οποία το 1 εκατ. μάρκα που η Siemens είχε παραδώσει στον κ. Τσουκάτο κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση αυτού του νέου σκανδάλου, ο Δ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι εφόσον διαβιβαστεί η συγκεκριμένη δικογραφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα γίνουν οι θεσμικά επιβεβλημένες κινήσεις για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

7% σε ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.

Την Πέμπτη, επισήμανε, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές, "προφανώς συμμετέχοντας σε μια νέα σκευωρία που οργάνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός", διαβίβασαν στοιχεία στις αντίστοιχες ελληνικές, σύμφωνα με τα οποία κρατικοί αξιωματούχοι δωροδοκούνταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn για να αναθέτουν έργα του μετρό σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε και η εταιρεία Thales. "Από τα στοιχεία εξάλλου προκύπτει ότι για κάθε δημόσιο έργο την περίοδο από το 2003 ώς το 2007 υπήρχε και συγκεκριμένη κοστολόγηση της μίζας στο 7% της αξίας του έργου, που κατευθύνονταν στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.", σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν και παλαιότερη κατάθεση του προέδρου της εταιρείας Thales Μισέλ Ζοσεράν στις γαλλικές αρχές, "ο οποίος παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του δωροδοκούσε κατ' εξακολούθηση Έλληνες αξιωματούχους με το ποσοστό της μίζας να κυμαίνεται μεταξύ 7% και 10% επί της αξίας του έργου". Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο κ. Ζοσεράν ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του έχασε το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή η ανταγωνίστρια εταιρεία χρημάτισε υψηλότερα ιστάμενους Έλληνες πολιτικούς, αποκάλυψε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Τεράστιες ευθύνες

Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά είναι ότι οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για τη μεγάλη κρίση του 2009-2010.

"Καλό θα ήταν", σημείωσε αναφερόμενος στις προσπάθειες "αντιπερισπασμού" από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., "να επιδεικνύουν μεγαλύτερη σεμνότητα και να αναγνωρίσουν τις απαράγραπτες και τεράστιες ευθύνες τους". "Οι δικές τους αθλιότητες", υποστήριξε, "οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη μνημονιακή περιπέτεια".

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 8 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Από το 2010 η κατάθεση

Επιχειρηματίας μετέφερε τις βαλίτσες

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη που έκανε στον ρ/σ Στο Κόκκινο η δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκου ότι η κατάθεση έχει δοθεί από το 2010 στην εισαγγελία της Φραγκφούρτης, αλλά στη χώρα μας ήρθε πρόσφατα, μετά οκτώ χρόνια, ως «αποτέλεσμα αβελτηρίας και καθυστέρησης της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αυτή είναι μια επανάληψη της ιστορίας της Novartis», όπως είπε τονίζοντας ότι τη δικογραφία έφερε τώρα η Εισαγγελία Διαφθοράς.

"Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2013 από συνάδελφο της 'Süddeutsche Zeitung', τον άνθρωπο που αποκάλυψε και το σκάνδαλο της Siemens, τον Κλάους Οτ, που τότε δεν μιλούσε για 370.000 ευρώ, μιλούσε για εκατομμύρια", σημείωσε, επισημαίνοντας όμως ότι αυτά δεν μπορούν να υπολογιστούν γιατί η μέθοδος χρηματισμού, όπως καταγγέλλεται επωνύμως από Γερμανό πολίτη, ήταν ίδια με αυτήν που καταγγέλλεται για τη Novartis.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν είναι μόνο τα υπουργεία, αλλά εμπλέκονται οι ηγεσίες, ενώ τα χρήματα πήγαιναν με βαλιτσάκια στα δύο μεγάλα κόμματα, και πως υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός. Τα στελέχη των κομμάτων, μάλιστα, «έχουν κατονομαστεί», από επιχειρηματία που λειτουργούσε ως τρίτος για την κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε και η γνωστή από την υπόθεση C4I και μιζών στα εξοπλιστικά Thales. Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ισόβια και αναμένεται να μιλήσουν για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, όπως εκτίμησε η δημοσιογράφος.

Λέξη για την ταμπακιέρα από το ΠΑΣΟΚ

Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για "παραλήρημα" του κυβερνητικού εκπροσώπου. "Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. βουλιάζουν κάθε μέρα μέσα στη λάσπη που οι ίδιοι δημιούργησαν" ισχυρίστηκε το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL