Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Νικηφορίδης: Διαστάσεις του ηθικού μας πλεονεκτήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Νικηφορίδης: Διαστάσεις του ηθικού μας πλεονεκτήματος

Έργο του Γιώργου Σικελιώτη

Του Πάνου Τριγάζη*

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης και το ΠΑΔΟΠ τιμούν τον Νίκο Νικηφορίδη, με εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ευκαιρία να θυμηθούμε ένα από τα «κατορθώματα» της ελληνικής Δεξιάς, που είναι ανεπανάληπτο διεθνώς.

Υπενθυμίζω ότι, στις 5 Μαρτίου 1951, ο 22χρονος γραμματέας τής ΕΠΟΝ Παγκρατίου εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταδίκη του σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο, με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Επρόκειτο για τον πρώτο, ίσως και μόνο άνθρωπο στον κόσμο, που έδωσε τη ζωή του για την ειρήνη. Άραγε, θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη η Δεξιά, που κύριος εκφραστής της σήμερα είναι η Ν.Δ., για το έγκλημα αυτό;

Το μεγαλείο του Νικηφορίδη ήταν ότι μετά την επιστροφή του από την εξορία στην Ικαρία και Μακρόνησο (όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια) δεν «έκατσε στα αυγά του», αλλά στρατεύτηκε στην υπόθεση της ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού. Και όταν βρέθηκε στο κελί του μελλοθανάτου, στην απελπισμένη μητέρα του, που του ζητούσε να υπογράψει δήλωση μετανοίας για να σωθεί, απαντούσε: «Μάνα, δεν ζητούν την υπογραφή μου, αλλά να καταδώσω τους συναγωνιστές μου».

Μπορεί να πει κάποιος ότι «ξύνουμε πληγές», αλλά αντλούμε υπερηφάνεια ως Έλληνες και αριστεροί από την αυτοθυσία του Νικηφορίδη, ο οποίος αναγνωρίζεται ως μάρτυρας και του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος. Κύριος στόχος μας είναι η άντληση διδαγμάτων από την τραγική εκείνη περίοδο, διότι και σήμερα ανακάμπτουν και στη χώρα μας οι «βρυκόλακες» των Βαλκανίων, οι νεοναζί.

Ποια διδάγματα πηγάζουν από την υπόθεση Νικηφορίδη; Κατά τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, «κανένας πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ». Και στην περίπτωση του Εμφυλίου, τα δεινά δεν τέλειωσαν με τη λήξη του. Πέρασε σχεδόν μισός αιώνας μέχρι να ψηφιστεί, το 1989, νόμος για την άρση των συνεπειών του, με πρόταση του Χαρίλαου Φλωράκη, που υιοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Υπήρξαν συνέπειες και στην εξωτερική πολιτική, αφού στα βόρεια σύνορα της χώρας υψώθηκε το τείχος του Ψυχρού Πολέμου, με κυρίαρχο τότε δόγμα τον «από Βορρά κίνδυνο», που αποδείχθηκε μη υπαρκτός, ενώ προέκυψε εξ Ανατολών από τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Από την υπόθεση Νικηφορίδη θα μπορούσε να διδαχθεί και η εμφανιζόμενη ως φιλελεύθερη Δεξιά. Να θυμηθεί ότι, παρά την βαριά ήττα της στον Εμφύλιο, η Αριστερά δεν τέλειωσε, αλλά με κύριο φορέα της το τότε ενωτικό εγχείρημα της ΕΔΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση από τις εκλογές του 1958. Φαινόμενο που εξηγείται από το γεγονός ότι η παράταξή μας είχε πρωτοστατήσει, κυρίως διά του ΚΚΕ, στην Εθνική Αντίσταση κατά της γερμανο-ιταλικής κατοχής και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί. Πιο μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα από αυτό δεν υπάρχει· ας το καταλάβουν και οι συμπορευόμενοι με τη Χρυσή Αυγή σύγχρονοι «μακεδονομάχοι». Για την Αριστερά, λοιπόν, το ηθικό πλεονέκτημα δεν αφορά μόνο την διαχείριση δημοσίου χρήματος, αλλά και άλλους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής της δράσης.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την εκδήλωση της 5ης Μαρτίου: 1) Η πυρηνική απειλή έχει επανέλθει πολύ έντονα στο προσκήνιο. 2) Το 2017 πετύχαμε ως παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα μεγάλη νίκη, με την υιοθέτηση από τουλάχιστον 120 χώρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ Σύμβασης για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, που σημαίνει ότι το αίτημα του Νικηφορίδη τείνει να γίνει πραγματικότητα. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που το Νόμπελ Ειρήνης 2017 απονεμήθηκε στο διεθνές αντιπυρηνικό κίνημα.

Τέλος, η μνήμη του Νικηφορίδη συμβολίζει και τον ρόλο που πάντοτε έπαιξε η νέα γενιά στους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ειρήνη.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL