Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Στα Σκόπια σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ / Στη διαπραγμάτευση με το "σύμφωνο Κοτζιά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα Σκόπια σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ / Στη διαπραγμάτευση με το "σύμφωνο Κοτζιά"

Με τις συγκλίσεις, αλλά τις αποκλίσεις Αθήνας - Σκοπίων, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, μεταβαίνει σήμερα στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, προκειμένου να συνεχιστεί η επί της ουσίας διαπραγμάτευση για την επίλυση του "Μακεδονικού", ενόσω η ελληνική διπλωματία καταρτίζει ένα “σύμφωνο” που θα παρουσιαστεί στην άλλη πλευρά τον ερχόμενο μήνα.

Στην αποκάλυψη αυτή, για την εν εξελίξει κατάρτιση του “συμφώνου”, προέβη αργά προχθές τη νύχτα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή “Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ (Σ. Κοτρώτσος) εφ’ όλης της ύλης του "Μακεδονικού".

Ν. Κοτζιάς: “Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα”

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για “παραγωγική συνάντηση”. Όπως επισήμανε ο Ν. Κοτζιάς, παρουσίασε στον Μ. Νίμιτς την ελληνική πρόταση για το σύμφωνο, “τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει”. “Του είπα τη σκέψη μου: πού βρίσκω τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς, του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους”, τόνισε. Ερωτηθείς, πάντως, αν η ΠΓΔΜ γνωρίζει για το σύμφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της Ελλάδας «δεν είναι “πάρ’ το ή άφησέ το”». “Μπορεί να ζητήσει να το αλλάξει όλο, μπορεί να έχει εναλλακτική δική του λύση, τροποποιήσεις. Είναι μια πρόταση για συζήτηση, για διάλογο, για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση”, επισήμανε, ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως η ελληνική πλευρά “δεν έχει χρονοδιάγραμμα”.

Κάλεσμα Νίμιτς για αποφάσεις

Παραλλήλως, τη βούλησή του για επίλυση του "Μακεδονικού" έδειξε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς: "Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί” επισήμανε, για να προσθέσει ότι “η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος”. “Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια”, πρόσθεσε. Δήλωσε, μάλιστα, “θετικός” ως προς τις ελληνικές θέσεις, ενώ επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις προτάσεις επί του ονοματολογικού που έχει καταθέσει.

Σλαβική και αμετάφραστη

Μία ημέρα νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ν. Κοτζιάς είχε εκφράσει την προτίμησή του σε μια σλαβική ονομασία, αμετάφραστη, για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Εξηγώντας, μάλιστα, τη σκέψη του, είχε επισημάνει πως “στη συζήτηση που θα γίνει, το πρώτο πράγμα θα είναι ποιο θα είναι το όνομα, το περιεχόμενο του ονόματος και το επίθετό του βασικά, αφού το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο”. “Το δεύτερο θα είναι εάν αυτό θα είναι μία λέξη ή δύο λέξεις. Το τρίτο θα είναι εάν θα πρωτοδιατυπωθεί σε γλώσσα της χώρας εκείνης ή σε διεθνή γλώσσα και το τέταρτο είναι αν θα είναι σε διεθνή γλώσσα, εάν θα είναι αμετάφραστο ή όχι. Αυτά είναι τα τέσσερα ζητήματα προς διαπραγμάτευση” είχε επισημάνει ως προς το ονοματολογικό.

Σύμφωνο υπό κατάρτιση

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε αποκαλύψει πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης ενός “συμφώνου”, που επί της ουσίας θα αποτελεί την ελληνική πρόταση για πλήρη υπέρβαση και επίλυση του "Μακεδονικού", ενώ αυτό θα έχει συγκεκριμένα κεφάλαια. “Η ελληνική πλευρά ετοιμάζει το σχέδιο, στις διαπραγματεύσεις είναι καλό να είσαι εκείνος που ετοιμάζει το σχέδιο”, είχε επισημάνει, προαναγγέλλοντας πως μόλις είναι έτοιμο το σύμφωνο και εγκριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, τότε θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση Ζάεφ. Ως προς τα κεφάλαια του υπό επεξεργασία συμφώνου, ο Ν. Κοτζιάς είχε αποκαλύψει πως το πρώτο κεφάλαιο θα αφορά στο όνομα και σε μία κοινά αποδεκτή λύση, ενώ άλλο ένα ειδικό κεφάλαιο θα έχει ως θέμα όλους τους προτεινόμενους τρόπους για την απόκρουση του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, σε ξεχωριστό κεφάλαιο θα περιγράφεται το μέλλον της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς και η πορεία της σ’ αυτούς, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο θα αφορά σε “θετική ατζέντα ανάπτυξης των σχέσεων” των δύο χωρών, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε “ανοησία” τη θεωρία περί σαλαμοποίησης και διαβεβαίωσε πως αν λυθεί το Μακεδονικό, θα πρόκειται για λύση - πακέτο. Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι αυτή απαιτεί 2/3 της Βουλής, ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι για να υπάρξει συμφωνία “το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνει (σ.σ.: η ΠΓΔΜ) είναι να ανοίξει τις διαδικασίες για αλλαγή του συντάγματος”.

Αντίδραση από την ΠΓΔΜ

Πάντως, όσα είπε ο Ν. Κοτζιάς στη δημόσια τηλεόραση προκάλεσαν χθες την -ήπια, πάντως- αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. «Η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις», επισήμανε το γραφείο του Ν. Ντιμιτρόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ΜΙΑ.

«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL