Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Υποταγή στον εθνολαϊκισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποταγή στον εθνολαϊκισμό

Τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης και υπέκυψε και υποτάχθηκε και αποκαλύφθηκε. Η χθεσινή του τοποθέτηση για το "Μακεδονικό" στην Π.Ε. της Ν.Δ., ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία, είναι ενδεικτική της ομηρείας στην οποία βρίσκεται. Υπέκυψε στις ακροδεξιές πιέσεις εντός του κόμματός του αποφεύγοντας να πάρει θέση και τελικά επέλεξε τη στάση της απόδρασης.

Οι παλινωδίες και οι ταλαντεύσεις μέχρι χθες είναι χαρακτηριστικές. Στην αρχή είχε θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από τους ΑΝ.ΕΛΛ. λέγοντας ότι πρώτα πρέπει εκείνοι να πάρουν θέση και μετά το κόμμα του θα τοποθετηθεί. Στο μεσοδιάστημα εκφράστηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας χαρακτηρίζοντας ως "εθνική γραμμή" της χώρας τη γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι επί Κ. Καραμανλή (συνέντευξη στο Capital.gr). Αντίστοιχες ήταν οι παλινωδίες για το συλλαλητήριο. Στην αρχή εμφανίστηκε αρνητικός, μετά έδωσε το "ελευθέρας" στους βουλευτές του για συμμετοχή και εκ των υστέρων επιχείρησε να το "καπελώσει" και να του προσδώσει μάλιστα ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Ο φόβος του νέου κόμματος από τα δεξιά ήταν σαφής. Οι ακροδεξιές πιέσεις φανερές. Και χθες όχι μόνο υπέκυψε σε αυτές, αλλά και υποτάχθηκε στον εθνολαϊκισμό. Ο δήθεν φιλελεύθερος πρόεδρος της Ν.Δ. ξέχασε και την αξιοποίηση του Βουκουρεστίου και την "εθνική γραμμή" της χώρας και προκειμένου να ικανοποιήσει τα στρατόπεδα της Ακροδεξιάς που είχαν πάρει τα όπλα τους, εντός και εκτός της Ν.Δ., επέλεξε την υποταγή και την πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις τους.

Αυτή είναι η φιλελεύθερη Κεντροδεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη το 2018. Ένα κράμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και εθνολαϊκισμού. Ένα κόμμα αγόμενο και φερόμενο από πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα που νομιμοποιεί πολιτικά και αγκαλιάζει τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να επιλέγει μια γραμμή σύγκρουσης και όχι συναίνεσης σε όλα τα θέματα με την κυβέρνηση, ακόμη και για εθνικά ζητήματα, υπηρετώντας μια μικροκομματική και διχαστική πολιτική. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σταθερά με βάση την εθνική θέση στη διαδικασία επίλυσης του "Μακεδονικού". Και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι μετά τη Νέα Υόρκη έγινε ένα ακόμη θετικό βήμα στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε.

Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών παρακολουθεί με αγωνία και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο "Μακεδονικό". Παρακολουθεί ήρεμα και ψύχραιμα τις τοποθετήσεις και τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και κρίνει ποιοι είναι αυτοί που αγωνίζονται με συνέπεια, πρόγραμμα και όραμα για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL