Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις προκλήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις προκλήσεις

Το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα έχει δύο ιστορικούς σταθμούς: το έπος της Εθνικής Αντίστασης 1942-1944, με την ίδρυση του ΕΑΜ, και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που έφερε την Αριστερά για πρώτη φορά στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.

Η κυβέρνηση αυτή έμελλε να διαχειριστεί σχεδόν όλα τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν το στίγμα της Ελλάδας τον 21ο αιώνα: τη θέση της στην Ευρώπη με την αρχιτεκτονική που θα καταλήξει ο διάλογος που μόλις ξεκίνησε, τον ρόλο της στα Βαλκάνια, τα ανοιχτά ζητήματα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό. Παράλληλα, ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να οδηγήσει τη χώρα, από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το Grexit, στην ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από τα Μνημόνια και την εποπτεία.

Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιτέλεσε ένα τιτάνιο έργο: Βελτίωσε σχεδόν όλους τους οικονομικούς δείκτες. Η ανεργία μειώθηκε κατά επτά μονάδες, αν και παραμένει υψηλή. Ρεκόρ αύξησης των εξαγωγών, ρεκόρ αύξησης στον τουρισμό. Πρωτιά της χώρας μας στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ. Προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. Διανομή για δεύτερη χρονιά κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερους. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Σταθερό είναι εξάλλου το μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στη γάγγραινα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των συμφερόντων που θίγονται, η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια συμβιβασμού ή συγκάλυψης της ανομίας.

Το έργο και η αντοχή της κυβέρνησης δεν διέψευσαν μόνο τις προσδοκίες του κατεστημένου για την περίφημη "σύντομη παρένθεση", αλλά κατέρριψαν τον μύθο ότι η Αριστερά είναι ανίκανη να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης.

Το μπλοκ των ισχυρών συμφερόντων που επί δεκαετίες στήριξαν το σύστημα διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχασε το μονοπώλιο της εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επικύρωσε δύο φορές την πολιτική του σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, ήρθε για να μείνει. Θα διαπραγματευτεί με πατριωτική ευθύνη το ζήτημα της ΠΓΔΜ ώστε να υπάρξει λύση αμοιβαία αποδεκτή, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη περιοχή. Θα διαπραγματευτεί το ζήτημα του χρέους έτσι ώστε οι αποφάσεις για τη ρύθμισή του να ληφθούν εγκαίρως προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προσδιοριστούν τα μέτρα ελάφρυνσης.

Η επιτυχής κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων θα ενισχύσει το κύρος της χώρας και θα αποτελέσει την απάντηση στην εμφάνιση του νεοεθνικισμού που επιδιώκει να ενσωματώσει τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων από την κρίση και τα Μνημόνια στον ακραίο εθνικιστικό λόγο και τελικά να επιτύχει τη δεξιά μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού.

Η φάση στην οποία έχουμε εισέλθει παρέχει ευκαιρίες, αλλά και νέες δυσκολίες και εμπόδια που μπορεί να μας αιφνιδιάσουν.

Όλα αυτά μας παραπέμπουν στην ανάγκη ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ, ενός μαζικού και αποτελεσματικού κόμματος, μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς.

Για να αποσαφηνίσουμε τις προδιαγραφές του, παράλληλα με την εκπόνηση του σχεδίου μας για τη μεταμνημονιακή εποχή, χρειάζεται να προετοιμάσουμε ένα συνέδριο οργανωτικών τομών και ανασυγκρότησης του κόμματος, που θα επανακαθορίσει τη σχέση του με τα μέλη και θα θέσει τις βάσεις για μια σύγχρονη αριστερή συλλογικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL