Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

MEGA: "Σταφύλια της οργής" για τους εργαζόμενους

Λεωφόρος Κηφισίας, βράδυ, μ’ ένα προβολέα να σαρώνει τα πανό έξω από την «Μότορ Όϊλ» : «Δεν ήρθαμε να πάρουμε εκδίκηση από κανέναν ! Ήρθαμε να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε, για ότι μας αναλογεί ! Η δύναμή μας είμαστε εμείς !».

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, η Μαρία,  η Χριστίνα, ο Μανώλης, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και  τεχνικοί στο «Μεγάλο κανάλι», για ένατη μέρα στριμώχνονται στο πεζοδρόμιο, μπροστά στην επιχείρηση Βαρδινογιάννη. Δε νοιώθουν πια το κρύο, με έντονες χειρονομίες,  εκφράζουν την αγωνία τους, για το αύριο, που θα τους βρει χωρίς ευρώ στην τσέπη και χωρίς δουλειά !

«Τέρμα πια η κοροϊδία. Είμαστε 18 μήνες απλήρωτοι !» κραυγάζει το πανό στην Κηφισίας. Κορναρίσματα συμπαράστασης απ’ τους περαστικούς οδηγούς, το βανάκι με το σήμα του Mega, χώρεσε τα πορτοκάλια που έστειλε ο  πατέρας εργαζόμενης από το χωρίο, τις πίττες άλλης μητέρας συναδέλφου της,  από τον Πειραιά, γλυκίσματα από το Χαλάνδρι και μεζέδες από τη Νάξο, κεράσματα συμπαράστασης, λόγω και της ημέρας ! Τσικνοπέμπτη, βράδυ !

Τι δεν χώρεσε στο βανάκι και κρατούσαν κρυμμένο κάτω απ’ τα χοντρά μπουφάν, οι απλήρωτοι του Mega, στην παγωμένη «κατασκήνωση» της Κηφισίας : «Μια καταγγελία δανείου για το στεγαστικό του μοναδικού τους σπιτιού, από τις ίδιες τράπεζες που μπλοκάρουν τους λογαριασμούς της μισθοδοσίας τους, το απλήρωτο φως, νερό, τηλέφωνο, που περιμένουν μέρα τη μέρα να κοπεί, το βλέμμα του παιδιού τους, όταν κοιτάζει με απορία τα άδεια χέρια τους, φεύγοντας για το σχολείο, το άδειο πορτοφόλι και  το άδειο από βενζίνη αυτοκίνητο, μπροστά στην ναυαρχίδα των καυσίμων».

Ξαφνικά μια ανησυχία, μυστικές, γρήγορες κουβέντες και  τηλεφωνήματα. Στα μεγάφωνα η ανακοίνωση για την αποχώρηση Βαρδινογιάννη. «Με 750 χιλιάρικα, μας πετάνε ένα αντίδωρο, δεν είναι ούτε ένας μισθός», λένε στο «κινητό», στους υπόλοιπους,  απλήρωτους συναδέλφους τους, που δεν είναι εκεί, και μάχονται και κείνοι, με άλλες δράσεις, το κοινό πρόβλημα. Αποφασίζουν να παραμείνουν στο μπλόκο.

«Βρίσκομαι εδώ, γιατί νοιώθω πίκρα κι αγανάκτηση γι’ αυτό που ζούμε», λέει με δάκρυα η Μαρία, δημοσιογράφος κι  εξηγεί : «Πέρασα μια ολόκληρη ζωή στο κανάλι. Κάναμε μια δουλειά που μας άρεσε. Περίμενα τουλάχιστον, ένα αίσιο τέλος. Τελικά μείναμε στο δρόμο. Μια επιχείρηση μπορεί βεβαίως να κλείσει. Ας αποζημιώσει τους εργαζόμενους βάσει του νόμου και μεις θα κρατήσουμε, ότι ωραίο ζήσαμε αποχωρώντας». Προσθέτει  ότι «αναμεσά μας  βρίσκονται άνθρωποι απελπισμένοι, με μικρά παιδιά, πνιγμένοι  στα δάνεια και χρησιμοποιούν ως έσχατο μέσο πίεσης, την παρουσία τους, μήπως και  καταφέρουν να πάρουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται». Καταλήγει λέγοντας : «Εσείς πήρατε από την «Ελευθεροτυπία»; Τα ίδια θα πάρουμε και εμείς».

Το πηγαδάκι των δημοσιογράφων στην Κηφισίας αναρωτιέται «Πώς το μεγαλύτερο μέσο Επικοινωνίας της χώρας, εισηγμένο στο  Χρηματιστήριο και με το  35% των διαφημιστικών εσόδων όλης της αγοράς, έντυπης και ηλεκτρονικής, κατέληξε να μοιράσει τα «σταφύλια της οργής» στους εργαζόμενούς του». Γεγονός που δεν προβάλλεται από τα άλλα ιδιωτικά ΜΜΕ, όπως λένε, «για λόγους που καταλαβαίνετε». Προσθέτουν «Μόνο η ΕΡΤ εμφανίστηκε». Αδυνατούν να κατανοήσουν πώς μέσα σε λίγα χρόνια, από τη διαφημιστική πίτα εξαφανίστηκε το 80%, κατέρρευσαν «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΑΛΤΕΡ», «ΝΕΑ»,  «Βήμα», «Έθνος», άπειρα περιοδικά και μικρότερα Μέσα Ενημέρωσης. Ανησυχούν για τις απολύσεις που έχουν γίνει καθημερινότητα, σε όσα μέσα επέζησαν. Υπογραμμίζουν ότι πουθενά δεν γίνονται προσλήψεις, ούτε καν με μισθούς πείνας και φοβούνται ότι το «Mega Domino» δεν θα σταματήσει, αναφερόμενοι στα δάνεια των άλλων καναλιών.

Άνθρωποι που έζησαν τις μέρες της «Ισχυρής Ελλάδας» και της πανίσχυρης τηλεόρασης, διαφωνούν με όσους λένε ότι δεν αντέδρασαν, όταν με τα μνημόνια, άρχισε η κοινωνία να αιμμοραγεί. «Κανένας λογιστής και τεχνικός, δεν βγάζει τη γραμμή στα κανάλια», λένε οι  διοικητικοί και προσθέτουν ότι οι ιδιοκτήτες βάζουν τη σφραγίδα στα «μέσα» τους. Προσθέτουν ότι δεν γράφανε εκείνοι, όσα έλεγε επώνυμα, ο «χ» ή ο «ψ» σχολιαστής.

«Περιμέναμε περισσότερη υποστήριξη από τον κόσμο, περισσότερους συναδέλφους μας», λέει ο Νίκος, τεχνικός που εργάζεται στην «Τηλέτυπος», από το 1989. «Ο μισθός μου ήταν 1.800 ευρώ. Δουλειά τώρα κυρία μου, δεν βρίσκω. Ετοιμάζομαι να μεταναστεύσω στο  χωριό ή στην αλλοδαπή, προς άγραν επιβίωσης». Ο ίδιος πιστεύει ότι η παρουσία τους στην Κηφισίας, «ενόχλησε την ιστορική οικογένεια, γι’ αυτό και δίνουν 750.000 ευρώ, για να φύγουμε από εδώ. Αν θέλουν να φύγουμε, ας μας πληρώσουν όλα τα οφειλόμενα κι ας κλείσουν το μαγαζί». Ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση «όσο  αντέχουν τα πόδια μας» προσθέτει ο Γιώργος Αλειφέρης, εργαζόμενος, εκπρόσωπος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης. Έχει πεισθεί, ότι «Οι μέτοχοι δεν θέλουν το κανάλι και δεν σκοπεύουν να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους. Το άφησαν να πτωχεύσει», λέει, τονίζοντας ότι ελάχιστοι συνάδελφοί του, βρήκαν ένα μεροκάματο, ενώ προηγήθηκαν δύο χρόνια που δούλευαν απλήρωτοι. «Αυτό συμβαίνει στα ΜΜΕ σήμερα, με το 1/3 των εργαζομένων να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται. Γι’ αυτό μένουμε εδώ, όπως οι καθαρίστριες επί Μητσοτάκη».

Υπάρχει ακόμα αλληλεγγύη στο ρημαγμένο από την κρίση, κόσμο της ενημέρωσης; Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καλαντζής απαντά λέγοντας «Ζητάμε υποστήριξη, αλλά όλες οι πόρτες που χτυπάμε είναι  κλειστές. Οι εργοδότες, άτυπα συμφωνούν να μην μπαίνει ο ένας στα χωράφια  του άλλου. Έτσι εξηγείται, από το Σεπτέμβρη του ’16, που είμαστε απλήρωτοι στο Mega, η πλήρης αφωνία». Η Ιωάννα, τεχνικός στο «Μεγάλο Κανάλι», εδώ και 26 χρόνια, είναι μητέρα  δύο παιδιών, 19 και 9 ετών. Επισημαίνει ότι «Με όσα έγιναν στο Mega, μείναμε χωρίς εισόδημα, γιατί κι ο  άντρας μου έκλεισε την επιχείρησή του. Τώρα ψάχνουμε για δουλειά».

«Μήπως όσα γίνονται τώρα είναι η αρχή και όχι το  τέλος;», διερωτώνται οι εργαζόμενοι του Mega. «Ζούμε ακόμα με το  δώρο Χριστουγέννων», λέει ο Σωτήρης, ηλεκτρολόγος, εδώ και 25 χρόνια στο κανάλιτένοντα. «Κάνω όποια δουλειά  βρεθεί. Δούλεψα σε κατεδάφιση κι έκοψα τον τένοντα. Πήγα για μεροκάματο, σε ελιές, αμπέλια, κλαδέματα. Άλλος συνάδελφος δουλεύει Σεκιούριτι, με μισθό 500 ευρώ», λέει, ενώ στέκεται μπροστά στο πανό που γράφει «Σταματήστε την εξαθλίωση των εργαζομένων σας. Θέλουμε τους μισθούς και τη δουλειά μας τώρα» !

Λεωφόρος Κηφισίας βράδυ, ο προβολέας φωτίζει το πανό των απλήρωτων εργαζόμενων του Mega, έξω τα γραφεία του αποχωρήσαντος, βασικού μετόχου του. Μοναχική λεωφόρος, ξενύχτι στην παγωνιά, σπαράγματα της κρίσης και του αιματηρού «πολέμου» των ελληνικών Μίντια. «Μέχρι στιγμής δεν εμφανίστηκαν ούτε σωματεία εργαζομένων, ούτε εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ούτε κανένα ιδιωτικό κανάλι», επισημαίνουν. Δεν χάνουν την ελπίδα τους, ότι η εβδομάδα που έρχεται θα κρύβει αλληλεγγύη, που ως τώρα δεν είχαν. «Εμείς μένουμε εδώ», επιμένει η Χριστίνα, «Το Mega είμαστε εμείς, συνεχίζουμε», λένε όλοι με μια φωνή !

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Όλοι στο Παλαί ντε Σπορ

Η σημερινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στέλνει δύο μηνύματα. Το πρώτο, που έχει σταλεί από καιρό με μια πλειάδα συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι οι...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο