Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κρύψει την απουσία / Χωρίς υπογραφή Σαλμά η πρόταση της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κρύψει την απουσία / Χωρίς υπογραφή Σαλμά η πρόταση της Ν.Δ.

Τη “δύσκολη σχέση” της Ν.Δ. με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ανέδειξε χθες για μία ακόμη φορά η άρνησή του να υπογράψει τη “γαλάζια” πρόταση για παραπομπή των Π. Κουρουμπλή - Α. Ξανθού - Π. Πολάκη, αλλά και η παραλίγο διαγραφή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειωτέον πως την πρόταση υπογράφουν οι 74 βουλευτές της Ν.Δ., των πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών συμπεριλαμβανομένων, όπως επίσης και των αναφερομένων στην δικογραφία. Ωστόσο, ο Μάριος Σαλμάς αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τους Π. Κουρουμπλή - Α. Ξανθό - Π. Πολάκη, την οποία είχε ήδη ανακοινώσει από προχθές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια “συμψηφισμού” για το σκάνδαλο Novartis.

Παραλίγο διαγραφή

Η αρνητική στάση του πρώην υπουργού Υγείας, που είναι εις εκ των αναφερομένων στη δικογραφία και έχει παραπεμφθεί στην προανακριτική επιτροπή, προκάλεσε “μίνι κρίση” στην οδό Πειραιώς και ο Μάριος Σαλμάς εκλήθη για να δώσει πολιτικές εξηγήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις να διαγράψει τον βουλευτή, εάν οι εξηγήσεις του δεν κρίνονταν “επαρκείς”. Ο ίδιος, πάντως, επικαλέστηκε μία “προσωπική ευαισθησία” στις “εξηγήσεις” που εκλήθη να παράσχει στη Ν.Δ., σημειώνοντας μάλιστα πως “είναι 18 χρόνια στο κόμμα και δεν έχει διαφοροποιηθεί ποτέ”. Συνομιλητές του, εξάλλου, τόνιζαν πως απλώς ο ίδιος “δεν θέλει να κάνει σε άλλους ό,τι έκαναν σε εκείνον”, εννοώντας την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή. Επιπροσθέτως, πάντως, ο Μάριος Σαλμάς έσπευσε να διευκρινίσει, με δήλωσή του, ότι δεν έχει καμία επί της ουσίας διαφωνία με την πρωτοβουλία της Ν.Δ. “Δεν υπέγραψα την πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησίας καθώς έχω παραπεμφθεί στην προκαταρκτική επιτροπή για τη διερεύνηση των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Με την ουσία της πρότασης δεν έχω καμία διαφωνία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Υγείας.

Πάντως, καίτοι η κρίση αποφεύχθηκε, η σχέση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με το κόμμα του και με τον Κυρ. Μητσοτάκη παραμένει δύσκολη. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να απουσιάσει από την “απολογητική” ομιλία Σαλμά στη Βουλή, όταν κρινόταν η παραπομπή του -μαζί με τους άλλους 9 αναφερόμενους στη δικογραφία - σε προανακριτική επιτροπή. Άλλωστε, η ηγεσία της Ν.Δ. αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα όταν ο Μάριος Σαλμάς αποκάλυψε ότι είχε κληθεί από μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Ουάσινγκτον να συνδράμει στις έρευνες του FBI ως “μάρτυρας επιβεβαίωσης” για το σκάνδαλο Novartis. Υπενθυμίζεται πως τη συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε κάνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου και ο Μάριος Σαλμάς τον είχε επιβεβαιώσει, παραδεχόμενος ότι ουδέποτε ενημέρωσε το κόμμα του για την αμερικανική έρευνα και την εμπλοκή του σ’ αυτήν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL