Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ηθικό πολιτών χωρίς πολιτικό ήθος δεν υφίσταται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηθικό πολιτών χωρίς πολιτικό ήθος δεν υφίσταται

Στους 16 μήνες πρωθυπουργίας του Ναότο Καν συνέβη μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές καταστροφές στην Ιαπωνία, η σειρά πυρηνικών ατυχημάτων στον σταθμό Φουκουσίμα 1. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 10 Μαΐου 2011, ο Καν ανακοίνωνε ότι παραιτείται της πρωθυπουργικής αποζημίωσης ωσότου ξεπεραστεί η κρίση, ανερχόμενης στο 1,64 εκατομμύρια γιεν, δηλαδή πάνω από 20.000 ευρώ.

Πολλοί κακοπροαίρετοι -ή και απλώς καχύποπτοι- στην Ελλάδα θα σκέφτηκαν πως επρόκειτο για λαϊκιστικό σόου με σκοπό να προσελκύσει ψηφοφόρους στον ίδιο και την Κεντροαριστερά. Και θα το σκέφθηκαν για δύο λόγους: αφενός διότι εξ ιδίων (την Ελλάδα) θα έκριναν τα αλλότρια και αφετέρου διότι το πολιτικό ήθος των δύο χωρών απέχει έτη φωτός, λόγος ικανός να εξηγήσει το πώς μία χώρα βαδίζει από την καταστροφή προς την ανόρθωση και μία άλλη στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η κίνηση του Καν για τους εξοικειωμένους με την ιαπωνική κουλτούρα δεν είναι κάτι παράδοξο για τα πολιτικά και κοινωνικά ήθη της χώρας, τα οποία έχουν επηρεαστεί από την εισαγόμενη από την Κίνα ηθική του κομφουκιανισμού, που εξαίρει το ήθος στην πολιτική και την εξυπηρέτηση του συνόλου από το άτομο. Ακόμη υπακούει στα προτάγματα του "inspiring political leader" (ίσως όχι τυχαία, δεν υπάρχει στην Ελλάδα αντίστοιχος όρος για τον "πολιτικό που εμπνέει").

Η επιλογή του Καν δεν μπορεί να απομονωθεί από την πορεία της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, όταν ο λαός εκλήθη να συμβάλει με θυσίες στην ανόρθωση μιας χώρας καταστραμμένης. Η ένταση της παραγωγικότητας βοήθησε τη χώρα όχι απλώς να ορθοποδήσει, αλλά να καταστεί οικονομική υπερδύναμη. Έστω και με τις υπερβολές, όπως η απροθυμία των Ιαπώνων να εκμεταλλευθούν όλη την άδειά τους για διακοπές.

Στον αντίποδα του κομφουκιανού δόγματος, που θέλει το άτομο να υπηρετεί το σύνολο (είτε σε συνθήκες καπιταλισμού όπως στην Ιαπωνία είτε "κομμουνισμού" όπως στην Κίνα), στην Ελλάδα απουσιάζουν και το ομαδικό πνεύμα και το εμπνέον πολιτικό ήθος.

Η τρέχουσα ειδησεογραφία είναι ενδεικτική: Μια αποκάλυψη ότι εύπορη υπουργός καταδεχόταν να εισπράττει επίδομα 1.000 ευρώ μηνιαίως τον μήνα και μια κυνική άποψη ότι, αφού το έγκλημα διατελεσάντων υπουργών για τη Novartis δεν τιμωρείται, το θέμα πρέπει να κλείσει εδώ.

Πίσω από αυτά τα δύο κρούσματα κρύβονται πολιτικές αποφάσεις επαρκείς να καταδείξουν το γιατί η Ελλάδα είναι ανίκανη να γίνει Ιαπωνία, γιατί χρεοκόπησε και γιατί ο λαός της χώρας μας στερείται έμπνευσης να ξανασταθεί στα πόδια του. Το ένα λέγεται "νόμος (μη) ευθύνης υπουργών" και το άλλο νόμοι για επιδόματα σε υπουργούς. Κυβερνήσεις και Βουλή είναι συνυπεύθυνοι για την έλλειψη ήθους που παράγει ηθικό και οφείλουν να το αποκαταστήσουν πάραυτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL