Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σύρθηκαν στη γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου και απέφυγαν την αναμέτρηση με την κάλπη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σύρθηκαν στη γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου και απέφυγαν την αναμέτρηση με την κάλπη...

Την πολιτική τους ανικανότητα παραδέχθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καθώς χθες στη Βουλή και οι σημερινές και οι πρώην ηγεσίες τους ομολόγησαν ότι επί διακυβέρνησής τους υπήρξε το σκάνδαλο Novartis. Το πρόβλημα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι πως ούτε τότε ούτε τώρα δείχνουν διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν το σκάνδαλο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε ευθέως το ερώτημα: "Θα έχει κανείς το πολιτικό σθένος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτή την πρωτοφανή ζημιά;". Απάντηση όμως δεν υπήρξε...

Αντίθετα στη Ν.Δ. (αλλά και στο ΠΑΣΟΚ) υπήρξε απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος. Η εμφάνιση Σαμαρά ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε αναποφάσιστος για πολιτικές πρωτοβουλίες και υποτονικός. Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σύρθηκαν στη γραμμή των πρώην προέδρων τους.

Ήταν τέτοια η διαφορά, ώστε τη σχολίασε ακόμη και ο Αλ. Τσίπρας: "Εκ μέρους της παράταξής σας είχατε την ευκαιρία να κάνετε μία υπέρβαση που αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς και να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη. Αντ’ αυτού υιοθετήσατε την παιδαριώδη και βλακώδη εκδοχή της πολιτικής δίωξης" επεσήμανε στον Κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα υπενθύμισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. τη στάση μεγαλύτερων πολιτικών του πρόσφατου παρελθόντος: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 27 Σεπτεμβρίου 1989 για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο Κώστας Καραμανλής στις 16 Δεκεμβρίου 2008 γα το Βατοπέδι αποδέχθηκαν την πολιτική ευθύνη. Δεν έκαναν μηνύσεις ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους. Συγκρίνετε τη στάση του με τη σημερινή στάση της Ν.Δ.".

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία αποφάσισε να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή για να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή 10 πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πολιτικά και θεσμικά αποφεύγοντας τους υψηλούς τόνους. Στηρίχθηκε στην παραδοχή του προέδρου της Ν.Δ. ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και αναρωτήθηκε: "Πώς διάολο έγινε; Φύτρωσε; Ήταν φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;".

"Πολιτική ευθύνη υπάρχει; Όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτε; Κάτω από τη μύτη σας γίνονταν; Οι γιατροί και οι υπηρεσιακοί τα έκαναν χωρίς να καταλαβαίνετε τίποτα;" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έθεσε και το κύριο ερώτημα της χθεσινής συζήτησης: "Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία;".

"Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας; Το μανιπουλάρισμα της τιμής του φαρμάκου; Την προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας που πληρωνόταν προνομιακά ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς; Υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου ποιότητας συνέδρια και έντυπα;" είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

"Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι ΗΠΑ" ήταν η ομολογία του Κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θυμήθηκε ότι το κόμμα του είναι η "ήρεμη δύναμη", αλλά δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι "παράνομα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες".

Ακόμη είχε μία μικρή διαφοροποίηση από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας ότι "οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους πολιτικούς που κατηγορούν. Ας έρθουν να καταθέσουν και με κουκούλα και με αλλοιωμένη φωνή, όπως θέλουν οι ίδιοι, αλλά να έρθουν".

Σαμαράς - Βενιζέλος υπενθυμίζουν την ύβρι

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες Σαμαρά και Βενιζέλου, που μάλλον επεχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν ήπια αλλά σταθερή: "Εμείς απειλές και εκβιασμούς δεν λογαριάζουμε. Είμαστε από άλλο υλικό φτιαγμένοι" υπογράμμισε και επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την εμφάνιση του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Υπενθυμίζει την ύβρι".

Νωρίτερα ένας Α. Σαμαράς "σκοτεινός" σε ύφος και με πολλούς υπαινιγμούς είχε απειλήσει τον Αλ. Τσίπρα ότι "θα νικηθεί και θα λογοδοτήσει". Την ίδια απειλή διατύπωσε και για τους δικαστές, ενώ στήριξε πλήρως Ευ. Βενιζέλο και Άδ. Γεωργιάδη. Ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε με μία φράση του Μπρεχτ: "Το θέμα με αυτόν δεν είναι τι λέει, αλλά ποιος το λέει".

Στο ίδιο κλίμα ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τα "φαντάσματα του Κόλλια" στη Δικαιοσύνη ενθυμούμενος τον πρώτο χουντικό πρωθυπουργό, αλλά και για "εσχάτη προδοσία".

"Η εσχάτη προδοσία ας κρατηθεί για τους γραφικούς και τους ακροδεξιούς. Αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος και ο Α. Σαμαράς μου θύμισαν πάρα πολύ εκείνο το σχόλιο του συνεργάτη μας Πέλου Κουτούπη της ΥΕΝΕΔ", ο οποίος έλεγε ότι "ο αντικομμουνισμός είναι ύψιστο ιδανικό και υπέρτατο καθήκον" τους απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. "Δεν φοβόμαστε. Ο Κόλλιας απεσύρθη ανεπιστρεπτί και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει στην ελληνική πολιτική ζωή" πρόσθεσε.

Σαμαράς για ημερολόγια Φρουζή

Πάντως ο Α. Σαμαράς υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις και για τις συναντήσεις των συνεργατών του με τον Κ. Φρουζή που αποκάλυψε χθες η "Αυγή". "Ένα από τα υποτιθέμενα εκείνα ραντεβού είναι το μόνο σε όλο το ημερολόγιο, το οποίο έχει προστεθεί χειρόγραφα" είπε και δήλωσε ότι τον Κ. Φρουζή "ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου, θεσμικά, ως πρόεδρο της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους άλλων 12 πολυεθνικών και τριών υπουργών, μπροστά στις κάμερες του Τύπου. Τη μία από τις δύο μάλιστα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρουσία της Μέρκελ, στο Χίλτον. Κι αυτή μπροστά σε κάμερες".

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμαναν τον θετικό ρόλο που έπαιξε ο πρ. υπουργός Μάριος Σαλμάς στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis. Μάλιστα ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι ο Μ. Σαλμάς του έδωσε το 2014 τις πληροφορίες για την πολυεθνική. Ο Π. Καμμένος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει την παραπομπή Σαλμά.

Άνοιγμα Φ. Γεννηματά σε Κ. Μητσοτάκη

Με τις παρεμβάσεις Βενιζέλου και Λοβέρδου να δίνουν τον τόνο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υποχρεώθηκε να τους αθωώσει πριν καν διερευνήσει το σκάνδαλο. "Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία της κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων" είπε αφήνοντας αιχμές για την περίοδο Καραμανλή.

Υπογραμμίζεται ότι η Φ. Γεννηματά κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να παραδεχθεί πως ήταν σκάνδαλο η αύξηση της δαπάνης επί Καραμανλή. "Αποδέχεστε και αποδεχόμαστε ότι υπάρχει σκευωρία. Αποδέχεστε όμως ότι στην υπόθεση της φαρμακευτικής δαπάνης και στη Novartis υπάρχει σκάνδαλο;" ήταν το ευθύ ερώτημα προς τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν απάντησε ευθέως, αλλά είπε πως "εγώ πρώτος θα συμφωνήσω ότι το σύστημα ήταν προβληματικό"...

Σημειώνεται πως η Φ. Γεννηματά ρώτησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. αν διαπιστώνει "ευρεία συναίνεση" Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του συντάγματος - ερώτημα που δεν απηύθυνε στον πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι τον νοιάζουν μόνο τα κομματικά οφέλη... Όμως ο μεν Κ. Μητσοτάκης σιώπησε, ο δε Αλ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για "άθλιο νόμο".

Αρνήθηκε να μιλήσει ο Στ. Θεοδωράκης

Σε διαφορετικό κλίμα από εκείνο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, αφού αναγνώριζε ότι πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ότι "υπάρχει διαφθορά στην πολιτική" και πολιτική ευθύνη. Όμως τελικά ο Στ. Θεοδωράκης, διαμαρτυρόμενος για την ώρα που θα μιλούσε, αποφάσισε απλώς να καταθέσει την ομιλία του στα πρακτικά.

Ν. Κοτζιάς: Παραποίηση δηλώσεων από τη διαπλοκή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με έγκαιρη παρέμβασή του "έκαψε" την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τον εμφανίσει ότι δεν αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας. "Τρία χρόνια κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση με ψέματα, με συκοφαντίες, με δολοφονίες χαρακτήρα. Τους ενοχλούν δύο πράγματα. Σας ενοχλεί ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την κυβέρνηση που θέτουν το καθήκον πάνω από τον εαυτό τους, που δεν τους κρατά κανείς και μπορούν να λένε τη γνώμη τους" τόνισε διαψεύδοντας "τα άρθρα της διαπλοκής".

Η ψηφοφορία

Φανερή αποχή Ν.Δ., άκυρο από το Κίνημα Αλλαγής

Στην ψηφοφορία που συνεχιζόταν έως πολύ αργά το βράδυ οι βουλευτές της Ν.Δ. ύστερα από απόφαση της ηγεσίας δήλωναν ναι στη σύσταση Προκαταρκτικής αλλά δεν έριχναν ψηφοδέλτιο. Με τον τρόπο αυτόν κατέστησε φανερή την ψηφοφορία και περιόρισε τον κίνδυνο απωλειών, ενώ η στάση της κατεγράφη ως αποχή από την ψηφοφορία.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έριξαν δικό τους ψηφοδέλτιο, το οποίο θεωρείται άκυρο. Το ψηφοδέλτιο έγραφε "Ναι στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες κατά το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής)". Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο Ευ. Βενιζέλος λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι συμφωνεί με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, αλλά "κουράστηκα, σιχάθηκα και πάω να κοιμηθώ".

"Ναι" από ΚΚΕ - Χ.Α.

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν "ναι" στην Προκαταρκτική Επιτροπή και για τα 10 πρόσωπα, ενώ η Ένωση Κεντρώων "παρών". Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία αφορούσε τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL