Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Γ. Αμανατίδης: Διαζύγιο της Τουρκίας από τον κοινό νου και τη γεωγραφία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Αμανατίδης: Διαζύγιο της Τουρκίας από τον κοινό νου και τη γεωγραφία (Video)

Για τις αντιδράσεις της κυβέρνησης εξαιτίας της κλιμακούμενης προκλητικότητας στο Αιγαίο με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια μίλησε ο κ. Αμανατίδης στο ΣΚΑΙ υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση το αντιμετώπισε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

«Ενημερώθηκαν άμεσα οι διεθνείς παράγοντες. Σήμερα γίνεται ενημέρωση και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Έγινε αυστηρό διάβημα σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνεχεία με πρωτοβουλία του κ. Γιλντιρίμ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό όπου με αυστηρότητα ο κ. Τσίπρας καταδίκασε το γεγονός και ζήτησε το σταμάτημα των παραβιάσεων. Από την τουρκική πλευρά ειπώθηκε ότι δεν ήταν κάτι σκόπιμο.

«Διαζύγιο από τον κοινό νου και τη γεωγραφία» πήρε χθες η Τουρκία σχολίασε ο κ. Αμανατίδης το περιστατικό τονίζοντας ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι πλήρως κατοχυρωμένο» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση. «Πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές συμπεριφορές και σε αυτό συμφώνησαν οι δύο πλευρές».

Ο κ. Αμανατίδης κλείνοντας πρόσθεσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει διαρκώς το διεθνές δίκαιο. Τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις». Χρειάζεται «αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων.»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για «δικαίωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι : «τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική, ωστόσο θεωρώ ότι η σημερινή κατάσταση και η γενικότερη κατάσταση που υπάρχει στην περιφέρεια δικαιώνει μια εξωτερική πολιτική που έχουμε ως ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να κλείσουμε ζητήματα επωφελώς προς τα εθνικά συμφέροντα».

Συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας αναδεικνύεται πολύ περισσότερο μαζί με την Κύπρο ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» ενώ έκρινε ιδιαίτερα σημαντικό να μένουν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ανοικτά και η επίσκεψη Ερντογάν συνετέλεσε σε αυτή την κατεύθυνση. 

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL