Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μια αποκάλυψη από τον Ιούλιο του 2011 / Συνταγή Novartis ενώπιον των πολιτικών εξελίξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια αποκάλυψη από τον Ιούλιο του 2011 / Συνταγή Novartis ενώπιον των πολιτικών εξελίξεων

"Παρακαλώ να λάβετε υπ' όψιν ότι ιδιαίτερα για το επόμενο έτος θα χρειαστώ συμμάχους από τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους τομεάρχες Υγείας εν όψει της συγκυβέρνησης που επίκειται". Αυτό αναφέρει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis σε e-mail προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κι ενώ το ημερολόγιο γράφει 21.7.2011. Η περίοδος δηλαδή που στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν από την έλευση της κυβέρνησης Παπαδήμου και έναν χρόνο πριν από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Στο συγκεκριμένο e-mail, μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η "A", ο Κ. Φρουζής ζητά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis την αύξηση του προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος, 2012, του τμήματος κατά 100.000 ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της εταιρείας. Μια αύξηση στον ήδη υπερπολλαπλάσιο -σε σχέση με τον αντίστοιχο στη Γερμανία- προϋπολογισμό της εταιρείας στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τη σχετική κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα, όπως αυτή διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα όμως καταδεικνύουν με πολύ σαφή τρόπο τη μέθοδο της εταιρείας προκειμένου όχι απλά να προσεγγίσει τις πολιτικές δυνάμεις αλλά ενδεχομένως και να "σπρώξει" εξελίξεις.

Θυμίζουμε: Τον Ιούλιο του 2011 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κλονίζεται από τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε όλη τη χώρα. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Γ. Παπανδρέου "πέφτει" εκ των έσω, μετά το περιβόητο επεισόδιο στις Κάννες, και αντικαθίσταται από την οικουμενική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. - ΛΑΟΣ υπό τον Λ. Παπαδήμο.

Έχει αξία να σημειώσουμε δύο γεγονότα. Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση στην οποία ο Ά. Γεωργιάδης αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο, στο υπουργείο Ναυτιλίας απ' όπου παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ ακολούθησε και η παραίτησή του από τον ΛΑΟΣ καθώς προσχώρησε στη Ν.Δ., ενώ επί κυβέρνησης Σαμαρά ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Δεύτερον, υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Λ. Παπαδήμο αναλαμβάνει ο Π. Πικραμμένος, το εγκώμιο του οποίου πλέκει ο Κ. Φρουζής σε συνάντηση στελεχών της Novartis τον Ιούνιο του 2012.

Η Novartis, λοιπόν, φαίνεται πως ήδη από το καλοκαίρι είναι βέβαιη για την οικουμενική που θα ερχόταν μερικούς μήνες μετά, επιχειρώντας προκαταβολικά να αποκτήσει συνομιλητές και πολιτικά ερείσματα.

Το λόμπινγκ με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς

Στο ίδιο e-mail περιλαμβάνονται και συνημμένοι πίνακες που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η Novartis χρηματοδοτούσε σειρά προγραμμάτων και μελετών δεκάδων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Μια διαδικασία η οποία ναι μεν είναι καθ' όλα νόμιμη και πάγια πρακτική όλων των μεγάλων εταιρειών ανά τον κόσμο, ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως τα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ που καταγράφονται ως αναγκαίοι πόροι για "πρόσβαση στην αγορά" για το 2011, πέραν της διαφήμισης, αποτελούν ένα έξτρα κίνητρο για τον εκάστοτε οργανισμό να αποκτήσει μια πιο προνομιακή σχέση με την εταιρεία.

Προ ολίγων ημερών, ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός, απαντώντας σε ερώτηση εάν ποτέ φαρμακευτική εταιρία προσέγγισε τον ίδιο για να τον δωροδοκήσει, ανέφερε: "Δεν σε δωροδοκούν με αυτόν τον τρόπο ή τουλάχιστον εμένα ποτέ δεν με πλησίασε κανένας, αλλά έρχονται και σου λένε, π.χ., θα σου δώσω όσα θέλεις για την έρευνα και κάνε εσύ το ερευνητικό σου πρόγραμμα" είπε στον Real FM. "Όταν έρχεται ο άλλος, δεν σου λέει έλα να σε δωροδοκήσω, σου λέει θα σου δώσω λεφτά να κάνεις ένα ερευνητικό πρόγραμμα, πάρε τα. Και μετά δεν σε ελέγχω πού τα πήγες τα λεφτά. Από εκεί και πέρα είναι ωκεανός..." αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL