Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Κλιμακώνει τις αντιδράσεις η Κύπρος / Στη σύνοδο κορυφής μεθαύριο η τουρκική προκλητικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις η Κύπρος / Στη σύνοδο κορυφής μεθαύριο η τουρκική προκλητικότητα

Σε ευρωπαϊκό θέμα θα μετατρέψει μεθαύριο, στη σύνοδο κορυφής, την αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας και το “μπλόκο” της Άγκυρας στη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Η Λευκωσία έχει αρχίσει από χθες να κλιμακώνει τις αντιδράσεις της στην τουρκική πρωτοβουλία, ενώ σήμερα η ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχει ο Κύπριος Πρόεδρος με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Σημειώνεται ότι, κατά τη σύσκεψη, ο Ν. Αναστασιάδης θα δεχθεί και την πρεσβευτή των ΗΠΑ Κάθ. Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα μετέβη στην Άγκυρα προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Τουρκία.

Παράλληλα, σύμφωνα με άτυπες πηγές στη Λευκωσία, ο Ν. Αναστασιάδης μεθαύριο θα θέσει στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ενώπιον των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών την τουρκική προκλητικότητα ζητώντας τους να πάρουν θέση, αλλά και να υιοθετηθεί μία κοινή στρατηγική των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας.

Η ανάγκη για όλα τα παραπάνω προέκυψε έπειτα από την πρωτοβουλία της Άγκυρας να ανανεώσει έως τις 10 Μαρτίου την παράνομη Navtex που θα έληγε αύριο δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για να συνεχίσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειωτέον ότι μεταξύ των περιοχών που έχει δεσμεύσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό περιλαμβάνεται το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά τη συνέχιση της παρεμπόδισης της γεώτρησης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Άλλωστε σήμερα είναι η 13η ημέρα κατά την οποία το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ «Saipem 12.000» παραμένει ακινητοποιημένο από τουρκικά σκάφη 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν επιτρέπουν στο γεωτρύπανο να προσεγγίσει τον στόχο “Σουπιά” στο τεμάχιο 3, όπου είχε προγραμματιστεί η διενέργεια διερευνητικής γεώτρησης.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι η ΕΝΙ έχει προγραμματίσει γεώτρηση στο Μαρόκο στις αρχές του επόμενου μήνα με το «Saipem 12.000», όλα δείχνουν πως το πλωτό γεωτρύπανο δεν θα προλάβει να διεξαγάγει, επί του παρόντος, γεώτρηση στο τεμάχιο 3.

Σημειωτέον ότι πριν από την ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του είχε επισημάνει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων» συνιστώντας, παράλληλα, “υπομονή”. Ο κ. Παπαδόπουλος προανήγγειλε ακόμη πως “τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν” και διαβεβαίωσε ότι στόχος της Λευκωσίας παραμένει “η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.

Σε ανοιχτή γραμμή Αναστασιάδης - Τσίπρας

Υπενθυμίζεται πως, έπειτα από την πρωτοβουλία της Άγκυρας να ανανεώσει τη Navtex που αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, μάλιστα, έλεγε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τον συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών, ενώ χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι χειρίζονται θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων, για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα, αλλά και να εξεταστούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και μπρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL