Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Σενάριο Σγουρίδη για τη θέση Καμμένου - ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σενάριο Σγουρίδη για τη θέση Καμμένου - ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση

Ο Π. Καμμένος δεν θα μπορεί να πάει ως υπουργός Άμυνας στο ΝΑΤΟ και να διαπραγματευτεί θέση που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία", είπε ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., διευκρινίζοντας ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. μπορεί να βγουν από την κυβέρνηση αλλά να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης

Την εκτίμηση ότι ο Π. Καμμένος δεν θα μπορεί να παραμείνει υπουργός Εθν. Άμυνας σε περίπτωση συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Σγουρίδης τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτό το υποθετικό σενάριο οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Π. Σγουρίδης διευκρίνισε ότι αυτή είναι προσωπική του θέση και θεωρητική απάντηση σε θεωρητική ερώτηση, ενώ οι ΑΝ.ΕΛΛ. επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κάποια παρόμοια τοποθέτηση από τον Π. Καμμένο ή το κόμμα.

«Σαφώς καταλαβαίνω το ερώτημα: μα είναι δυνατόν ο υπουργός Εθν. Άμυνας να πάει στον ΝΑΤΟ και να διαπραγματευτεί μια θέση που θα περιέχει τον όρο 'Μακεδονία', μια θέση με την οποία δεν συμφωνεί; Ε, δεν θα είναι» σχολίασε ο Π. Σγουρίδης μιλώντας στο Θέμα FM. Ο Π. Σγουρίδης συμπλήρωσε ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα καταψήφιζαν μια τέτοια πρόταση και «από εκεί και πέρα θα συναρτήσουμε και τη θέση μας στην κυβέρνηση», χωρίς να σταματήσουν να στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση. Ο Π. Σγουρίδης τόνισε όμως ότι κάνοντας μια τέτοια συζήτηση «προτρέχουμε».

Δεν ανησυχεί το Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος δεν κινδυνεύει, ενώ χθες κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβε πως οι δηλώσεις του Π. Καμμένου μετά τη συνεδρίαση των οργάνων των ΑΝ.ΕΛΛ. έβαλαν τέλος στα «σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης που επιδίωκαν διάφοροι καλοθελητές». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης επισήμανε επίσης στο Θέμα FM ότι «δεν μπαίνει θέμα επιλογής κυβερνητικού εταίρου, αυτά τα θέματα προκύπτουν από εκλογές», σχολιάζοντας ότι «το να αλλάζουμε τους πιλότους εν πτήσει δεν είναι στοιχείο ασφάλειας για τη χώρα ούτε είναι στοιχείο συνταγματικής τάξης».

Ο Δ. Καμμένος έχει επιλέξει τη σύγκρουση

Οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών κύκλων ότι οι δηλώσεις του Π. Σγουρίδη δεν προκαλούν ανησυχία δεν ισχύουν και για τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Δ. Καμμένο, ο οποίος επανήλθε με επιθετικές δηλώσεις εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων να πέσουν οι τόνοι. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου, η αίσθηση είναι πως ο Δ. Καμμένος έχει επιλέξει τη σύγκρουση, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητά του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν θα κάνει «δήλωση αριστερής νομιμοφροσύνης σε κανέναν», ούτε πρόκειται να δεχτεί να τον «μαλώνουν» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη καταλογίζοντάς του «πολιτικό χαφιεδισμό» σε σχέση με την παρουσία βουλευτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Οι υποδείξεις, οι παροτρύνσεις, είναι για εσωτερική κατανάλωση, ας κοιτάξουν να ελέγξουν τους 53» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δ. Καμμένος προσθέτοντας ότι ο Δ. Παπαδημούλης «μας έδωσε κανονικά, είναι δωσίλογος».

Σχολιάζοντας τη στάση του Δ. Καμμένου, η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. Μ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος κρίνει σωστό». Η Μ. Παπαδοπούλου τόνισε ακόμη ότι «το σημαντικό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει την πατρίδα μας από το μνημονιακό καθεστώς και δεν θα επιτρέψει τη διαιώνιση του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς», επισημαίνοντας ότι «πατριώτης είναι και εκείνος που δεν θα επιτρέψει την επιστροφή σε ένα τέτοιο σύστημα».

Στο συλλαλητήριο

Η Μ. Παπαδοπούλου διευκρίνισε ότι θα παραβρεθεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά θα το κάνει αυτό «ως Ελληνίδα πολίτης». Η Μ. Παπαδοπούλου επέκρινε έντονα και πάλι τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα των συλλαλητηρίων σημειώνοντας ότι «σε τέτοιου είδους συλλαλητήρια δεν μπορεί να μπει 'καπέλο'. Η Μ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «ούτε συλλαλητήριο των κομμάτων είναι ούτε συλλαλητήριο των ομιλητών και δεν μπορεί να παραφράζεται και να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, όπως βολεύει το κάθε κόμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL