Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Σήμερα οι συναντήσεις / Με τις προτάσεις Κοτζιά ο Νίμιτς στα Σκόπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα οι συναντήσεις / Με τις προτάσεις Κοτζιά ο Νίμιτς στα Σκόπια

Κρίσιμη για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης σχετικά με το "Μακεδονικό" είναι η σημερινή ημέρα, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, έχοντας στις αποσκευές του και τις προτάσεις που του παρουσίασε προχθές στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

Ο Μ. Νίμιτς βρίσκεται από χθες στα Σκόπια και σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι προκειμένου να αποκτήσει συνολική εικόνα του πολιτικού σκηνικού στη γειτονική χώρα, αλλά και με σκοπό να ενημερώσει όλους τους παράγοντες για τις αποκλίσεις και τις συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Φυσικά, στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν όλοι οι τρόποι απόκρουσης του αλυτρωτισμού εκ μέρους της ΠΓΔΜ, αλλά και ένας αρχικός “κατάλογος” με προτεινόμενες ονομασίες. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αρνούνται κατηγορηματικά να μπουν στην ονοματολογία. Ωστόσο, πληροφορίες επιμένουν ότι ορισμένα από τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ βρίσκονται όντως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει διαρρήδην την πρόταση “Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια” και έτσι στο τραπέζι παραμένουν προτάσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό ("Gorna”, "Severna”, "Vardarska”) αλλά και με χρονικό προσδιορισμό ("Nova Makedonija”), διατυπωμένες στα σλαβομακεδονικά και χωρίς μετάφραση.

Σύντομα οι μετονομασίες

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που ακόμη οι εκκρεμότητες για την επίλυση του "Μακεδονικού" παραμένουν πολλές και ουδόλως ασήμαντες, η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ορισμένες χειρονομίες καλής θελήσεως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Μποσνιακόφσκι, ερωτηθείς χθες πότε θα μετονομαστούν η εθνική οδός της χώρας και το αεροδρόμιο των Σκοπίων, προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνε πολύ σύντομα. “Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα” επισήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη γειτονική χώρα. Επίσης, αναφερόμενος στην άφιξη Νίμιτς και στις σημερινές συναντήσεις που θα έχει στα Σκόπια, επισήμανε πως αυτή είναι “η κατάλληλη στιγμή” για την επίτευξη λύσης και πως οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα “βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL