Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Στήριξη Πάιατ στον ειδικό διαπραγματευτή / Στην Αθήνα σήμερα ο Νίμιτς, αύριο πηγαίνει στα Σκόπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στήριξη Πάιατ στον ειδικό διαπραγματευτή / Στην Αθήνα σήμερα ο Νίμιτς, αύριο πηγαίνει στα Σκόπια

Με τη σημερινή επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς στη Αθήνα και την αυριανή στα Σκόπια, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του “Μακεδονικού”, με τις ψηφίδες να μπαίνουν, σιγά σιγά, μία προς μία, στο παζλ της τελικής λύσης - εάν αυτή προκύψει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς υποδέχεται σήμερα στο γραφείο του τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει έπειτα από την συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ν.Δ., ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί και με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κουμουτσάκο, παρά το γεγονός ότι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πως για τον ίδιο και το κόμμα του “αυτό το ζήτημα έχει κλείσει”, όπως έχει χαρακτηριστικά τονίσει.

Το παζλ

Ν. Κοτζιάς και Μ. Νίμιτς αναμένεται να εξετάσουν όλα τα εκκρεμή θέματα και τα κομμάτια του παζλ που μένει να τοποθετηθούν στη θέση τους για να σχηματιστεί η εικόνα επίλυσης του “Μακεδονικού”. Εξάλλου, πέραν της λίστας των επικρατέστερων ονομάτων, βασικό “αγκάθι” παραμένει το κατά πόσον μπορεί η ΠΓΔΜ και η -εύθραυστη, κοινοβουλευτικά- κυβέρνηση Ζάεφ να αποκρούσει τον αλυτρωτισμό με πράξεις που μπορεί να φτάνουν ακόμη και στην αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας. Επίσης, όλα τα συμπαρομαρτούντα του ονοματολογικού, που ξεκινούν από τον προσδιορισμό εθνότητας και γλώσσας ώς τις σελίδες των σχολικών βιβλίων είναι θέματα που καθιστούν τη διαπραγμάτευση δύσκολη και με αβέβαιη κατάληξη - παρά τη διαφαινόμενη βούληση και των δύο πλευρών να αφήσουν πίσω τους 27 χρόνια εκκρεμότητας.

Αισιοδοξία Ζάεφ

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ επανέλαβε και χθες την αισιοδοξία του πως μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά και να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του, «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της». «Σίγουρα η κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, όμως είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος της χώρας, η αντιπολίτευση και όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν τη σοφία να βρούμε λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας» επισήμανε ο Ζ. Ζάεφ, παραδεχόμενος, πάντως, πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο: «πρέπει να προσέχουμε και για την ελληνική πλευρά», είπε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε πως η θέση του κόμματός του (SDSM) παραμένει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αν βρεθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος: «Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, που δεν το βλέπω ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, υπονοώντας ίσως πως μέσω ενός δημοψηφίσματος θα μπορούσαν τα Σκόπια να αναλάβουν πρόσθετες και πλέον ισχυρές δεσμεύσεις προς την Αθήνα.

Χαμηλοί τόνοι στο συμβούλιο αρχηγών

Η αισιοδοξία Ζάεφ ενισχύθηκε, κατά τα φαινόμενα και μετά την έκβαση του συμβουλίου αρχηγών, που συνεδρίασε στα Σκόπια το βράδυ του περασμένου Σαββάτου επί 5 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι παριστάμενοι, από τον Πρόεδρο της χώρας Γκ. Ιβάνοφ ώς τον ίδιο τον Ζ. Ζάεφ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Μιτσκόσκι, όλοι κράτησαν χαμηλούς τόνους, ενώ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μπορεί τελικώς να επιτευχθεί εθνική συναίνεση. «Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας, να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων», είπε ο Ζ. Ζάεφ, ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα υιοθετήσει θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της. Στάση αναμονής κράτησε και ο αρχηγός του δεξιού VMRO, λέγοντας: “Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος”. “Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα”, επισήμανε και ο αρχηγός του μεγαλύτερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος Αλ. Αχμέτι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πάντως, Μπ. Οσμάνι, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα, παραδέχθηκε χθες ότι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχει διαφωνία ως προς την επικύρωση τυχόν συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας “μη αναγκαίο” τυχόν δημοψήφισμα.

Στήριξη ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, τη στήριξη της Ουάσιγκτον στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το “Μακεδονικό” επανέλαβε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στον Μ. Νίμιτς και τις προσπάθειες του ΟΗΕ. «Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» επισημαίνει ο Αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξή του στον Σκάι, που θα μεταδοθεί απόψε, ενώ τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον των δυτικών Βαλκανίων “να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL