Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες: / "Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών - μελών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες: / "Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών - μελών"

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα να απέχει από ενέργειες και απειλές κατά γειτονικών κρατών-μελών της Ε.Ε. απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά και τις προχθεσινές τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή γύρω από τα Ίμια, αλλά και τις απειλητικές δηλώσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναγνώρισε την ύπαρξη «αρνητικών δηλώσεων» από την τουρκική πλευρά, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα ενόψει της Συνόδου που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, μεταξύ της ηγεσίας της Ε.Ε. (Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Mπόικο Μπορίσοφ εκ μέρους της βουλγαρικής προεδρίας) και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα», προειδοποίησε ο Μ. Σχοινάς, ενώ σημείωσε ότι ήδη η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο συνόδου για το Ιράκ στο Κουβέιτ.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το περιστατικό στα Ίμια, ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε την προχθεσινή έκκληση της Επιτροπής σε συνέχεια του περιστατικού στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους - μέλους που διαταράσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επισήμανε, ακόμη, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Ερωτηθείς σχετικά ο Μ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι το πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής που εμβολίστηκε στο Αιγαίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα, όπως είπε, πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Μηνύματα για την κυπριακή ΑΟΖ

Την τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασαν επίσης και οι υπόλοιποι ιθύνοντες της Ε.Ε. Η Τουρκία πρέπει να «αποφύγει απειλές και ενέργειες κατά των κρατών - μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας», δήλωσε μέσω Twitter ο Ντ. Τουσκ, ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ.

Παρέμβαση GUE-NGL

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE-NGL) τόνισε σε χθεσινή της ανακοίνωσή ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στα κυπριακά χωρικά ύδατα «παραβιάζουν την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Ε.Ε.», καλώντας παράλληλα τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL