Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Χρυσή Βίζα" ανάπτυξης και όχι ξεπλύματος και απάτης

Τώρα που η Ελλάδα επιχειρεί επιστροφή στις αγορές και χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, θα μπορούσε να επεκτείνει τη "Χρυσή Βίζα" και για αγοραστές ομολόγων

Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece για το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" που αποσκοπεί σε προσέλκυση ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων. Όποιος επενδύσει τουλάχιστον 250.000 σε ακίνητο στην Ελλάδα, αποκτά μόνιμη άδεια παραμονής αλλά και ιθαγένεια εάν το ζητήσει στην επταετία.

Τα στοιχεία του δείχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα παράγει λιγότερα αποτελέσματα έναντι άλλων χωρών του Νότου όπως της Κύπρου ή της Πορτογαλίας. Στην τετραετία εκδόθηκαν 2.170 "χρυσές βίζες", λίγο περισσότερες από 500 ετησίως κατά μέσον όρο, όπως συνέβη και με τις 560 του 2017. Από τους 2.170 κατόχους -ή περίπου 5.000 εάν συνυπολογισθούν οι οικογένειές τους- 945 ήταν Κινέζοι, 387 Ρώσοι, 191 Τούρκοι, 97 Αιγύπτιοι, 89 Λιβανέζοι, 72 Ουκρανοί, 69 Ιρακινοί, 50 Σύροι (αποστομώνοντας όσους θεώρησαν άστοχες τις βλέψεις πρώην υφυπουργού για επενδυτική πρόσκληση ακόμη και σε Σύρους που εγκατέλειπαν την εμπόλεμη χώρα τους) 49 Ιορδανοί, 19 υπήκοοι ΗΠΑ και 202 άλλων εθνικοτήτων.

Το πρόγραμμα ασφαλώς μπορεί να αποδώσει περισσότερα, καθώς όσες "χρυσές βίζες" έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει οι Κινέζοι στην Πορτογαλία.

Με πρώτη ανάγνωση, αποκτά νόημα η αναφορά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για "απλούστερο και περισσότερο ευέλικτο σύστημα χορήγησης της ‘golden visa’". Από εις βάθος εξέταση όμως του ζητήματος προκύπτουν άλλα συμπεράσματα:

Σοβαρός λόγος υποαπόδοσης του προγράμματος είναι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας εις βάρος υποψήφιων αγοραστών. Γραφεία του εξωτερικού και Έλληνες κατασκευαστές, υπερτιμολογούν τα προς πώληση ακίνητα, ακόμη και στο διπλάσιο, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η "αόρατος χειρ" της αγοράς σαμποτάρει το πρόγραμμα αποδεικνύοντας ότι απαιτείται ενεργότερη συμμετοχή του κράτους και ειδικά όσον αφορά την παρακολούθηση των πραγματικών τιμών πώλησης.

Απαιτείται συνεννόηση κράτους, φορέων και επιχειρηματιών για προώθηση του προγράμματος μέσω του ανταγωνιστικότερου κλάδου της χώρας, του τουριστικού. Όχι γενικώς και αορίστως αρκούμενοι στο τουριστικό "brand name" της χώρας, αλλά με έργα κατασκευής οργανωμένων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών.

Καθώς η Ελλάδα επιχειρεί την επιστροφή της στις αγορές, και μάλιστα χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, κάλλιστα θα μπορούσε να επεκτείνει τη "Χρυσή Βίζα" και για αγοραστές ομολόγων.

Στο "πίσω μέρος του μυαλού" των αρμοδίων θα πρέπει πάντα να υπάρχει η υποψία ότι τέτοια προγράμματα συνιστούν "ευκαιρία" για ξέπλυμα χρήματος. Ή και παράτυπης εισόδου μεταναστών. Όπως συνέβη με 5 Ιρακινούς που εντοπίστηκαν ότι κατέβαλαν από 50.000 ευρώ ο καθένας, συγκέντρωσαν τις 250.000 ευρώ και μόλις αποκτούσε ο ένας άδεια παραμονής πωλούσε το ακίνητο στο δεύτερο, ο δεύτερος στον τρίτο, κ.ο.κ. έναντι του ίδιου ποσού (250.000 ευρώ) και έτσι πήραν και οι πέντε άδεια.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο