Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Καθείς και οι ευθύνες του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Καθείς και οι ευθύνες του

Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, "Ο κόκκινος πύργος", 1913

Του Αντώνη Σαχπεκίδη*

Ανεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τον λαό στην πτώχευση. Ο λαός αναζήτησε τη σωτηρία του μακριά από τους υπευθύνους και ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥνασπισμό της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς, στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη, ένα χρέος 320 δισ. ευρώ, και με μια θηλιά στον λαιμό κλήθηκε από τον λαό να τον απαλλάξει από την επιτροπεία, μέσα σ’ ένα κλίμα εντελώς αρνητικό αρχικά και σε μιαν Ευρώπη γερμανοκρατούμενη, και τους θεσμικούς αξιωματούχους της Ευρωζώνης ελεγχόμενους και καθοδηγούμενους από τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τα ανθελληνικά και εχθρικά προς αυτήν την κυβέρνηση αισθήματά του. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Ποιος, λοιπόν, ευθύνεται για όλα αυτά; Όχι βέβαια η σημερινή κυβέρνηση. Φταίνε αυτοί που ρήμαξαν τα Ταμεία και διέλυσαν το κράτος, και παριστάνουν τώρα αδιάντροπα τους τιμητές. Και ο λαός που ανέχτηκε για δεκαετίες την αχρήστευση των θεσμών και την ακατάσχετη «ολιγαρχική κλεπτοκρατία»; Πάντως τώρα είναι ανάγκη να στηρίξει την κυβέρνησή του, να «βάλει πλάτη», ώσπου να βγούμε από την κρίση, κρατώντας μακριά από την εξουσία τους ολετήρες.

Αλλά ποιος πίστευε και ποιος υποστήριξε ποτέ ότι η έξοδος από αυτή την καταστροφή θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε μια τετραετία; Όλοι όσοι -εντός και εκτός Ελλάδας- μπορούσαν να κάνουν σχετικές εκτιμήσεις, μιλούσαν για 20, 30 ή και 40 χρόνια που θα χρειάζονταν για να βγει η χώρα από αυτή την κρίση. Σήμερα κάποιοι ζητούν λογαριασμό από την παρούσα κυβέρνηση και την κατηγορούν για όλα τα κακά του κόσμου. Και το κάνουν κυρίως αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ωστόσο, όλα πρέπει να ξεκινήσουν από νέα βάση. Θα απαιτηθεί η αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και η δημιουργία κράτους δικαίου, καθώς και ουσιαστικότερη συμμετοχή του λαού στον έλεγχο της εκάστοτε εξουσίας αλλά και στην ανάληψη ευθυνών. Οι ευθύνες αυτής της κυβέρνησης θα κριθούν στο τέλος, αυτής και της επόμενης θητείας της. Φυσικά, οι πάντες δικαιούνται (οι υποστηρικτές της μάλιστα και υποχρεούνται) να την κρίνουν κάθε στιγμή για τα έργα και τις παραλείψεις της. Αλλά υπεύθυνα και πάντως όχι με κατασκευασμένα ψεύδη. Δεν είναι δυνατό να ξεχνάμε, και μάλιστα τόσο σύντομα, ποιοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία και σε ποια κατάσταση παρέλαβε τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση.

Όταν ο Αθηναϊκός λαός, απελπισμένος από τις κακουχίες του Πελοποννησιακού πολέμου εκδήλωνε με πολλούς τρόπους την οργή του προς τον Περικλή, αυτός τον αντιμετώπισε με τα παρακάτω, αιώνιας αξίας, σοφά λόγια. (Ας απολαύσουμε τόσο τη διδαχή του περιεχομένου όσο και τον εσωτερικό ρυθμό και τη μουσική του κειμένου): «Και τις εκδηλώσεις της οργής σας εναντίον μου τις περίμενα -γιατί αντιλαμβάνομαι τις αιτίες- και γι’ αυτό συγκάλεσα τη Συνέλευση του δήμου, για να σας υπενθυμίσω κάποια πράγματα και να σας επικρίνω, γιατί κάπως άδικα είτε με εμένα αγανακτείτε είτε μπροστά στις συμφορές λυγίζετε. Εγώ δηλαδή πιστεύω πως μια πολιτεία που ευημερεί συνολικά βοηθάει περισσότερο τους ιδιώτες, παρά όταν κάθε πολίτης χωριστά ευτυχεί, ενώ ως σύνολο η πολιτεία καταρρέει. Γιατί ένας πολίτης που ως άτομο προκόβει, εάν καταστραφεί η πατρίδα του, χάνεται μαζί της και αυτός, ενώ κάποιος που δυστυχεί, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να σωθεί σε μια πατρίδα ευτυχισμένη. Αφού λοιπόν η πολιτεία είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις ατομικές συμφορές, ενώ κάθε πολίτης μόνος του αδυνατεί να σηκώσει τις δικές της, πώς δεν πρέπει όλοι να την υπερασπιζόμαστε...». («Και προσδεχομένω μοι τα της οργής υμών ές με γεγένηται (αισθάνομαι γαρ τας αιτίας) και εκκλησίαν τούτου ένεκα ξυνήγαγον, όπως υπομνήσω και μέμψωμαι εί τι μη ορθώς ή εμοί χαλεπαίνετε ή ταις ξυμφοραίς είκετε. Εγώ γαρ ηγούμαι πόλιν πλείω ξύμπασαν ορθουμένην ωφελείν τους ιδιώτας ή καθ’ έκαστον των πολιτών ευπραγούσαν αθρόαν δε σφαλλομένην. Καλώς μεν γαρ φερόμενος ανήρ το καθ’ εαυτόν διαφθειρομένης της πατρίδος ουδέν ήσσον ξυναπόλλυται, κακοτυχών δε εν ευτυχούση πολλώ μάλλον διασώζεται. Οπότε ουν πόλις μεν τας ιδίας ξυμφοράς οία τε φέρειν, εις δ’ έκαστος τας εκείνης αδύνατος, πώς ου χρη πάντας αμύνειν αυτή...») (Θουκυδίδης, Β΄60,1-4). Αν τα λόγια αυτά έφταναν σε «ευήκοα ώτα» τουλάχιστον κατά την τελευταία τριακονταετία, δεν θα είχαμε φτάσει άφρονες στη χρεοκοπία και στην επικυριαρχία των ξένων στη χώρα μας...

* Ο Αντώνης Σαχπεκίδης είναι κλασικός φιλόλογος - συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL