Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Η σιωπή είναι επικίνδυνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σιωπή είναι επικίνδυνη

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας. Όχι μόνο τα "μεγάλα", όπως η δολοφονική επίθεση "ταγμάτων εφόδου" στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Φαβέλα στον Πειραιά, αλλά κυρίως τα "μικρά", τα "καθημερινά", που σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν στα μαραθώνια δελτία ειδήσεων, τα οποία ξοδεύουν ατελείωτο τηλεοπτικό χρόνο για να υπογραμμίσουν την ανομία, εντός και εκτός εισαγωγικών, των Εξαρχείων ή να προβάλουν τις κλοπές και τις διαρρήξεις, οι οποίες σίγουρα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, αλλά όχι στον υπερθετικό βαθμό που προβάλλονται λες και η Αθήνα έχει γίνει Γιοχάνεσμπουργκ ή, όπως λέγαμε παλιά, Σικάγο.

Και δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ τουλάχιστον για δύο λόγους. Πρώτον, διότι κάποια κανάλια έχουν αποφασίσει να παίζουν με το δόγμα "νόμος και τάξη", ως επιπλέον στήριξη στην "αγαπημένη" τους Νέα Δημοκρατία - η οποία βεβαίως δεν έχει βρει ούτε μια λέξη να πει για τις ακροδεξιές επιθέσεις. Δεύτερον -κι αυτό είναι μακροπρόθεσμα το χειρότερο-, διότι συνήθως θύματα της ακροδεξιάς και της ρατσιστικής βίας δεν είναι "επιφανείς" πολίτες ή "νοικοκυραίοι", αλλά άνθρωποι που περνάνε κάτω από το ραντάρ των υποτίθεται ευαίσθητων στην ανομία καναλιών.

Δυστυχώς, περνάνε κάτω από το ραντάρ και των περισσότερων πολιτών, που ώς ένα βαθμό βιώνουν την πραγματικότητα μέσω του τηλεκοντρόλ τους. Κι έτσι οι αντιδράσεις στα περιστατικά ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας σπάνια είναι μαζικές, το πρόβλημα δεν γίνεται αντιληπτό και οι -κατά κανόνα θρασύδειλοι- δράστες αισθάνονται ασφαλείς και στο απυρόβλητο. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ελάχιστοι συλλαμβάνονται κι ακόμη λιγότεροι φτάνουν να τιμωρηθούν από τα δικαστήρια.

Κάπως έτσι η ακροδεξιά και ρατσιστική βία γίνεται "πταίσμα", κάπως έτσι πέφτουν όλο και περισσότερο οι αναστολές πολλών ανθρώπων και στρέφονται στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής, καθώς εύκολα ξεχνάνε ότι δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Κι είναι ευθύνη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να μην αφήνουν τους ανθρώπους να ξεχνάνε, να καταγγέλλουν χωρίς "ναι μεν αλλά" κάθε επίθεση.

Ακόμη και η Ν.Δ., που αυτές τις μέρες σιωπά, θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι και προς το κομματικό συμφέρον της να κρατά σαφείς αποστάσεις από την Ακροδεξιά, αντί να της κλείνει το μάτι. Όπως έχει δείξει η εγχώρια και διεθνής εμπειρία, στην κάλπη οι ψηφοφόροι επιλέγουν την ορίτζιναλ Ακροδεξιά, όταν με την ανοχή της την καθιστά... αποδεκτή στα σαλόνια της η Δεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL