Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δίκαιοι και ισότιμοι όροι διεθνούς εμπορίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δίκαιοι και ισότιμοι όροι διεθνούς εμπορίου

James Ward, "H στιγμή", 1831

Του Γιώργου Εμμανουήλ*

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια για τον εκδημοκρατισμό της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε. Το κοινό κείμενο που συνυπέγραψαν οι 164 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτων, αγροτών και αυτοδιοικητικών φορέων για τον εκδημοκρατισμό της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε. παραδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2018 στην επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε. Μάλμστρομ, στην πρώτη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε.

Από την Ελλάδα 50 οργανώσεις συνυπέγραψαν το παραπάνω ψήφισμα.

Οι 164 ευρωπαϊκές Οργανώσεις δηλώνουν ότι: απαιτείται μια διαφανής και δημοκρατική διαδικασία διαπραγμάτευσης και έγκρισης των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. και από τα περιφερειακά και εθνικά κοινοβούλια, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους θεσμούς της Ε.Ε.

Τα προτεινόμενα βήματα εκδημοκρατισμού περιλαμβάνουν:

* Πλήρη διαφάνεια και δημοσιότητα και των κειμένων και των διαπραγματεύσεων

* Συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

* Αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων κάθε εμπορικής συμφωνίας

* Δικαίωμα των περιφερειακών και εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου να γνωρίζουν και να καθορίζουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να τροποποιούν, να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν αυτές.

Οι συνεργαζόμενες Ευρωπαϊκές Οργανώσεις στο πλαίσιο του Δικτύου Seattle to Brussels αγωνιζόμαστε ενάντια σε ρυθμίσεις διεθνών εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. όπως η CETA με τον Καναδά, η ΤΤΙP με τις ΗΠΑ, με τις χώρες της Ν. Αφρικής και άλλες 50 που έπονται, οι οποίες πλήττουν τις τοπικές κοινωνίες και χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής του Ιανουαρίου 2018 ενημερωθήκαμε ότι και άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, χώρες του Μercosur της Λατινικής Αμερικής, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν αποδέχονται ως ΠΟΠ/ΠΓΕ («Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» / «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη») προϊόντα όπως είναι η φέτα, το ελαιόλαδο και η ελιά Καλαμάτας, το ούζο, ο oίνος Σαντορίνης, και συνολικά 21 ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα μας, διακινώντας αντίστοιχα δικά τους ψευδή εμπορικά σήματα ανταγωνιστικά με τα ως άνω προϊόντα.

Τελευταίο οχυρό μας για την υπεράσπιση της φέτας και των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων είναι το ελληνικό κοινοβούλιο που, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, έχει ακόμη αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει τις διεθνείς συμφωνίες της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντώντας αντιστάσεις στην έγκριση της CETA (αφού μόνο 7 από τις 27 χώρες - μέλη την έχουν ώς τώρα εγκρίνει), μεθοδεύει για τις μελλοντικές 50 συμφωνίες την παράκαμψη των εθνικών κοινοβουλίων και την έγκρισή τους μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Καλούμε όλους να συνυπογράψουν στους ιστότοπους: http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/ και www.fetasos.gr το Ψήφισμα Πολιτών και καλούμε τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαλονίας του Βελγίου και να καταψηφίσουν την προτεινόμενη CETA και τη συμφωνία της Ν. Αφρικής όταν έλθουν στη Βουλή, και έτσι να απαιτήσουν την άμεση επαναδιαπραγμάτευσή της για πλήρη και άμεση προστασία της φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, καθώς και να διασφαλίσουν σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες τις παραγωγικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ποιοτικές προδιαγραφές της Ευρώπης.

Υπερασπιζόμαστε τα ποιοτικά ΠΟΠ-ΠΓΕ και βιολογικά προϊόντα των τοπικών κοινωνιών, την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, ενάντια στα μεταλλαγμένα και ενάντια στην υποβάθμιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προδιαγραφών της Ευρώπης. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές και συμφωνίες του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, για τα ανθρώπινα, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, άρδευσης, ενέργειας, κοινωνικών υπηρεσιών και κυκλικής οικονομίας, ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή τους. Ζητούμε οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες να μην επιτρέπουν τις πολυεθνικές εταιρείες είτε να φοροδιαφεύγουν είτε να μηνύουν κράτη για απώλεια κερδών τους σε ιδιωτικά δικαστήρια. Διεκδικούμε δίκαιους και ισότιμους όρους διεθνούς εμπορίου για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

* Ο Γιώργος Εμμανουήλ είναι εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Seattle to Brussels του πανελλαδικού δικτύου φορέων Stop TTIP, CETA, TiSA: "Για μια αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη σε έναν κόσμο δίκαιου εμπορίου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL