Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΑΡΘΡΟ / Τι είδους επιχειρηματικότητα θέλουμε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΡΘΡΟ / Τι είδους επιχειρηματικότητα θέλουμε;

Ένας παρεξηγημένος όρος είναι και η "επιχειρηματικότητα". Εσφαλμένα ταυτίζεται αποκλειστικά με αγοραίο νόμο της ζούγκλας και απληστία. Κάλλιστα μπορεί να έχει και "κοινωνικό πρόσημα". Η Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν, η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης που είχε κλείσει ο τσάρος ή η άποψη θεωρητικών του σοσιαλισμού για ένταση παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας, ακόμη και στα όρια του ανταγωνισμού, μεταξύ συνεταιριστικών επιχειρήσεων προς όφελος των πολιτών, το επιβεβαιώνει. Εκτός του παραδείγματος της επιχειρηματικότητας σε "σοσιαλιστικό" περιβάλλον, μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία και σε περιβάλλον αγορών.

Ο όρος, εκτός από παρεξηγημένος, έχει "διασυρθεί" στην Ελλάδα από εκτεταμένη ανομία, διαπλοκή, διαφθορά και εν γένει ένα νοσηρό καθεστώς χωρίς όμοιό του σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Στην παρουσίαση προγράμματος της Apivita για τον οικολογικό αλφαβητισμό, χαιρέτισαν νυν και πρώην υπουργοί, βουλευτές και περιφερειάρχες από Αριστερά, Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά. Κοινός τόπος των διαπιστώσεων, η αναγκαιότητα νέας μορφής επιχειρηματικότητας, με χαρακτηριστικά όπως "ευ επιχειρείν", "επιχειρηματικότητα με κοινωνική δραστηριότητα", "κοινωνικό μέρισμα από τα κέρδη", "επανεπένδυση κερδών στους τόπους που προσέφεραν τις ευκαιρίες", "νοοτροπίες πέραν του καταναλωτισμού" και άλλα.

Για να μην μείνουν "ξύλινος λόγος" αυτά τα φραστικά σχήματα, πρέπει να μετουσιωθούν σε παραδείγματα και πράξη. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών της Πίνδου στον οικονομικό αλφαβητισμό από την εταιρεία ξεφεύγει από την τυπική "εταιρική ευθύνη" τύπου "φιλανθρωπίας" για φωτογραφίες στις κοσμικές στήλες και διαφήμιση. Αν το πρόγραμμα επιτύχει, οι μαθητές θα σεβαστούν την πλούσια φύση της περιοχής τους και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα, με προοπτικές καθετοποίησης και στη μεταποίηση. Ιδού λοιπόν ένα απτό παράδειγμα της άποψης που ναι μεν πολλοί υπερασπίζονται, ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη, αλλά μόνο θεωρητικά, αφού ούτε οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν από αγροτική παραγωγή αλλά ούτε και οι νέοι των αγροτικών περιοχών δείχνουν διατεθειμένοι να μείνουν στον τόπο τους. Προκύπτει λοιπόν ότι το κράτος δεν είναι ο αποκλειστικός αρμόδιος για να δημιουργηθούν κίνητρα και ευκαιρίες, αλλά ευθύνες έχει και ο ιδιωτικός τομέας, που όμως που θα πρέπει να αλλάξει σε πολλά. Νοοτροπίες, σχεδιασμούς, στρατηγική, όπως στο παράδειγμα που αναφέρθηκε επενδύοντας στην εκπαίδευση, χάρη στην οποία και ο ίδιος θα βγει μεσομακροπρόθεσμα κερδισμένος.

Μπορεί αυτά να ακούγονται ευχολόγια, όμως εάν επιτύχει η σημερινή κυβέρνηση με τις συγκρούσεις της με νοσηρά φαινόμενα του επιχειρείν να θέσει βάσεις για νέο υγιές περιβάλλον επιχειρηματικότητας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης, η επιχειρηματικότητα θα μπορεί να παραγάγει και "κοινωνικό μέρισμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL