Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Είναι πολλά τα λεφτά,... πάτερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι πολλά τα λεφτά,... πάτερ

Για πραξικοπηματική παρέμβαση της Πολιτείας στα εσωτερικά της Εκκλησίας έκανε λόγο ο κ. Ιερώνυμος με αφορμή την τροπολογία που επαναφέρει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου σε καθεστώς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με αποτέλεσμα το ΠΙΙΕΤ να φεύγει από τον έλεγχο του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’. Το επιχειρηματικό της πρόσωπο έδειξε για μια ακόμη φορά η Εκκλησία της Ελλάδος με την υποστήριξη των πολιτικών εξαπτέρυγων που το 2014 είχαν φροντίσει να μεταφέρουν ένα χρυσοφόρο προσκύνημα στον αποκλειστικό έλεγχο του μητροπολίτη Σύρου ανατρέποντας τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος που λειτουργεί για σχεδόν δύο αιώνες υπό την εποπτεία του κράτους με μοναδική εξαίρεση τα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών και της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που το παρέδωσαν αμφότεροι στην εξουσία της Εκκλησίας.

Τα χρόνια που το Ίδρυμα Ευαγγελίστριας πέρασε στα χέρια του μητροπολίτη ένας διαφορετικός αέρας επιχειρηματικότητας έπνευσε στην Τήνο, καθώς το ίδρυμα προχώρησε σε μια καινοφανή πρακτική για την εκμετάλλευση των ταμάτων που οι πιστοί κατά χιλιάδες προσφέρουν κάθε χρόνο στην εικόνα της Παναγίας. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα κοσμήματα και τα αναθήματα των πιστών λιώνονταν, μετά από γραπτή συμφωνία που αποκαλύφθηκε το 2015, σε χυτήρια της Τουρκίας, επέστρεφαν ως πλάκες χρυσού και στη συνέχεια το Ίδρυμα τα πουλούσε στην Τράπεζα της Ελλάδας εισπράττοντας μετρητά, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Διόλου ευκαταφρόνητα τα έσοδα καθώς ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης ένας μεγάλος αριθμός πιστών χριστιανών συνεχίζει να προσφέρει δεκάδες χιλιάδες χρυσά αναθήματα όπως και κοσμήματα μικρής ή μεγάλης αξίας στην εικόνα της Παναγίας αυξάνοντας έτσι το αποθεματικό της Μητρόπολης και της Εκκλησίας.

Στην πρόσφατη έκρηξη οργής του αρχιεπισκόπου, που μετουσιώθηκε σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας και η οποία κοινοποιήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Ιερώνυμος επικεντρώνει στη μομφή πως “επιχειρείται να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος” ξεχνώντας να αναφέρει πως ο καταστατικός χάρτης συντάχθηκε το 1977 σε πλήρη συμφωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του μακαριστού Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου, και τροποποιήθηκε το 2014 ειδικά και μόνο για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου με νομοθετική παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL