Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Μητσοτάκης και η φωτοτυπία του ΔΝΤ

Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν αναμονή πρωθυπουργός, άνοιξε την πόρτα των επικουρικών συντάξεων στις ιδιωτικές-ασφαλιστικές εταιρείες μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

Όταν η συζήτηση για τη ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων μόνο από το σκάνδαλοτης Novartis παραμένει στο ημίφως, και ενώ εκκρεμεί μια συνολική αποτίμηση των απωλειών των χαρτοφυλακίων τους την εκσυγχρονιστική περίοδο, με την τοποθέτηση των χρημάτων των ασφαλισμένων στην κεφαλαιαγορά, η πρόταση για (πλήρη) εκχώρηση των αποταμιεύσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι ταυτόχρονα ακραία κερδοσκοπική, αλλά και πολιτικά αφελής. Πλην όμως συνεπής.

Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν αναμονή πρωθυπουργός, άνοιξε την πόρτα των επικουρικών συντάξεων στις ιδιωτικές-ασφαλιστικές εταιρείες μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Τι πρότεινε ο αρχηγός της Ν.Δ.; Κάνοντας λόγο για τη θέση του κόμματός του, υποστήριξε ένα «σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα». Αυτό είναι το σύστημα «των τριών πυλώνων», που θα περιλαμβάνει τον κρατικό πυλώνα με συντάξεις πτωχοκομείου και δύο πυλώνες κεφαλαιοποιητικούς που θα μπορούν και οι δύο να είναι ιδιωτικοί.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα, και ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Επιπλέον τάχθηκε -κατά πάγια θέση- υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν τον ψέγει κανείς γι’ αυτό τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Η εκχώρηση της κοινωνικής ασφάλισης στην ιδιωτική αγορά, είτε διά της πλαγίας (βλέπε δομημένα ομόλογα) είτε διά της ευθείας απαξίωσης των αποθεματικών τους και των υπηρεσιών τους, ήταν πάντα και κυρίως υπόθεση της Δεξιάς.

Επομένως, ο Κυρ. Μητσοτάκης «βγάζει» από το συρτάρι μια ακραία νεοφιλελεύθερη πρόταση, την οποία δεν κατάφερε να περάσει ούτε το ΔΝΤ με τα αλλεπάλληλα προγράμματα την τελευταία 8ετία. Η οποία πρόταση -για να μην ξεχνιόμαστε- αποτελεί βασική πρόταση στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εισηγητές αντίστοιχων προτάσεων μέσω εκθέσεων στις Επιτροπές είναι πούροι δεξιοί, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και μόνο από αυτό.

Λεπτομέρεια που θα στοιχειώνει διαρκώς τη Νέα Δημοκρατία στο ασφαλιστικό: Με το περίφημο mail Χαρδούβελη στην τρόικα, η τότε κυβέρνηση πρότεινε τον «συσχετισμό εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία («...establishing close links between contributions and benefits in all funds»). Σε απλά ελληνικά, την εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Ειδικότερα για τις επικουρικές αυτό σήμαινε την πλήρη εξαφάνισή  τους!

Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, ο τρόπος κρύβει κάθε φορά λεπτομέρειες...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο