Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ανησυχία Πάιατ για "ατύχημα" στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχία Πάιατ για "ατύχημα" στο Αιγαίο

Την ανησυχία του για ένα ενδεχόμενο “ατύχημα” στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε αργά χθες τη νύχτα ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ (Σ. Κοσιώνη).

Στη σκιά της έντασης που σημειώνεται αυτές τις ημέρες στα Ίμια, μετά το “προσκύνημα” του Π. Καμμένου για τους νεκρούς του 1996, αλλά και με δεδομένο ότι συνεχίζεται ο “πόλεμος της τσιπούρας” μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων, ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του: «Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα... Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τζ. Πάιατ, “προσπερνώντας”, πάντως, το γεγονός ότι πολλά απ’ αυτά τα... “φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα” πωλούνται στην Αθήνα και την Άγκυρα από τη χώρα που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Στήριξη στον Νίμιτς

Αναφορικά με το "Μακεδονικό", ο Τζ. Πάιατ επανέλαβε την στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, ο οποίος χθες συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ν. Κοτζιά και σήμερα θα βρίσκεται στα Σκόπια. «Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» επισήμανε, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των δυτικών Βαλκανίων: «Είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.» επισήμανε.

Σημειωτέον ότι για την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο ρωτήθηκε προχθές, κατά την παρουσία του στην εκπομπή “Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ (Σ. Κοτρώτσος), και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς: “Η συνεννόηση που είχα με τους Τούρκους είναι ότι πρέπει να κατέβουν οι τόνοι και να αποσυρθούν τα πλοία. Όταν δεν θα έχουμε τέτοιες συνεννοήσεις, τότε βάλτε μου το ερώτημα” περιορίστηκε να δηλώσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, υπενθυμίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε “συνεννόηση” και έχουν πλέον εμπεδώσει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL