Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Σιγά μη λυθεί το Σκοπιανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιγά μη λυθεί το Σκοπιανό

Θα ήθελα να υπάρξει λύση στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο προς όφελος των δύο χωρών αλλά και για περιορισμό των αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια.

Μετριόφρων ο πρωθυπουργός Ζάεφ σε σχέση με τους απελθόντες σκληροπυρηνικούς του Γκρούεφσκι. Αλλά με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή.

Μπορεί τα Σκόπια να δεχθούν μία σύνθετη ονομασία. Η ονομασία συμπυκνώνει συμβολικά το αλυτρωτικό μήνυμα, αλλά όχι αποκλειστικά.

Σωστά ο Α. Τσίπρας τόνισε στο Νταβός ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός, που πρέπει να λυθεί σε μόνιμη βάση. Και θετικό που ο Ζάεφ είπε πως θα καταργηθεί η ονομασία του αεροδρομίου (Μ. Αλέξανδρος) και κάποιων δρόμων. Ναι, αλλά δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή για να αλλάξει τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος.

Ακόμη, είναι δύσκολο να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και φτάνοντας έως τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια. Αλλά ας πούμε πως και αυτό θα επιτευχθεί, αν και απίθανο.

Πώς θα αποκαλούνται λοιπόν οι σκοπιανοί, «Δάκες», «Βαρδαριανοί», «Γέτες» ή πώς αλλιώς τέλος πάντων;

Όλοι, ακόμη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ζάεφ, μιλούν σταθερά για «Μακεδόνες» ή «μακεδονικό έθνος». Πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί πολίτες στην πλειονότητά τους αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» γιατί αυτή πιστεύουν πως είναι η εθνική τους ταυτότητα. Θα ήταν αφελές να νομίζουμε ότι μπορεί να ανατραπεί η υπαρξιακή και υπαρκτική υπόσταση αυτής της πεποίθησης, που συνιστά θεμέλιο αλυτρωτισμού.

Ας υποθέσουμε όμως πως η Ελλάδα πετυχαίνει όλους τους στόχους της. Αυτό θα παραμείνει στη συνείδηση των Σκοπιανών ως ωμός εκβιασμός για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας το συγχωρήσουν ποτέ; Και πώς θα συμπεριφέρονται απέναντί μας όταν εκλείψουν αυτοί οι μηχανισμοί πίεσης, όντας πια εντός ΝΑΤΟ και Ε.Ε.;

Καλώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις, ώστε κάτι να υπάρξει μετά το απόλυτο κενό τόσων ετών. Θα πρέπει όμως να διεξάγονται πάρα πολύ προσεκτικά και να μην αυταπατώμεθα ότι το εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα θα λυθεί σύντομα.

Προς τι λοιπόν οι φανφάρες που είχαν προηγηθεί; Θεατράκι για τους συμμάχους, όπως και με την υπόσχεση στον Ερντογάν ότι θα εκδοθούν οι 8 το βράδυ του πραξικοπήματος; Θίασος ποικιλιών θα γίνουμε;

Ανδρέας Ζεμπίλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL