Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Προς περικοπή κονδυλίων για αγρότες και κούρεμα των ταμείων συνοχής / Στις 2 Μαΐου οι προτάσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς περικοπή κονδυλίων για αγρότες και κούρεμα των ταμείων συνοχής / Στις 2 Μαΐου οι προτάσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό

Στην περικοπή μέχρι και 15% των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες και στο κούρεμα των ταμείων συνοχής σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου μετά το 2020 προσανατολίζεται η Ε.Ε. Κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής τέθηκε το ζήτημα του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, για το οποίο οι προκλήσεις από την «τρύπα» που θα επιφέρει το Brexit αλλά και τις αλλαγές στις προτεραιότητες είναι μεγάλες. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ο ευρωπαϊκός κορβανάς θα χάσει περί τα 12 δισ. ετησίως, ενώ, όπως έχει φανεί ήδη από τις πρόσφατες συζητήσεις των ηγετών, νέες χρηματοδοτήσεις πρέπει να κατευθυνθούν προς την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλοι πληρωτές της Ε.Ε. αρνούνται να αυξήσουν τις συνεισφορές και απορρίπτουν κάποιοι ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο των ιδίων πόρων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H Γερμανία, ωστόσο, δεν ανήκει σε αυτές τις χώρες, αν και είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων. Κι αυτό γιατί η Μέρκελ, στην προσπάθειά της να συμφωνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεσμεύτηκε να αυξήσει τη συνδρομή της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της βάσει των χθεσινών συζητήσεων στις 2 Μαΐου και σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή όλα δείχνουν πως θα συστήσει την περικοπή των άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και των Ταμείων Συνοχής, προκειμένου τα κονδύλια να κατευθυνθούν στη φύλαξη των συνόρων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, το Erasmus και την ψηφιακή πολιτική της Ε.Ε. Ωστόσο, λόγω των διαφωνιών πιο πιθανό είναι οι τελικές αποφάσεις να μη ληφθούν πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της σύνδεσης των κονδυλίων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η φιλοξενία προσφύγων. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε συγκεκριμένα να συνδεθούν τα κονδύλια με το μεταναστευτικό, για να προκαλέσει τη δριμεία αντίδραση της Πολωνίας. Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πήγε ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής τη σύνδεσή τους με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τον σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Επιτροπή πάντως, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αν και δεν διαφωνεί στη λογική αυτή, δεν θέλει μέσα από αυτές τις πρακτικές να βαθύνει το χάσμα Ανατολής - Δύσης.

Η εκλογή προέδρου

Εξάλλου, χθες συζητήθηκε η διαδικασία διορισμού του προέδρου της Επιτροπής. Οι «27» δεν επιθυμούν να υπάρχει «αυτοματισμός» σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους που θα επιλέξουν τα πολιτικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Με άλλα λόγια, τα πολιτικά κόμματα μπορούν να προτείνουν υποψηφίους, αλλά σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι μια «αυτόνομη απόφαση» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να υποδείξει τον πρόεδρο της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός συζήτησης τα διακρατικά ευρωψηφοδέλτια

Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι τα διακρατικά ευρωψηφοδέλτια είναι εκτός συζήτησης για τις ευρωεκλογές του 2019, όπως και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των θέσεων του προέδρου της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL