Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Έρχεται η "ώρα της αλήθειας" για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται η "ώρα της αλήθειας" για το "Μακεδονικό"

Πλησιάζει η “ώρα της αλήθειας” για το "Μακεδονικό", καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική ευθεία και πλέον Αθήνα και Σκόπια καλούνται να λύσουν όσα θέματα συνεχίζουν να κρατούν μακριά τις δύο πλευρές.

Τα βήματα προόδου συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα: οι πινακίδες στην εθνική οδό “Αλέξανδρος ο Μακεδών”, που μετονομάστηκε σε “οδό Φιλίας”, “ξηλώνονται” με γρήγορους ρυθμούς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ταμπέλες στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”, που μετονομάστηκε σε “Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων”. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ζάεφ, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή των Σκοπίων, ξεκίνησε και την αποξήλωση “αγαλμάτων” που εντάσσονται στο αλυτρωτικό σχέδιο “Σκόπια 2014”, το οποίο είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε μία “ντίσνεϊλαντ” της αρχαίας Μακεδονίας. Η Αθήνα ανταποκρίθηκε σε όλα τα παραπάνω, καθώς προχθές, με επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου προς τους αρμοδίους επιτρόπους Γ. Χαν και Κ. Κρετσού, η κυβέρνηση στήριξε την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR), στην οποία μετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στο τραπέζι τα δύσκολα

Ταυτοχρόνως, ενόσω η διαπραγμάτευση για το "Μακεδονικό" μπαίνει στα “δύσκολα” -όπως, για παράδειγμα, το κατά πόσον μπορεί η ΠΓΔΜ να αλλάξει αυτή τη στιγμή το σύνταγμά της- και εκκρεμεί η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια (που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες), η προοπτική επίλυσης του θέματος ενεργοποιεί ανακλαστικά και στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, τη στήριξή της στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του "Μακεδονικού" εξέφρασε στον Αλ. Τσίπρα προχθές η Αν. Μέρκελ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως “συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση”. Άλλωστε, δύο 24ωρα νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε υποδεχθεί στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και να ανοίξει ο ευρωατλαντικός δρόμος -και η προοπτική σταθερότητας- για τη γειτονική χώρα.

Αλ. Τσίπρας: “Απαραίτητη η αναθεώρηση”

Πάντως, προχθές, ο Αλ. Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε “απαραίτητη” την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και έκανε λόγο για “υπαρξιακή” ανάγκη για την γείτονα να επιλυθεί το "Μακεδονικό". Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι “σύντομα” η Αθήνα θα παρουσιάσει ένα “σύμφωνο” στα Σκόπια με το πλαίσιο των ελληνικών προτάσεων για συμφωνία, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να υιοθετηθεί μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις - ήτοι και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL