Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Οι συνάδελφοί μου γιατροί, θύματα ή θύτες στο μεγάλο σκάνδαλο Novartis;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι συνάδελφοί μου γιατροί, θύματα ή θύτες στο μεγάλο σκάνδαλο Novartis;

Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου*

Το μέγα θέμα που αποκαλύπτεται σήμερα με το σκάνδαλο Novartis (που βγαίνει στην επιφάνεια τώρα με τυμπανοκρουσίες) είναι πολύ οικείο σε μένα από τεσσαρακονταετίας. Θα μου πείτε πώς;

Επειδή στο συγκεκριμένο σκάνδαλο ενοχοποιούνται και 4.000 συνάδελφοί μου γιατροί, έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ την πλειοψηφία αυτών και να κατηγορήσω μια θλιβερή μειοψηφία ασυνείδητων γιατρών και μεγαλογιατρών που με την υπερσυνταγογράφηση των φαρμάκων (και όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρείας) είχε απολαβές εκατομμυρίων, με βίλες, με ξενοδοχεία, με πολυτελή αυτοκίνητα και ταξίδια σε φορ σίζονς κ.λπ. Θέλω να υπερασπιστώ, τον μαχόμενο γιατρό που η Πολιτεία τον είχε (και ακόμη τον έχει) με μισθούς πείνας και σκληρή υπεύθυνη δουλειά 24ωρης εφημερίας, να δίνει τον αγώνα της ιατρικής φροντίδας και της περίθαλψης.

Και βέβαια ο γιατρός αυτός (πολλές φορές οικογενειάρχης) ή άμισθος ειδικευόμενος (την εποχή μου) ή μικρομισθωτός αργότερα, γίνεται ευάλωτος, θύμα των φαρμακοβιομηχανιών που δίνουν ποσοστά για υπερσυνταγογράφηση ακόμη και εις βάρος του άτυχου ασθενούς.

Θυμάμαι, τη δεκαετία 1970-80 (1975-1984), ως μεγαλοσυνδικαλιστής κι εγώ και παράλληλα ως επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας ενός κόμματος εξουσίας ("κομματικός πατριώτης") ρομαντικός και Δον Κιχώτης ανέλαβα την έρευνα να δω τι ακριβώς συμβαίνει με την ελεγχόμενη έμμεση πλην σαφή "δωροδοκία" (ψίχουλα δηλαδή, η πλειοψηφία) που έπαιρναν οι συνάδελφοί μου γιατροί του ΙΚΑ (όπου ήμουν πρόεδρος του σωματείου των 3.500 γιατρών). Ερεύνησα και συνέταξα ένα ογκώδη φάκελο με εκείνους τους γιατρούς που ήταν επιλήσμονες του ιπποκρατικού όρκου και χρηματίζονταν (άλλοι άγρια, άλλοι -οι περισσότεροι- ήπια...). Και καθώς ήμουνα λαύρος "να σώσω τη Ελλάδα" (δεν πρόλαβα!), παρέδωσα στα αρμόδια όργανα του κόμματός μου τη λίστα των "ληστών" και λήσταρχων της υγείας του λαού! Και περίμενα εναγωνίως την εξέλιξη.

Και ω του θαύματος! οι κομματικοί κυβερνητικοί αρμόδιοι εξαφάνισαν τη λίστα και ευτυχώς για μένα γιατί γλίτωσα τα αντίποινα από τα θηρία τις φαρμακοβιομηχανίες της μίζας.

Και ευτυχώς για την πλειοψηφία των συναδέλφων μου που ήταν ταλαίπωροι συνάδελφοι που προσπαθούσαν να αυξήσουν τις γλίστρες αποδοχές τους, χωρίς να βλάπτουν την υγεία των ασθενών τους.

Δυστυχώς όμως, για τους ασθενείς που ήταν θύματα πολυφαρμακίας ασυνείδητων γιατρών (κυρίως μεγαλογιατρών που έδιναν και εντολές και κατεύθυναν τους μικρότερους). Δυστυχώς και για το φτωχό κράτος που δαπανούσε και σπαταλούσε αφειδώς χρήματα για τις τσέπες ασυνείδητων γιατρών, εις όφελος των εταιρειών του φαρμάκου.

Πέρασαν τα χρόνια. Σπάνια υπήρξαν τιμωρίες για το μέγα θέμα της υπερσυνταγογράφησης και της πολυφαρμακίας. Και να που ήρθε τώρα η ώρα της τιμωρίας των άμεσα πολιτικών υπευθύνων και ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Όμως, να μην την πληρώσουν οι πολλοί μικροί γιατροί που είναι τα θύματα, αλλά να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι λίγοι ασυνείδητοι γιατροί που θησαύρισαν εις βάρος της υγείας του λαού. Και βεβαίως να τιμωρηθούν οι πολιτικοί που είναι κύριοι υπεύθυνοι (ακόμη και εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης) εφόσον το σκάνδαλο της Novartis βγάλει αποτελέσματα που θα τρίβουμε τα μάτια μας, ως φαίνεται. Επιτέλους...

* Ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος είναι παιδίατρος, τ. πρόεδρος των γιατρών ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά ΣΕΥΠΙΚΑ, 1978-1983, γραμματέας της Επιτροπής Υγείας του ΠΑΣΟΚ 1976-1982, νυν πολίτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL