Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δυναμική αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού... / Δυναμική αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού ενώ υπάρχει ακόμη δρόμος για τη λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυναμική αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού... / Δυναμική αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού ενώ υπάρχει ακόμη δρόμος για τη λύση

Μπορεί ο πάγος να έσπασε στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, όμως μένουν ακόμη πολλά βήματα για να χαρακτεί ο δρόμος. Κάτι που θα γίνει όχι στις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων, αλλά στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Από το πρωί της Παρασκευής που ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε στην Ελλάδα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλο το πολιτικό σύστημα "χορεύει" σε ρυθμούς... μακεδονικούς.

Χθες, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς με έναν διττό στόχο: αφενός να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αφετέρου να τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε να διαμορφωθεί κλίμα ουσιαστικού διαλόγου, σοβαρότητας και νηφαλιότητας προκειμένου τελικώς "να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλ. Τσίπρας το απόγευμα της Παρασκευής, όταν βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

"Ακόμη κι όταν διαφωνούμε, και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική δημοκρατία" σημείωνε το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Αίγιο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον πολιτικό κόσμο, "οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του έθνους μας".

Παράθυρο ευκαιρίας, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος

Όπως διαφαίνεται, βούληση της Αθήνας είναι το θέμα της ΠΓΔΜ να επιλυθεί τόσο όσον αφορά την ονομασία όσο και το ουσιαστικό ζήτημα της απαλλαγής από τον αλυτρωτισμό με στόχο την ειρήνη και τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Μια προοπτική που ωφελεί όχι μόνο την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά το σύνολο της ευρύτερης γειτονιάς μας, που εδώ και δεκαετίες σπαράχτηκε από συγκρούσεις και αστάθεια στο όνομα ακραίων εθνικισμών. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την πολιτική ηγεσία της γείτονος, ωστόσο υπάρχει ακόμη "πολύς δρόμος να διανυθεί", όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας μετά το "μίνι" υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής.

Τα κεφάλαια που έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί αναμένεται να διαπιστωθούν σε έναν βαθμό την Τρίτη, με την επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς ως συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Μια μέρα αργότερα, ο Μ. Νίμιτς θα βρεθεί στην πόλη των Σκοπίων.

Σε κάθε περίπτωση, για την Αθήνα οι διαπραγματεύσεις αποτελούν ένα "παράθυρο ευκαιρίας", με κυβερνητικούς παράγοντες όμως να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η λύση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. "Βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία ενός νέου 'οδικού χάρτη', δηλαδή βημάτων που αν τα πάμε καλά και χωρίς να είναι δεδομένο τίποτα, μπορεί να καταλήξουμε σε μια λύση που έπρεπε να είχε βρεθεί πριν από 25 χρόνια" ανέφερε χαρακτηριστικά στον Alpha 989 ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο την Παρασκευή έλεγε χαρακτηριστικά πως "δεν είμαστε ακόμα εκεί", επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης πως τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. Ως θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης αποτιμά ο Αλ. Τσίπρας την αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες. "Καθότι είναι κρίσιμο θέμα, μεγάλη ευαισθησία έχουμε όλοι μας, κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την Ιστορία άλλου λαού" υπογράμμισε.

Δυναμική αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης στο "Μακεδονικό" σε συνδυασμό με την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια γεννά μια δυναμική εντός του πολιτικού συστήματος τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αναδιατάξεις. "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια εδραιωθεί ως ο κεντρικός πόλος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και το επόμενο διάστημα, και κυρίως οι προσεχείς εκλογές, θα χαρακτηριστούν από μια έντονη πόλωση γύρω από αυτό το δίλημμα με τους δύο βασικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ." εκτιμά ο Δ. Παπαδημούλης.

Μια εξέλιξη που ήδη είναι ορατή με αφορμή τα συλλαλητήρια. Η επίθεση της Φ. Γεννηματά στον Κ. Μητσοτάκη για τη στάση της Ν.Δ. -"ακροδεξιά στροφή" τη χαρακτήρισε-, η τοποθέτηση του Ποταμιού κατά των συλλαλητηρίων και υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία με τον όρο "Μακεδονία" υπό την προϋπόθεση εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, η στάση του Σπ. Δανέλη, η διαφοροποίηση του κεντρώου βουλευτή Γ. Κατσιαντώνη και οι τοποθετήσεις βουλευτών σε ανύποπτο χρόνο δημιουργούν ένα "κολάζ" το οποίο δυνητικά μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική πλειοψηφία υπέρ της λύσης στη Βουλή.

Από την άλλη, το "φλερτ" Μητσοτάκη με την Ακροδεξιά και τον εθνολαϊκισμό, το οποίο τον έχει οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση - ακόμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον "άδειασε". Έχει εγκαταλείψει τη γραμμή τόσο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όσο και του Κ. Καραμανλή υιοθετώντας τη θέση Σαμαρά, προκειμένου να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη και να "κλειδώσει" το κομματικό ακροατήριο που μπορεί να καλοβλέπει τυχόν δημιουργία κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. και τη ρητορική του απόστρατου Φραγκούλη Φράγκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL