Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Εντυπώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπώσεις

Κάτι καινούργιο

Του Βασίλη Λυριτζή

Με ανασχηματισμό, Novartis, υπουργικά επιδόματα και πλειστηριασμούς να κυριαρχούν στη δημόσια κουβέντα και αντιπαράθεση, μπορεί η ενασχόληση και οι σκέψεις για το σημερινό μας θέμα να φαντάζουν εκτός πραγματικότητας. Όλα τα έχει η Μαριωρή, η συζήτηση για την κάνναβη μας έλειπε, θα πουν πολλοί.

Και όμως είναι που στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή, συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας για τη βιομηχανική και φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Δύσκολο θέμα. Ακουμπάει σε κατεστημένες αντιλήψεις και στερεότυπα, σε φόβους, αλλά και σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Δύσκολο θέμα, γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα στις τάξεις της νεολαίας, και η κατάσταση αυτή γεννά αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία σε κάθε συζήτηση που θεωρείται ότι αφήνει χαραμάδες νομιμοποίησης.

Πιθανόν δεν είναι η ώρα να γίνει το βήμα για την αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης της κάνναβης. Η κοινωνία δεν δείχνει έτοιμη καν να ακούσει τα όποια επιχειρήματα και μια πρόωρη συζήτηση -πολύ περισσότερο επιλογή- θα προκαλούσε χειρότερα αποτελέσματα και θα έδινε ισχυρή φωνή σε όσους με έναν βαθύτατο συντηρητισμό και ισοπεδωτική λογική αρνούνται επιστημονικά στοιχεία, στατιστικές αναλύσεις και κοινωνικά αποτελέσματα.

Είναι πια αποδεδειγμένο διεθνώς ότι το συγκεκριμένο φυτό με την κατάλληλη επεξεργασία δρα θετικά ως φαρμακευτικό σκεύασμα σε μια σειρά από παθήσεις, βοηθώντας ιδιαίτερα συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται από χρόνιες ασθένειες και ζουν μια επίπονη καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα, δίνει ένα πεδίο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και επενδύσεων από το εξωτερικό, καθώς σε άλλες χώρες που έχει νομιμοποιηθεί η χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων υπάρχει τεράστια ζήτηση, ενώ και στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αναγκάζονται να φέρουν τα σκευάσματα αυτά "παράνομα" από το εξωτερικό.

Με όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες μπορούμε να αλλάξουμε ρότα και στις "κολλημένες" αντιλήψεις μας για υγεία και οικονομία. Να βοηθηθούν οι άνθρωποι με νέους τρόπους, να αναπτυχθούν νέοι τομείς της οικονομίας και να αποκτήσουμε σιγά - σιγά νέα μυαλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL