Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Παρά την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας / Αλ. Τσίπρας: Να είστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρά την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας / Αλ. Τσίπρας: Να είστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποδοθεί δικαιοσύνη, να διερευνηθεί σε βάθος το σκάνδαλο Novartis και να αναδειχθούν οι ευθύνες των αυτουργών της κρίσης παρά την προσπάθεια εκφοβισμού τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

"Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι, θα αποδοθεί" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τους βουλευτές να επιλέξουν τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης. "Μια επιλογή που δίνει και σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, κουκούλωμα και θάψιμο της υπόθεσης".

Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός, μια είδηση ήρθε να αναιρέσει τη βασική επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης περί δήθεν σκευωρίας που στήνεται για να "κουκουλωθεί" η οικονομία που "πάει στα βράχια". Πρόκειται για την ανακοίνωση του οίκου Moody's για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς το ελληνικό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε σε Β3 από Caa2 με τον διεθνή οίκο να κάνει λόγο για "καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα".

Αναφερόμενος σκωπτικά στη θετική είδηση ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για "ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού που εδόθη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ώρα που μιλούσε".

"Άκουσα πολλές ομιλίες περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο" σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επικαλέστηκε δηλώσεις πρώην υπουργών Υγείας αλλά και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη πως "σκάνδαλο Novartis υπάρχει". "Αφού υπάρχει σκάνδαλο, πως διάολο έγινε αυτό;" τόνισε ο πρωθυπουργός. "Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι' αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;" είπε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας πως το ποινικό σκέλος θα εξεταστεί από την Επιτροπή, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους υπεύθυνους να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για ένα σκάνδαλο που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, που οδήγησε στα χρέη και στα ελλείμματα. "Να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν. Και περί τεκμηρίου αθωότητας. Και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν αποδειχτεί" επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνας, ενώ έκανε λόγο για "άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών", την κατάργηση του οποίου μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

"Χαμπάρι δεν παίρνατε;"

"Δηλαδή χαμπάρι δεν παίρνατε όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια; Κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά; Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων;" διερωτήθηκε, προφανώς ρητορικά, ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ακόμη ότι ο τρόπος που λειτούργησε η Novartis στη χώρα μας επηρέασε ευθέως τη δημοσιονομική της πορεία συγκρίνοντας τα μεγέθη με το σκάνδαλο Κοσκωτά "που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή" και αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, δηλαδή 100 εκατομμυρίων ευρώ. "Και σήμερα μιλάμε για 3 δισ. ευρώ μόνο η Novartis" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. "Θα έχει κανείς το σθένος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτή την πρωτοφανή ζημία;" επανέλαβε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο Νovartis δεν είναι το μοναδικό που συγκλόνισε την πολιτική ζωή του τόπου. "Είναι ίσως το μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά όχι το μοναδικό" σημείωσε, επισημαίνοντας πως σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα "με τις προφανείς πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης".

Σύγκριση με Παπανδρέου - Καραμανλή

"Σας θυμίζω ότι αυτό έπραξε με παρρησία ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Αυτό έκανε και ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το Βατοπέδι, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του δικού σας κόμματος. Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη Δικαιοσύνη ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους" είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και τον Ε. Βενιζέλο σημειώνοντας:

"Μιλάμε για ένα σκάνδαλο που δεν είχε πίσω του ούτε καταθέσεις στο FBI, ούτε διεθνείς διαστάσεις. Παρά μονάχα μια κατάθεση. Που υπήρξε όμως αρκετή για να θέσει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, για όσο διάστημα διαρκούσε η έρευνα, εκτός θέσεων ευθύνης".

"Σας καλώ λοιπόν να συγκρίνετε αυτή την πολιτική τοποθέτηση με τη σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση" υπογράμμισε επισημαίνοντας πως "αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης" έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

"Μια επίθεση που με τον τρόπο που διεξάγεται από αυτό εδώ το βήμα προσβάλλει τους ίδιους τους θεσμούς και τη δημοκρατία στον τόπο μας" υποστήριξε.

"Είχατε μια ευκαιρία"

Ο Αλ. Τσίπρας στράφηκε προς τον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας του πως "είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεώς σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση", προσθέτοντας όμως πως αυτή η υπέρβαση "αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και μεγαλύτερου βεληνεκούς".

"Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας, που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Όχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε και εσείς πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για "βλακώδη θεωρία".

Αναφορικά με τα όσα υποστήριξε το προηγούμενο διάστημα η αντιπολίτευση για σκευωρία κυβέρνησης και αμερικανικών αρχών, ο πρωθυπουργός είπε χαμογελώντας: "Είπαμε, κ. Μητσοτάκη, έχουμε ικανότητες, αλλά δεν είμαστε και πλανητάρχες".

"Δεν τα φάγαμε μαζί"

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, το πραγματικό θέμα "δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πώς για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις", αφού, όπως σημείωσε, "υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν". "Το πραγματικό θέμα εδώ", σημείωσε, "αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία, αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία".

Όπως τόνισε, το παλιό πολιτικό σύστημα στήθηκε πάνω στη γενικευμένη φοροδιαφυγή των ισχυρών, στις υπόγειες συνδιαλλαγές και τις συναλλαγές του πολιτικού προσωπικού όσο ψηλά και αν βρισκόταν με πολυεθνικές, με επιχειρηματίες και μιντιάρχες. "Τα γνωρίζει όλα αυτά ο ελληνικός λαός" σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισήμανε πως αποδείχθηκε η χυδαιότητα του "μότο της μνημονιακής τραγωδίας" πως "μαζί τα φάγαμε". "Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη Siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. "Τα έφαγε μια πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών" επισήμανε υπογραμμίζοντας πως τα ονοματεπώνυμα βρίσκονται στις "χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων".

"Δεν θα τρομοκρατηθούμε"

"Κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί" διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. "Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες. Προστατευόμενοι και μη" είπε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη θα αποδοθεί.

Παράλληλα, μιλώντας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, υπογράμμισε πως σε όλο τον κόσμο θεωρούνται "ήρωες" που βρίσκουν το θάρρος να σταθούν απέναντι σε ισχυρά συστήματα προκειμένου να αποκαλύψουν σκάνδαλα, αλλά "εσείς ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους".

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει την εντολή του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, την εντολή να "κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη μνημονιακή τραγωδία". "Όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια" είπε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL