Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στους συσχετισμούς για το Κίνημα Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στους συσχετισμούς για το Κίνημα Αλλαγής

Σε πολύπλοκες ασκήσεις ισορροπίας οδηγούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στο σκάνδαλο Novartis την ηγεσία του υπό συγκρότηση φορέα Κίνημα Αλλαγής, με το βλέμμα και στους εσωτερικούς συσχετισμούς αλλά και στις διαφοροποιήσεις (λεπτές ή εντονότερες) μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτόν.

Με την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής την περασμένη Πέμπτη για τα εθνικά θέματα, την οικονομία και το σκάνδαλο Novartis, μοιάζει να προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το κάδρο των εξελίξεων, περιγράφοντας ένα κλίμα "νέου διχασμού", τον οποίο αποδίδει σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., και εντός του οποίου το ίδιο δεν έχει λόγο. Θέλει έτσι να προβάλει για το ίδιο μια στάση ουδετερότητας και να υπενθυμίσει τον "διακριτό και αυτόνομο λόγο" που αξιώνει να έχει. Με την ίδια απόφαση όμως, και παράλληλα με τους σκληρούς τόνους κατά της κυβέρνησης, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να εμπεδώνει στον πολιτικό λόγο του τις επισημάνσεις για "όλο και πιο δεξιά στροφή" της Ν.Δ.

Η στάση της Φ. Γεννηματά είναι εξαρχής δεδομένα επιθετική απέναντι στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο "Μακεδονικό" όσο και αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση Novartis, αφού άλλωστε στη δικογραφία φέρονται να εμπλέκονται και τέσσερα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή όμως, αυτά τα θέματα έχουν αποτελέσει και τη βάση ώστε η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να επανατοποθετηθεί απέναντι στη Ν.Δ. με σκληρούς όρους.

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επί του οποίου το Κίνημα Αλλαγής τηρεί διαφορετική στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποτέλεσε κομβικό σημείο για να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ τη διατύπωση πολιτικών εκτιμήσεων για "δεξιά στροφή" της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη. Από την άλλη, μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας, όπου παρά το "εμπάργκο" που είχε αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο, το ΠΑΣΟΚ είδε στελέχη του να συμμετέχουν, η Φ. Γεννηματά ξεκίνησε να εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Από την πλευρά του, το Ποτάμι συνεχίζει να έχει την πιο διαλλακτική στάση επί του ζητήματος. Επισημαίνει επανειλημμένα πλέον το Κίνημα Αλλαγής ότι δεν θα δεχτεί "σαλαμοποίηση", αλλά συνολική λύση, τονίζοντας όμως, τελικά, ότι η στάση της παράταξης θα κριθεί από τη πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή με το "πατριωτικό" κομμάτι του κόμματος, το Κίνημα Αλλαγής με την τελευταία απόφασή του επιτίθεται πιο έντονα στη Ν.Δ.: "στρέφεται όλο και πιο δεξιά, επαναφέροντας όλες τις παραδοσιακές συντηρητικές και οπισθοδρομικές συνταγές στο προσκήνιο, παίζοντας και αυτή το επικίνδυνο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού". Με αφορμή δε το ονοματολογικό, σημειώνει ότι "υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, υπέκυψε στα λαϊκίστικα εθνικιστικά συνθήματα και ενίσχυσε τις ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων που θέτουν πρόσθετες δυσκολίες σε έναν δρόμο ήδη δύσκολο".

Η σπουδή για την επαναπροσέγγιση του λεγόμενου "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ" ενδεχομένως να εξηγεί και την εξαιρετικά σκληρή στάση της Φ. Γεννηματά στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τελευταία τουρκική πρόκληση στα Ίμια: "Η αδράνεια και η χαλαρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αποδεικνύεται δε τώρα ότι δυστυχώς η κυβερνητική προχειρότητα είχε ως τελικό αποτέλεσμα η επίσκεψη Ερντογάν να έχει αρνητικές συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα".

Ως προς το θέμα της Novartis, διαφαίνεται μια ελαφριά αναπροσαρμογή σε σχέση με τις αρχικές επίσημες τοποθετήσεις που είχαν εντονότερα έναν συνωμοσιολογικό χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, παρά τις κατηγορίες για "παρέμβαση στη Δικαιοσύνη" και "καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου", δεν συμπεριλήφθηκε η κατηγορία προς την κυβέρνηση περί "σκευωρίας". Αυτή έδωσε τη θέση της στην κατηγορία για προσπάθεια μετατροπής ενός "υπαρκτού σκανδάλου" "σε μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων". Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του Κινήματος Αλλαγής μοιάζει ακόμα πιο προωθημένη από τις αρχικές αντιδράσεις και ως προς το ζήτημα της διαλεύκανσης της υπόθεσης. Ναι μεν είπε εξαρχής "όλα στο φως", ωστόσο πλέον αναφέρει ότι "θα στηρίξει όλες τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για την αναζήτηση της αλήθειας, προς πάσα κατεύθυνση ανεξαιρέτως". Από την άλλη, υιοθετεί σχεδόν αυτούσια την επιχειρηματολογία του Ευ. Βενιζέλου κατά της πρότασης για τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, την οποία όμως υπερψηφίζουν ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι.

Βασική παράμετρος στη "γραμμή" της ΔΗ.ΣΥ., που πάλι τη φέρνει να τοποθετηθεί τη Ν.Δ. απέναντί της, είναι ότι "την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. 2004-2009 η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (από 2,43 δισ. ευρώ στα 5,1 δισ. ευρώ)". Δευτερευόντως τοποθετεί και τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι κατηγορώντας τον ότι "από το 2015 δεν ανέλαβε καμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης, ενώ με πράξεις και παραλείψεις των υπουργών του ευνόησε τους κερδοσκόπους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL