Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Η αλλαγή στάσης του Κινήματος Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλλαγή στάσης του Κινήματος Αλλαγής

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis αποτελεί κομβικό σημείο για το Κίνημα Αλλαγής.

Η επιλογή να ψηφίσει “άκυρο” στην κυβερνητική πρόταση μπορεί να παρουσιάζεται από τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη ως κίνηση διαφωνίας με την ουσία της πρότασης και ως εντασσόμενη στη στρατηγική των ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., όμως περισσότερο φαίνεται να επιβεβαιώνει (τουλάχιστον) τη δύναμη του Ευ. Βενιζέλου στους εσωτερικούς συσχετισμούς. Σε επίπεδο ουσίας, προσέγγισε το αποτέλεσμα που είχε και η ιδιόρρυθμη αποχή της Ν.Δ.

Διότι η διαφωνία που επικαλέστηκε το ΠΑΣΟΚ για να “εξηγήσει” την κίνησή του, δεν ήταν εξαρχής εκπεφρασμένη, όπως, αντίθετα, ήταν της Ν.Δ., αλλά ήρθε ως μεταστροφή της απόφασης που είχε ληφθεί στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής πριν από την ανάπαυλα της Καθαράς Δευτέρας: “Το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει στην Βουλή την πρόταση προανακριτικής επιτροπής”, ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά. Επιπλέον, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. το βράδυ της Τρίτης, μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή, σημείωνε: “Λέμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, μένοντας ανεπηρέαστοι από τα διαδικαστικά παιχνίδια και τις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις υπεκφυγές της Ν.Δ.”. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση μέλους του Π.Σ. (στο οποίο συμμετέχουν Φ. Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου, Στ. Θεοδωράκης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης) αποκρούστηκε στην απόφαση η αναφορά σε “πολιτική σκευωρία”, κατηγορία που χρησιμοποιούσε ήδη ως κεντρική ο Ευ. Βενιζέλος από την αρχή. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος δεν τοποθετήθηκε στη Βουλή. Ενδεικτικό της κεντρικής απόφασης που μεσολάβησε για αλλαγή στάσης του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι στην ομιλία του, που κατέθεσε αλλά δεν εκφώνησε, ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε πως “όλοι δεχόμαστε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis" και πως παρ' ότι δεν ξέρουμε αν εμπλέκονται πολιτικοί, “πρέπει να το διερευνήσουμε”. Γιατί, όπως συνέχισε, τα σκάνδαλα (Siemens, Κοσκωτά, εξοπλιστικά, Τσοχατζόπουλος, Βατοπαίδι, προεκλογικές σπατάλες) “μαρτυρούν ότι υπάρχει διαφθορά στην πολιτική, όπως υπάρχει και πολιτική ευθύνη για το υπόστρωμα που γεννά τα σκάνδαλα".

Στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, που δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έλεγε χαρακτηριστικά στην “Α” ότι η τελευταία εβδομάδα ήταν “δύσκολη” για το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο και για "πίεση". Η κοινή στάση που επέδειξε το Κίνημα Αλλαγής στην αλλαγή στάσης του μπορεί να γίνει αντιληπτή και σε σχέση με το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από έναν μήνα από σήμερα, στις 16-18 Μαρτίου.

Στην ομιλία του, που είχε προηγηθεί της Φ. Γεννηματά, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές ως τη “μόνη λύση” και είπε ότι η “ενορχήστρωση” του σκανδάλου Novartis αποσκοπεί στη “στόχευση εκείνων των προσώπων που αποκλείουν το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Τοποθέτησε ευθέως το Κίνημα Αλλαγής στο ίδιο “στρατόπεδο” με τη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι “υπάρχουν πλέον καθαρά πολιτικά μέτωπα: δημοκρατία - αυταρχισμός, κράτος δικαίου - βαθύ κράτος, ευρωπαϊκή προοπτική - τριτοκοσμική περιπέτεια”. Στον αντίποδα, τις προηγούμενες μέρες, ο Γ. Ραγκούσης δήλωνε, με αφορμή και την αποκάλυψη του σκανδάλου, ότι “οι επόμενοι δέκα μήνες θα καθορίσουν τα επόμενα δέκα χρόνια, ιδίως στον προοδευτικό χώρο”.

Η Φ. Γεννηματά κινήθηκε στην ομιλία της σε αντίστοιχο πνεύμα με τον Ευ. Βενιζέλο: “Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική σκευωρία με ενορχηστρωτή τον κ. Τσίπρα και βραχίονες τους υπουργούς του”. Ολοκλήρωσε δε με την αναφορά ότι “η χώρα θα πάρει τον δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο”. Πάντως, διευκρίνισε “την αυτόνομη πορεία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο” του Κινήματος Αλλαγής “για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL