Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Τα δικά μας όπλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δικά μας όπλα

Οι τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια, ασφαλώς και θα πρέπει να προβληματίσουν. Φαίνεται ότι το καθεστώς της Άγκυρας περνά από μια εθνικιστική ρητορική προκλήσεων σε ενέργειες όπως αυτή με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και με προφανή στόχευση να επαναφέρουν, σε άλλο όμως επίπεδο, τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Παράλληλα, η Τουρκία, με το επιχειρούμενο μπλόκο στις γεωτρήσεις της ιταλικής ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο αυτές κινήσεις δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Είναι μέρος σχεδιασμού της Άγκυρας, που δείχνει αναβάθμιση των στοιχείων και των προκλητικών πρακτικών αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Θα πρέπει, συνεπώς, να αναλυθούν με προσοχή και να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, παρ' ότι έχει επιπλέον εξουσίες, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας και πολύ μεγαλύτερα στον πόλεμο της Συρίας είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό. Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι ακολουθεί μια στρατηγική ξεπεράσματος μιας κρίσης με δημιουργία άλλης. Αν μένει σε ένα κρεσέντο εθνικιστικής ρητορικής εξαιτίας και των πιέσεων της αντιπολίτευσης, αυτό μοιάζει "φυσιολογικό". Αν όμως η εθνικιστική ρητορική αναβαθμίζεται με πρακτικές σαν αυτή του επεισοδίου στα Ίμια ή αν τέτοιες κινήσεις, όπως και οι αντίστοιχες στην κυπριακή ΑΟΖ, χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για να διεκδικήσει ευρύτερο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τότε η εγρήγορση πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας, αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες για την περιοχή, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και δημιουργούν κλίμα υπονόμευσης των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, για να ξεπεράσει δυσκολίες με την επιχείρηση στο Αφρίν και με τις εσωτερικές αντιθέσεις που επιτείνονται από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, θα γίνεται όλο και περισσότερο ένας "νευρικός" γείτονας.

Ακριβώς γι' αυτό η Ελλάδα, χωρίς να αγνοήσει τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας αλλά συνυπολογίζοντάς τες, αντίθετα, στην εθνική στρατηγική της, θα πρέπει να αντιδράσει ψύχραιμα, με τα δικά της όπλα: επιμονή στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στις αρχές καλής γειτονίας, στήριξη του διαλόγου και αξιοποίηση όλων των δυνατών συμμαχιών. Και, όπως σημείωνε και χθες η "Αυγή", με τη μόνιμη και πλήρη αξιοποίηση όλου του διπλωματικού της κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του δύσκολου γείτονα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL