Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Χ. Μαντάς: Έχουμε δημοκρατική ευθύνη να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση Novartis (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Μαντάς: Έχουμε δημοκρατική ευθύνη να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση Novartis (Video)

«Απολύτως καταδικαστέα η επίθεση στην επιχείρηση της Μαρέβα Γκαμπρόφσκι Μητσοτάκη» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την επίθεση με γκαζάκια που πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι:  «Έχουμε δημοκρατική ευθύνη να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση  Novartis. Δηλαδή να μπορέσουμε να φτάσουμε στην ουσία. Να αποκαλυφθούν (εφόσον υπάρχουν και στο βαθμό που υπάρχουν) οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων χωρίς ρεβασνισμούς και στοχοιποιήσεις και χωρίς από πριν κατασκευές ενόχων. Οι διαδικασίες συλλογικές ενοχοποίησης δεν είναι αποδεκτές. Πρόκειται για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, είναι διαχρονικό το πάρτι και πρέπει η υπόθεση να διαλευκανθεί.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «με νόμο του 2011 έγινε το πέρασμα της ευθύνης για τα φάρμακα στο υπουργείο υγείας» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη θεσμική προσέγγιση για το φάρμακο αναρωτήθηκε: «Γνωρίζουμε ποια ήταν η εγκριτική διαδικασία για όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εμπορίου; Συνέβαινε αυτό σε άλλες χώρες;»

«Που είναι αυτά τα αρχεία;» πρόσθεσε λέγοντας ότι «η κ. Παπασπύρου μιλούσε για άλλα αρχεία που λείπουν όπως, το ηλεκτρονικό αρχείο του ΕΟΦ και για έγγραφα που δεν βρίσκονται της περιόδου 2012 – 2013».

Όταν δεν υπάρχει θεσμικό έδαφος για την τιμολόγηση των φαρμάκων οι εταιρείες λειτουργούν ανεξέλεγκτα

«Δεν πρέπει να δοθεί απάντηση για το πώς χάθηκαν τα αρχεία στον ΕΟΦ σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη που έχουμε μπει στα μνημόνια, τη στιγμή που έχουν εκτοξευθεί οι δαπάνες στο διπλάσιο και έρχεται η τρόικα και την κόβει με οριζόντιο τρόπο στο μισό. Αν δεν έχουμε ισορροπημένη και θεσμική προσέγγιση σε αυτό το θέμα κινδυνεύουμε κάθε μέρα κάποια επιχείρηση να απειλεί όπως η Roche ότι θα αποσύρει φάρμακο» υποστήριξε.

«Με νόμο του 2011 πέρασε η ευθύνη έγκρισης για τα φάρμακα από το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Εμπορίου στο υπουργείο Υγείας. Μπορείτε να μου πείτε ποια ήταν τότε η θεσμική διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων; Αυτό συνέβαινε σε άλλες χώρες; Που βρίσκονται τα σχετικά αρχεία; Περνάει λοιπόν το 2011 η διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας και λίγο αργότερα ουσιαστικά στον ΕΟΦ. Πως γίνεται να έχουν χαθεί τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία; Σε μια κρίσιμη περίοδο με τα μνημόνια που έχει εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη; Και μετά έρχεται η τρόικα και με οριζόντιο μέτρο και κόβει τις δαπάνες. Το θέμα των φαρμάκων και της φαρμακευτικής δαπάνης είναι σύνθετο θέμα και έχει παγκόσμια διάσταση. Αν δεν το θωρακίσουμε θεσμικά και ισορροπημένα κινδυνεύουμε. Πρέπει και τα νέα φάρμακα με ένα θεσμικό τρόπο να αξιολογούνται και να μπαίνουν στην χώρα και στην αγορά. Διαπραγματεύτηκε ποτέ αυτή η χώρα στο παρελθόν τιμές φαρμάκων; Τώρα πρώτη φορά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου (όπως η διακήρυξη της Βαλέτα διαπραγματεύτηκαν πολλές χώρες του νότου μαζί) έπεσαν οι φαρμακευτικές δαπάνες όπως πχ για  τις θεραπείες για την ηπατίτιδα C από 30.000€ σε 10.000.€. Κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση (εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει ζημιά του ελληνικού δημοσίου) να διεκδικήσει αποζημίωση από τη NOVARTIS».

Ο κ. Μαντάς ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Novartis σε περίπτωση που αποδειχθεί ζημία του δημοσίου. Αναφερόμενος γενικότερα στα θέματα της επικαιρότητας επισήμανε ότι: «Η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Οι συζητήσεις για την οικονομία δεν είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Και είναι πολύ κρίσιμη αυτή η συζήτηση. Έχοντας κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και έχοντας ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Επίσης έχουμε τις κρίσιμες για την χώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επίλυση του μακεδονικού. Και τώρα έρχεται και η συζήτηση για το σκάνδαλο της Novartis. Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να γίνει; Την στιγμή που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και υπουργοί είναι φυσικό και επόμενο να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Δεν μπορώ εδώ να καταλάβω την  ala card αντιμετώπιση της δικαιοσύνης από την ΝΔ, ούτε την  πίεση που ασκείται στους εισαγγελείς και στους προστατευόμενους μάρτυρες.   Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα στον χώρο του φαρμάκου που φαίνεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με δαπάνες ύψους περίπου 20 δις. €.»    

Αυστηρά με τους κανονισμούς, τους νόμους και τη διαδικασία θα πάει η κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis

Να σημειωθεί ότι χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μαντάς σημείωσε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει αυστηρά τους κανονισμούς και τους νόμους. «Αυτή η διαδικασία προβλέπεται, αυτή την διαδικασία θα ακολουθήσουμε. Μελετάμε ενδελεχώς την δικογραφία από τότε που δόθηκε στη Βουλή. Ο μόνος θεσμικός τρόπος είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία και στις πρώτες της συνεδριάσεις θα εξετάσει και τα όριά της. Τι δηλαδή μπορεί να εξετάσει και τι όχι. Όλα αυτά όμως υπάρχουν στη χώρα μας γιατί υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Σε όλες τις άλλες χώρες αν υπάρξει περίπτωση εμπλοκής πολιτικών σε σκάνδαλα τότε εκείνοι λογοδοτούν στην δικαιοσύνη σαν απλοί πολίτες.»

 Πιο αναλυτικά ανέφερε ότι:  «Έχουμε μπει σε μια συζήτηση επί σοβαρών θεσμικών και διαδικαστικών ζητημάτων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ουσία. Από το 2000 έχουμε μια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Και την περίοδο πια του μνημονίου μπαίνει οριζόντιο μαχαίρι. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη σχέση στην διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων σε 29 ως 50 άλλες χώρες. Γιατί τόσα χρόνια η επιτροπή που είχε θεσμοθετήσει η χώρα από το 2012 για την εισαγωγή των νέων καινοτόμων φαρμάκων δεν λειτουργούσε; Γιατί δεν γινόταν καμία διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό το ζήτημα; Η πρώτη διαπραγμάτευση για τιμές φαρμάκων έγινε τώρα για τις θεραπείες για την ηπατίτιδα C και όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαντά είναι από τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη να υπάρχει αναλογία γενοσήμων και πρωτότυπων φαρμάκων.

«Έχουμε λοιπόν α) εκτίναξη φαρμακευτικών δαπανών β) μη θεσμική λειτουργία στην τιμολόγηση των φαρμάκων και γ) τις πρωτοβουλίες του Υπουργού με τη διακήρυξη της Βαλέτα στη Μάλτα η οποία προνοεί τη συνεργασία των χωρών του νότου, με πλήρη εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και διαφάνεια, για καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα ώστε να μπορούν να μπουν στην αγορά. Θα πρέπει να αποφασίσει η ΝΔ αν είμαστε υπέρ ή όχι της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε να έχουμε μια ala card αντιμετώπιση της δικαιοσύνης. Και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που φαίνεται πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με 20 δις.€» 

Kατ. Μπρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL