Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οι πολίτες θέλουν την αλήθεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πολίτες θέλουν την αλήθεια

Τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis δεν την ξέρουμε, πέρα από ελάχιστες "διαρροές". Υποθέτουμε ότι, μετά από τόσο καιρό που οι ανακριτικές αρχές ερευνούσαν την υπόθεση, έχουν τον λόγο τους που τη στέλνουν στη Βουλή. Και -θέλουμε να- υποθέτουμε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει κάθε λόγο να συμβάλει και να βιαστεί να ρίξει φως στην υπόθεση, ώστε να μη μείνουν σκιές να το σκιάζουν. Θυμίζουμε ότι ένα από τα συνθήματα του "συρμού" -κυρίαρχο στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά όχι και στης Αθήνας- είναι το "Αλήτες, προδότες, πολιτικοί". Ένα σύνθημα δηλητήριο για τη δημοκρατία.

Θυμίζουμε, επίσης, σε όσους μιλούν περί σκευωρίας της κυβέρνησης και αναρωτιούνται μεγαλοφώνως από πού κι ώς πού δηλώνουν οι Κοντονής και Παπαγγελόπουλος ότι πρόκειται για σκάνδαλο "μαμούθ", πως τον Μάρτιο του 2016, όταν έσκασε η υπόθεση Novartis, ακόμη και ο ελβετικός Τύπος, της χώρας, δηλαδή, όπου έχει την έδρα της η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία, έγραφε για "τερατώδη" υπόθεση, την οποία ερευνά "ενδελεχώς" και με "όλη τη δύναμη πυρός" της η Αμερικανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Επιπλέον, έγραφε ότι η υπόθεση αυτή θα κοστίσει πολύ ακριβά στη Novartis, η οποία θα κληθεί να πληρώσει υψηλά πρόστιμα - "σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citigroup, πιθανότατα πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια".

Συνεπώς, το σκάνδαλο είναι τεράστιο, έστω κι αν πιθανότατα αποκαλύπτεται διότι οι αμερικανικές εταιρείες - ανταγωνίστριες της Novartis ζήτησαν από την πανίσχυρη SEC να τους προστατεύσει από "αθέμιτο ανταγωνισμό". Άλλωστε, όλες οι μεγάλες υποθέσεις για μείζονα σκάνδαλα ευρωπαϊκών κολοσσών -Siemens, Volkswagen κ.λπ.- από τις ΗΠΑ αποκαλύφθηκαν.

Ειδικά για την Ελλάδα, το σκάνδαλο έχει και μια άλλη πτυχή, που χρήζει πολύ προσεκτικής διερεύνησης: Με βάση τις επίσημες καταγραφές, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη της χώρας υπερτετραπλασιάστηκε από το 2000 μέχρι το 2009, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ, για να πέσει οριακά κάτω από τα 2 δισ. το 2016.

Θα ήταν προτιμότερο, λοιπόν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πιέσουν για ταχύτατη διαλεύκανση του σκανδάλου, αντί να ξοδεύουν την ενέργειά τους προσπαθώντας εκ προοιμίου να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των ερευνών. Οι πολίτες θέλουν να μάθουν την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL