Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Ο κ. Λουράντος είναι πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής και είπε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα μιλώντας στην ΕΡΤ για το φάρμακο.

Βεβαίωσε ότι υπάρχουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν πρακτικές τύπου Novartis, οι οποίες πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Επισήμανε ακόμη ότι έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ (μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, πχ οι ασπιρίνες). Καθώς οι τιμές τους δεν ελέγχονται, έχουν διπλασιαστεί (Depon) ή τριπλασιαστεί (αντιβηχικά). Έτσι επιβαρύνεται η τσέπη του πολίτη καθώς τα ΜΥΣΥΦΑ δεν πληρώνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Είπε συγκεκριμένα ο Λουράντος: «Δεν είναι μόνο το σκάνδαλο Novartis, αλλά και οι χαριστικές πράξεις των κυβερνήσεων υπέρ της βιομηχανίας με την απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ... Πράγμα που αποτελεί και άλλο σκάνδαλο του κράτους εις βάρος των πολιτών».

Η κυβέρνηση επαίρεται σήμερα ότι μείωσε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5 δισ. και πάνω σε περίπου 2,5 δισ.

Ναι, αλλά εις βάρος των πολιτών, υποστήριξε ο Λουράντος: «Ούτε και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχει, αλλά μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης εις βάρος της ιδιωτικής».

Βέβαια η επιβάρυνση του πολίτη στον τομέα της Υγείας είναι πολλαπλή. Πότε με τις καθυστερήσεις στα νοσοκομεία, πότε με τις ελλείψεις φαρμάκων, πότε με τις ουρές στα φαρμακεία, τα νοικοκυριά καταφεύγουν -όσα μπορούν- στον ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου με τις μειώσεις στο ποσοστό συμμετοχής των Ταμείων η επιβάρυνση του πολίτη είναι σημαντική. Σύμφωνα με εκτίμηση της ομάδας φαρμακοποιών Pharma Team η μεσοσταθμική αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα ανέβηκε από 11% το 2010 στο 35% και πλέον σήμερα!

Έτσι, όπως έχει καταγγείλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πολλοί ασθενείς αγοράζουν φάρμακα με βερεσέ ή με δόσεις ακόμη 3 και 5 ευρώ.

Τέλος, έρευνα του ΙΟΒΕ διαπιστώνει πως κατά 30% αυξήθηκαν στην περίοδο 2010-2015 οι συνολικές ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία (“Καθημερινή” 22.4.2017).

Η Υγεία συγκροτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με πυλώνες τη μίζα, την υπερτιμολόγηση, το φακελάκι. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα στη μέγγενη των πιστωτών, να εξυγιάνει το σύστημα, όχι χωρίς αστοχίες και αδεξιότητες.

Η Novartis είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καλό θα ήταν η Προκαταρκτική στη Βουλή να μην λειτουργήσει με στενά κομματικά κριτήρια, όπως έγινε εν μέρει έως τώρα με την υπόθεση.

ΥΓ.: Ο κ. Σαμαράς υπερηφανεύτηκε πρόσφατα πως μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη. Τη φόρτωσε όμως στους πολίτες. Τέτοια εξαπάτηση...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL