Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μια επιτυχία με προοπτικές

Η πρώτη πραγματική δοκιμή για την έξοδο στις αγορές πέτυχε. Δοκιμή πραγματική, διότι έγινε με ομόλογο επταετές -κι όχι βραχυπρόθεσμο- και απ' ό,τι φαίνεται με μεγαλύτερη συμμετοχή "κανονικών"...

Η πρώτη πραγματική δοκιμή για την έξοδο στις αγορές πέτυχε. Δοκιμή πραγματική, διότι έγινε με ομόλογο επταετές -κι όχι βραχυπρόθεσμο- και απ' ό,τι φαίνεται με μεγαλύτερη συμμετοχή "κανονικών" επενδυτών, που δεν αγοράζουν για να πουλήσουν λίγες μέρες ή μήνες αργότερα. Και πέτυχε χωρίς οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές να είναι καλύτερες, καθώς οι αναταράξεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα δεν έχουν ακόμη κοπάσει - και κανείς δεν ξέρει πότε θα εξομαλυνθεί η εικόνα των αγορών.

Τρία δισεκατομμύρια ήθελε να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών για να γεμίσει το "μαξιλάρι" των σχεδόν 20 δισ. που εκτιμά ότι χρειάζεται η χώρα για να αποκρούσει τυχόν επιθέσεις κερδοσκόπων μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, υπερδιπλάσια ήταν η ζήτηση από πλευράς επενδυτών. Και το τελικό επιτόκιο ήταν 3,5%, αριθμός τον οποίο ούτε να ονειρευτεί δεν μπορούσε η χώρα πριν από έξι μήνες και ο οποίος θα μπορούσε να ήταν και κατά τι μικρότερος εάν δεν είχαν προκύψει οι αναταραχές στις αγορές.

Τι σημαίνει αυτό για μας, τους κατοίκους αυτής της χώρας; Σε πρώτη ανάγνωση τίποτε. Καμιάς και κανενός η καθημερινότητα δεν θα βελτιωθεί από σήμερα το πρωί επειδή πέτυχε η έκδοση του ομολόγου. Αλλά η επιτυχία αυτή είναι ένα ακόμη -σημαντικό- βήμα για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Δείχνει ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς το ασφυκτικό "σωσίβιο" των προγραμμάτων, ότι έχει πλέον και τη δυνατότητα, εκτός από τη βούληση, να επιλέξει τον δικό της δρόμο προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας, όσον αφορά τουλάχιστον τις προθέσεις των αγορών.

Την ίδια άποψη έχει και ο επίτροπος Μοσκοβισί, που ξεκαθάρισε στη χθεσινή επίσκεψή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα.

Οι δύο πιο... σκληροί κριτές, δηλαδή οι αγορές και οι θεσμικοί δανειστές, δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα των αρχών του 2018. Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η οποία, όταν δεν ασχολείται με το να τρέχει πίσω από την Ακροδεξιά και πίσω από τα σκάνδαλα, στα οποία φέρεται να εμπλέκονται προβεβλημένα στελέχη της, "καίγεται" να απαξιώσει εκ προοιμίου κάθε επιτυχία της χώρας.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ν.Δ. όπως VMRO

Δυο μύθοι διακινούνται από τους επαγγελματίες πατριώτες και στην πλευρά του Αξιού και στην πλευρά του Βαρδάρη. Ο μύθος της προδοσίας κι ο μύθος της ταπείνωσης. Λένε οι εθνικιστές του VMRO στη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο