Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Το παζλ του ανασχηματισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παζλ του ανασχηματισμού

Φούντωσαν ξανά τα σενάρια του ανασχηματισμού μετά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημήτριου, που ακολούθησε αυτή της συζύγου του Ρ. Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας με αφορμή το επίδομα ενοικίου που ελάμβανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Παπαδημητρίου έπειτα από τη συμμετοχή του στο αναπτυξιακό συνέδριο που διεξάγεται στην Τρίπολη επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα όπου ενημέρωσε τους συνεργάτες του και τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του για "λόγους ευθιξίας". Χθες το πρωί με μια λιτή ανακοίνωση ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι κάνει δεκτή την παραίτηση του πρώην, πλέον, υπουργού ευχαριστώντας τον για το έργο του.

Τι ακούγεται

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο διορθωτικός ανασχηματισμός μοιάζει μονόδρομος για το Μαξίμου. Εκτός από τους Δ. Παπαδημητρίου και Ρ. Αντωνοπούλου, που κάλυπταν κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, "ορφανή" έχει μείνει και από τον Ιανουάριο η θέση του Κ. Ζουράρι από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Σημειώνεται βέβαια πως οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών δεν κενώνονται, διότι είναι προσωποπαγείς και ως εκ τούτου η μόνη διοικητική θέση που μένει κενή είναι αυτή του υπουργού Οικονομίας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον "Αlpha" έκανε λόγο για "ζήτημα του πρωθυπουργού, το οποίο θα το αποφασίσει όταν εκείνος θα το αποφασίσει και όταν εκείνος θεωρήσει ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή, θα προχωρήσει σε αυτό".

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα τρέχοντα 24ωρα θα φέρουν εξελίξεις, ενδεχομένως και σήμερα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι αλλαγές δεν πρόκειται να είναι δομικές, ούτε όμως και "μίνι", αφού φαίνεται πως θα υπάρξουν και άλλες διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα πέραν των κενών θέσεων. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν πως επίκειται αναβάθμιση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, ενώ μένει ερωτηματικό το τι μέλλει γενέσθαι αφενός με τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, αφετέρου με τον Δ. Λιάκο που έως σήμερα τελεί υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έχοντας παίξει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη θέση της Ρ. Αντωνοπούλου, αν και δεν υπάρχει υποχρέωση να καλυφθεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει έλευση νέου προσώπου στην κυβέρνηση, ίσως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπουργοποίηση ενός ή παραπάνω βουλευτών είναι ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις πυκνές πληροφορίες που υπήρχαν χθες, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αλλαγή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -και λόγω της υπερκόπωσης του Γ. Μουζάλα, που βγήκε προχθές από το νοσοκομείο- αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντικαταστάσεις και τυχόν μετακινήσεις από άλλα υπουργεία αποτελούν ένα μικρό παζλ για τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος χθες βρισκόταν στην Τρίπολη με το σύνολο σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου της Πελοποννήσου.

Διευκρινίσεις από Μάρδα, Φωτάκη, Σγουρίδη

Για αίτηση και λήψη του επιδόματος ενοικίου από δύο πρώην και έναν νυν υπουργό έκανε λόγο ο Σκαϊ, αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κ. Φωτάκη, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα και τον πρώην υφυπουργό Υποδομών Π. Σγουρίδη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Κ. Φωτάκης παραδέχθηκε μεν ότι έκανε τη σχετική αίτηση για 5.000 ευρώ, ωστόσο, όπως είπε, η δαπάνη δεν εκταμιεύθηκε ποτέ, καθώς τελικώς έμεινε στο σπίτι του γιου του. Στη δική του τοποθέτηση, ο Π. Σγουρίδης έκανε αίτηση, εγκρίθηκαν αρχικά 7.000 ευρώ, αλλά ανέφερε ότι έλαβε συνολικά το ποσό των 350 ευρώ για επτά μήνες, πληρώνοντας 50 ευρώ τον μήνα για ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο Αιγάλεω.

Ο Δ. Μάρδας με δήλωσή του παραδέχτηκε ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβε την προβλεπόμενη από τον νόμο επιδότηση ενοικίου, επισημαίνοντας πως εύλογα προτίθεται να επιστρέψει. Τονίζει ακόμη πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση. "Όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL