Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Μηνύματα Αλ. Τσίπρα / Μηνύματα Αλ. Τσίπρα: Διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα Αλ. Τσίπρα / Μηνύματα Αλ. Τσίπρα: Διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής

Για το τέλος της ελληνικής κρίσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας, χθες, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Σε πρώτο πλάνο, η στρατηγική και η προετοιμασία της επόμενης ημέρας για τη χώρα με άξονα το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αλλά και η απόδοση των ευθυνών που οδήγησαν στη μνημονιακή περιπέτεια, "ώστε η πικρή εμπειρία των Μνημονίων να μετουσιωθεί σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον".

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα σε ένα μέλλον ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικής συμμετοχής. "Αυτό το μέλλον θα το διαμορφώσουμε όλοι μαζί" είπε και απηύθυνε κάλεσμα για έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο για την επόμενη ημέρα.

Θεαματική αλλαγή εικόνας

"Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη" επισήμανε στην εισαγωγή του ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τα δεδομένα στο πεδίο της οικονομίας όπου, όπως τόνισε, "έχουμε μια θεαματική αλλαγή της εικόνας". Παράλληλα, επεσήμανε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στο σύνολο του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας, με τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου αλλά και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα. "Η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα", είπε, "αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή, διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους".

"Η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων", υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για το "next best thing" στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, ενώ υπογράμμισε τα μέτρα για την αναστροφή του brain drain, χαρακτηρίζοντάς το μια από τις πιο σημαντικές πληγές της κρίσης, μαζί με τη "δραματική αύξηση" της ανεργίας των νέων.

Απόδοση ευθυνών

Όπως υπογράμμισε, το ιστορικό κάλεσμα για τη χώρα δεν είναι μόνο να σταματήσει η καταστροφή αλλά και να θεραπευτούν οι αιτίες που την προκάλεσαν. "Να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης και κυρίως να οδηγήσουμε τη χώρα στο μέλλον που της αξίζει". "Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών, γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά" είπε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα κουλτούρα στο πολιτικό σύστημα, ένα "νέο αέρα" στα πολιτικά πράγματα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και τους θεσμούς.

Περιγράφοντας τον τρόπο που η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση, με την αύξηση της ανεργίας, τη φτωχοποίηση, με τα βάρη να πέφτουν "στην πλειοψηφία ενός κόσμου που δεν έφταιγε", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και "τώρα βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κατάστασης, μετά από σχεδόν 8 χρόνια, αυτό το τέλος θα μείνει ανολοκλήρωτο και θα μας καταδιώκει εαν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη".

Διακομματική κυβερνητική ελίτ

"Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς", επισήμανε, "κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν". Επισήμανε ωστόσο πως αυτό είναι αποκλειστικά έργο της Δικαιοσύνης, "με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το σύνταγμα της χώρας". "Δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στον δημόσιο βίο. "Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές", πρόσθεσε. "Να είμαστε πιο αυστηροί σε σχέση με δικές μας πράξεις", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης διαμορφώθηκε μια αποκομμένη, διακομματική κυβερνητική ελίτ, "που με αλαζονεία και κυνισμό μεταχειρίστηκε το λαϊκό αίσθημα με μεθόδους κατευνασμού, εκτόνωσης και επικοινωνιακού προσανατολισμού".

Η επόμενη ημέρα

"Διανύουμε τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές "είναι ένα ανοιχτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση". "Από την πλευρά μας", εξήγησε, "έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει". "Αλλά", πρόσθεσε, "ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής", κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε, τη δυνατότητα "να θέτουμε τα δικά μας μεταρρυθμιστικά προτάγματα με βάση τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους Δελφούς επανέλαβε πως η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του δικού της μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου. "Όλο αυτό το διάστημα ετεροκαθοριστήκαμε ως κοινωνία και ως παραγωγικές δυνάμεις στις καταναγκαστικές επιταγές των μνημονιακών προγραμμάτων και των δανειακών συμβάσεων", είπε χαρακτηριστικά. "Τώρα, είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται", πρόσθεσε.

"Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα"

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι αυτό επιτάσσεται και για λόγους εθνικούς και γεωπολιτικούς. "Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα" υπογράμμισε και επανέλαβε τη στρατηγική της πλήρους και αυτοδύναμης επανόδου στις αγορές με το λεγόμενο "μαξιλάρι ρευστότητας". "Σε συνεργασία με τους εταίρους μας το χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας".

Αιχμές κατά Στουρνάρα

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απόψεις που ακούγονται για προληπτική γραμμή πίστωσης, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτές οι απόψεις "είναι σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας". "Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών στους οποίους εξίσου λογοδοτούν", είπε χαρακτηριστικά, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της.

"Σε κάθε περίπτωση" είπε, "όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε και θα κριθούμε όχι μόνο από τις απόψεις μας αλλά και από την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον". Παράλληλα, αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους, είπε ότι με το τέλος του προγράμματος αυτό θα είναι το επιστέγασμα μιας "δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού".

Όχι στο καθεστώς διαπλοκής

Σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει η Ν.Δ., έκανε λόγο για εύκολες εξαγγελίες, παρωχημένες και παλαιοκομματικές, που "δεν μπορούν να ξεγελάσουν είτε να πείσουν σήμερα κανέναν". "Για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και να μειωθεί η σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη φορολογία, προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω", είπε χαρακτηριστικά. "Πίσω στις σπατάλες και τις ρεμούλες, στο καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, πίσω στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα ελλείμματα και στη διεθνή ανυποληψία", υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL