Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Μπορεί να προκύψει "σοβαρή Χρυσή Αυγή" από τα συλλαλητήρια;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπορεί να προκύψει "σοβαρή Χρυσή Αυγή" από τα συλλαλητήρια;

Πέρασαν 4,5 χρόνια από την περιβόητη όσο και αξέχαστη φράση δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ για "μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή" που θα μπορούσε "να υποστηρίξει μια συντηρητική συμμαχία". Και πριν από αυτό είχαν περάσει άλλα 4,5 χρόνια αφότου το ΛΑΟΣ μαζί με άλλα κόμματα εν γένει της Άκρας Δεξιάς και του εθνικισμού είχαν αποσπάσει στις ευρωεκλογές του 2009 ποσοστό 9%. Αποτέλεσμα που από τότε έδειχνε ότι υπήρχε έδαφος για εδραίωση του χώρου αυτού, ακόμη και στην πιο εξτρεμιστική του μορφή, όπως συνέβη στις εκλογές του 2012. Η "ποινική" όμως πλευρά της Χρυσής Αυγής (μόλις προχθές καταδικάστηκε στέλεχός της στον Πειραιά για την επίθεση τάγματος εφόδου το 2015 στο Κερατσίνι, ενώ συνεχίζεται και η δίκη ηγετικών στελεχών της) συν την ιδεολογική πλευρά, όπως αντανακλάται στους ναζιστικούς χαιρετισμούς και σύμβολα των επικεφαλής της, εύλογα αφήνουν την οργάνωση έξω από σενάρια στήριξης σχηματισμών εξουσίας.

Με τη Χρυσή Αυγή εκτός τέτοιων σεναρίων, ο ΛΑΟΣ με παρουσία "από σπόντα" στη Βουλή και διάφορες υπερπατριωτικές και εθνικιστικές ομάδες που εκφράζουν ένα ιδεολογικό συμπίλημα νοσταλγίας της χούντας, αντισημιτισμού, τουρκοφάγων, σκοπιανοφάγων και μονόπλευρης αντιπαγκοσμιοποίησης, εκείνης της δυσανεξίας στην ανοιχτή ανεκτική κοινωνία, δεν είναι λίγοι στον συντηρητικό και υπερσυντηρητικό χώρο όσοι θα έβλεπαν με καλό μάτι τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού. Χωρίς όμως μαχαιροβγάλτες, γραφικούς συνωμοσιολόγους και άλλα "καμμένα χαρτιά". Όλοι αυτοί θεωρούν ως ευκαιρία σχηματισμού ενός τέτοιου πόλου το σκηνικό που στήνουν μέσω συνδιοργάνωσης και καλεσμάτων στα συλλαλητήρια για το "Μακεδονικό" διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις. Άλλωστε, δεν κρύβουν πολλοί εξ αυτών ότι στηρίζουν το συλλαλητήριο της Κυριακής όχι ως "εθνικιστές", αλλά ως ευκαιρία μεγάλης αντικυβερνητικής εκδήλωσης. Παραδεχόμενοι πλαγίως ότι δεν θα τους φαινόταν κακή ιδέα να έχει συνέχεια αυτή η εκδήλωση, παγιδεύοντας πολίτες σε έναν υπερεθνικιστικό χώρο που θα εκπροσωπούσαν περσόνες οι οποίες θα αναδεικνύονταν από τις κινητοποιήσεις αυτές.

Τέτοια παιχνίδια είναι επικίνδυνα, ωστόσο είναι δύσκολο να εμφανιστεί "σοβαρή Χρυσή Αυγή". Όταν οι συγκεντρωθέντες στα συλλαλητήρια γιουχαΐζουν τους πολιτικούς, φωνάζουν "Ζήτω ο στρατός" και "Είναι τρελός ο στρατηγός", όσο μίσος και φανατισμό να εκφράζουν τέτοιες εκδηλώσεις, με παραθρησκευτικές οργανώσεις, γραφικούς μασκαρεμένους με περικεφαλαίες και νεοναζί με μαύρα Τ-shirts, Χρυσή Αυγή ναι μεν μπορεί να βρεθεί, "σοβαρή" πάντως όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL