Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καταιγιστικές μορφές του ονείρου

Της Λήδας Καζαντζάκη

Τα όνειρα μας καθρεφτίζουν. Εκείνες τις σημαίνουσες στιγμές μεταξύ ύπνου και αφύπνισης, όταν «είμαστε καθηλωμένοι μέσα στον μαγικό κύκλο» τους, προτού το Υπερεγώ προφθάσει να αναλάβει τον έλεγχό τους. Είναι «το γκρίζο λυκαυγές ... που το στερεώνει η μοναξιά της πρώτης ξύπνιας ώρας», όπως δηλώνει ο φιλόσοφος Βάλτερ Μπένγιαμιν σε ένα από τα δοκιμιακά κείμενα του «Μονόδρομού» του. Είναι ο ζωγραφικός τόπος του εικαστικού Βασίλη Παπατσαρούχα που δείχνει στην ατομική του έκθεση, στην αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου.

Ο Παπατσαρούχας κινείται σε ένα ευρύ πεδίο μεταξύ του κυνικού ρεαλισμού της μεσοπολεμικής νέας αντικειμενικότητας και του μεταπολεμικού γερμανικού αφαιρετικού εξπρεσιονισμού όπου ενσωματώνονται σουρεαλιστικά στοιχεία. Τα πρόσωπα και οι φιγούρες του γράφονται με σινική μελάνη ελλειπτικά, σαν σημειώσεις που εμβολίζουν ή περιβάλλουν αποσπασμένες φράσεις- λεζάντες, πάνω σε χειροποίητο χαρτί. Αναδύονται μέσα από έντονες φωτοσκιάσεις και τονικότητες του μαύρου, του γκρίζου και του λευκού, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι εκφράσεις τους στα μυτερά δοντάκια, στο αχνό χαμόγελο, το σφραγισμένο ή παραμορφωμένο από τον πόνο στόμα, στα θλιμμένα μάτια, στη γωνιώδη, διαπεραστική μύτη, στα λυγισμένα, κοκαλωμένα δάχτυλα, στην άκαμπτη ή κυρτή στάση που θέλει να τονίσει. Σβήνουν μέσα στον χώρο ή προβάλλονται μπροστά από σκαλωσιές και ξύλινες κατασκευές που θυμίζουν σχέδια για σκηνογραφίες, αναπληρώνουν τα αποσπασματικά δοσμένα, κρεμασμένα από κλωστές, σαν μαριονέτες, μέλη, τα εκτεινόμενα σουρεαλιστικά προς τα πάνω ή στα πλάγια καπέλα που συμπληρώνουν τη «σκέψη» και τη «μνήμη». Η θεατρικότητα διαπνέει όλα ανεξαιρέτως τα έργα του, ακόμα κι εκείνα που συντίθενται από μεγάλες, μη παραστατικές, κηλίδες και καμπύλες. Μοιάζουν με την ακίνητη δραματικότητά τους σπαράγματα σχεδίων για έργα του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα και διηγηματογράφου του 19ου αιώνα Άντον Τσέχωφ. Αποκαλύπτουν, όπως και αυτά, με τις καταιγιστικές, αποσπασματικές μορφές του ονείρου μέσα στην πυκνή, αποπνικτική ατμόσφαιρα όπου τοποθετούνται, εικόνες ποιητικές και συνάμα τρομακτικές, που αποτυπώνουν τις σκοτεινές κι απωθημένες πτυχές της ύπαρξής μας σε μια κοινωνία που ακόμα και σήμερα προσπαθεί με κάθε δυνατό μέσο να καταπιέσει και να αποκλείσει το συναίσθημα.

Info: Βασίλης Παπατσαρούχας, «Μικρές Καταιγίδες»

αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου

Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ. 11.00-20.00, Τετ. 11.00-18.00, Σαβ. 11.00-15.00

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο