Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.9°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.2°C
3 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.1°C19.4°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.0°C19.0°C
4 BF 48%
Μια επιτυχία με προοπτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια επιτυχία με προοπτικές

Η πρώτη πραγματική δοκιμή για την έξοδο στις αγορές πέτυχε. Δοκιμή πραγματική, διότι έγινε με ομόλογο επταετές -κι όχι βραχυπρόθεσμο- και απ' ό,τι φαίνεται με μεγαλύτερη συμμετοχή "κανονικών" επενδυτών, που δεν αγοράζουν για να πουλήσουν λίγες μέρες ή μήνες αργότερα. Και πέτυχε χωρίς οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές να είναι καλύτερες, καθώς οι αναταράξεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα δεν έχουν ακόμη κοπάσει - και κανείς δεν ξέρει πότε θα εξομαλυνθεί η εικόνα των αγορών.

Τρία δισεκατομμύρια ήθελε να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών για να γεμίσει το "μαξιλάρι" των σχεδόν 20 δισ. που εκτιμά ότι χρειάζεται η χώρα για να αποκρούσει τυχόν επιθέσεις κερδοσκόπων μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, υπερδιπλάσια ήταν η ζήτηση από πλευράς επενδυτών. Και το τελικό επιτόκιο ήταν 3,5%, αριθμός τον οποίο ούτε να ονειρευτεί δεν μπορούσε η χώρα πριν από έξι μήνες και ο οποίος θα μπορούσε να ήταν και κατά τι μικρότερος εάν δεν είχαν προκύψει οι αναταραχές στις αγορές.

Τι σημαίνει αυτό για μας, τους κατοίκους αυτής της χώρας; Σε πρώτη ανάγνωση τίποτε. Καμιάς και κανενός η καθημερινότητα δεν θα βελτιωθεί από σήμερα το πρωί επειδή πέτυχε η έκδοση του ομολόγου. Αλλά η επιτυχία αυτή είναι ένα ακόμη -σημαντικό- βήμα για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Δείχνει ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς το ασφυκτικό "σωσίβιο" των προγραμμάτων, ότι έχει πλέον και τη δυνατότητα, εκτός από τη βούληση, να επιλέξει τον δικό της δρόμο προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας, όσον αφορά τουλάχιστον τις προθέσεις των αγορών.

Την ίδια άποψη έχει και ο επίτροπος Μοσκοβισί, που ξεκαθάρισε στη χθεσινή επίσκεψή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα.

Οι δύο πιο... σκληροί κριτές, δηλαδή οι αγορές και οι θεσμικοί δανειστές, δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα των αρχών του 2018. Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η οποία, όταν δεν ασχολείται με το να τρέχει πίσω από την Ακροδεξιά και πίσω από τα σκάνδαλα, στα οποία φέρεται να εμπλέκονται προβεβλημένα στελέχη της, "καίγεται" να απαξιώσει εκ προοιμίου κάθε επιτυχία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL