Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Λέξεις που κόβουν και λέξεις που ξεπλένουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέξεις που κόβουν και λέξεις που ξεπλένουν

Όσοι παρακολούθησαν τη νέα ταινία του Φατίχ Ακίν με τίτλο “Μαζί ή τίποτα” είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν έναν σκηνοθέτη που όταν πραγματεύεται την άνοδο του νεοναζισμού στη γηραιά ήπειρο με αφορμή μια δολοφονική επίθεση, η δίκη της οποίας ξεκίνησε το 2013 στο Μόναχο, “δεν διστάζει να συνδέσει ευθέως τους Γερμανούς δολοφόνους της ταινίας του με τη Χρυσή Αυγή. Δεν αρκείται να κλείσει το μάτι, δεν αρκείται να φωτογραφίσει. Δείχνει το σύμβολό της, λέει το όνομά της με το όνομά της” (απόσπασμα από την κριτική της ταινίας στο elculture.gr). Στον αντίποδα αυτών που τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, με λέξεις που κόβουν σαν μαχαίρι, βρίσκονται εκείνοι που επιμένουν στις στρογγυλοποιήσεις με λέξεις άχρωμες, άοσμες και πολιτικά ανώδυνες.

Βαριά κρανιoεγκεφαλική κάκωση ήταν η διάγνωση για την Ελευθερία Τομπάζογλου, συνήγορο της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και ένα εκ των τεσσάρων θυμάτων της δολοφονικής ναζιστικής επίθεσης την Κυριακή το απόγευμα στον Πειραιά. Σε “επεισόδια” αναφέρθηκε μεγάλος και σημαντικός αριθμός ΜΜΕ. “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή” φώναζαν αποχωρώντας οι δράστες της επίθεσης στη Φαβέλα. Καμία αναφορά από τα ΜΜΕ στο κόμμα των υποδίκων. Καμία αναφορά στην αιματηρή επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου. Λέξεις επικινδύνως ανώδυνες επιλέχθηκαν για να περιγραφεί μια δολοφονική επίθεση με πολιτική υπογραφή. Γενικότητες και αοριστίες με σκοπό να παραπέμψουν την κοινή γνώμη σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κάποιων ακραίων στοιχείων. Όπως τότε που ο Παύλος Φύσσας έχανε τη ζωή του σε έναν καυγά για το ποδόσφαιρο. Το επικοινωνιακό και πολιτικό ξέπλυμα των νεοναζί συνεχίζεται σε όλο του το μεγαλείο, την ώρα που η υιοθέτηση της εθνικιστικής και ακροδεξιάς ατζέντας από τη Νέα Δημοκρατία ρίχνει νερό στον μύλο του Μιχαλολιάκου, που καρπώνεται οφέλη όπως αυτά καταγράφονται με μελανά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των συλλαλητηρίων για το "Μακεδονικό".

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, που από την θεωρία των δύο άκρων πέρασε στη θεωρία της αποκλειστικά “αριστερής βίας” στην Ελλάδα, είναι τουλάχιστον ουτοπικό να περιμένει κανείς καταδίκες για επιθέσεις όπως στη Libertaria της Θεσσαλονίκης και στη Φαβέλα του Πειραιά. Οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καταγραφεί στη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο ιταλικό περιοδικό “Politico” και στις γνωστές ακροδεξιές κορώνες των Σαμαρά και Γεωργιάδη. Και πέραν τούτου σιγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL