Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ρε, αυτοί τα πιάνανε και κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρε, αυτοί τα πιάνανε και κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας!

Ο τίτλος είναι αποτέλεσμα της ακρόασης στο καφενείο της γειτονιάς μου. Είναι το δεσπόζον ερώτημα των θαμώνων στα καφενεία όλης της επικράτειας. Όταν υποχρεώνεις τον λαό σε αιματηρή λιτότητα, με μειώσεις μισθών, ανεργία και 12 περικοπές στις συντάξεις και αυτός μαθαίνει ότι ένα μέρος του κυρίαρχου πολιτικού - κρατικού συστήματος πλούτιζε και σε περίοδο χρεοκοπίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο δημόσιο συμφέρον ζημιώθηκε κατά 23 δισεκατομμύρια ευρώ, λογικό είναι να υπάρχει οργή. Μεγάλη οργή για τον πατριωτισμό της μίζας. Μεγάλη οργή για μίζες εις βάρος της υγείας των μη προνομιούχων πολιτών.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και σχεδόν αδύνατον να κουκουλωθεί. Και είναι αδύνατον, διότι όλες οι κατηγορίες προκύπτουν από τις αποφάσεις της ελληνικής διοίκησης. Προκύπτουν οι ανατιμήσεις των φαρμάκων της εταιρείας στην Ελλάδα που επηρέαζαν τις τιμές σε δεκάδες χώρες, καθώς η χώρα μας ήταν στον δείκτη υπολογισμού του μέσου όρου τιμών διεθνώς. Προκύπτουν από τις προμήθειες φαρμάκων στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως για παράδειγμα από την προμήθεια εμβολίων για τη γρίπη σε αριθμό διπλάσιο του ελληνικού πληθυσμού!

ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ από την ανάλογη τακτική της Novartis σε πολλές χώρες του κόσμου, και μάλιστα στις ΗΠΑ, από τον πενταπλασιασμό των τιμών στα φάρμακα για τον καρκίνο! Από εκεί το 2014 άρχισε η έρευνα που έφτασε και στην Ελλάδα. Και οι αμερικανικές αρχές, που αξιοποίησαν τρεις άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, έχουν απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες, λόγω πληροφοριών και διασταυρώσεων, να φτάσουν στις αποδείξεις. Προκύπτει, αν το θέλετε, και από το έλλειμμα ψυχραιμίας και έως την κατάσταση πανικού των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.

ΕΙΝΑΙ δυνατόν ένας αθώος πολιτικός, και μάλιστα καθηγητής της Νομικής, όπως ο Βενιζέλος, να επιχειρεί δημοσίως τρομοκρατία εις βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων; Όταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο οι προστατευόμενοι μάρτυρες προβάλλονται ως παραδείγματα προς μίμηση, πολύτιμα για την καταπολέμηση του ποινικού και οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς; Είναι δυνατόν ένας τέως πρωθυπουργός να απειλεί με μήνυση τον νυν πρωθυπουργό για ένα εισαγγελικό πόρισμα που διαβιβάστηκε σύμφωνα με τον νόμο στη Βουλή;

ΕΙΝΑΙ δυνατόν ένας επίτροπος της Κομισιόν να αποκαλεί τους μάρτυρες αλητήριους; Είναι δυνατόν η σύζυγος ενός τέως υπουργού Οικονομικών και νυν κεντρικού τραπεζίτη, που εντοπίζεται από το πόρισμα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, όταν τα στοιχεία, στην δική της περίπτωση, προέρχονται αποκλειστικά από τις αμερικανικές αρχές, που θεωρούνται οι πλέον σοβαρές και αξιόπιστες παγκοσμίως; Και επειδή δεν είναι δυνατόν, οι απλοί πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ φιλότιμο και οι εμπλεκόμενοι απαιτούσαν πλήρη αποκατάσταση της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους, θα δήλωναν, έχοντας το τεκμήριο της αθωότητας, ότι η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη. Μόνο που, για να λάμψει η αλήθεια, θα έπρεπε να παραιτηθούν της βουλευτικής ασυλίας και των προνομίων παραγραφής που σχεδίασε ο πανούργος κατασκευαστής νόμων Βενιζέλος.

ΕΝΑΣ οπορτουνιστής στο στάδιο του αμοραλισμού, που το 2005 για τις κατηγορίες εναντίον του Άκη Τσοχατζόπουλου δήλωνε πως «δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος» και σήμερα για την υπόθεση Novartis δηλώνει: «Η εκτίμησή μου για την υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τίποτα»!

ΟΠΩΣ και να έχει, τα περισσότερα των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται είναι στριμωγμένα. Διότι, ακόμα και αν αποφύγουν τη συνέχεια λόγω ασυλίας και παραγραφής, η υπόθεση θα φτάσει στο τέρμα και θα αποκαλυφθούν οι ενδιάμεσοι συνεργάτες της Novartis. Και τότε, ως προϊστάμενοι διεφθαρμένων υπηρεσιακών παραγόντων, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πολιτική ανικανότητα και να αυτοαποβληθούν από την πολιτική ζωή. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει και είναι βέβαιο ότι ο εξοστρακισμός τους θα υλοποιηθεί από τους Έλληνες πολίτες.

ΕΙΝΑΙ ιστορική ευκαιρία και υποχρέωση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την τελική αυτοκάθαρσή τους. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο, διότι τόσα χρόνια στην εξουσία όλοι έχουν στοιχεία για να εκβιάζουν τους κομματικούς και εσωκομματικούς αντιπάλους τους. Αν τελικά οι σημερινές ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων υποκύψουν στους εκβιασμούς των κατηγορουμένων, θα καούν πολιτικά μαζί τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL