Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Τι είναι εθνικά επωφελές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι είναι εθνικά επωφελές

Γράφαμε τις προάλλες ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με δημοσκοπήσεις. Πρέπει να προσθέσουμε τώρα ότι εξωτερική πολιτική δεν γίνεται ούτε με συλλαλητήρια. Και η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με νηφαλιότητα, ώστε να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή επίλυση του "Μακεδονικού". Επιπλέον, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να θυμούνται ότι η επιλογή των καθυστερήσεων, μόνο από τον φόβο του πολιτικού κόστους, ήταν πάντα τουλάχιστον αντιπαραγωγική. Τα προβλήματα δεν λύνονται ως διά μαγείας όσο χρονίζουν: κακοφορμίζουν. Και είναι εθνικά επωφελές να εκμεταλλεύεται κανείς ένα παράθυρο ευκαιρίας -όπως αυτό που φαίνεται ότι έχει ανοίξει- διότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι σε πέντε ή δέκα χρόνια οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες.

Η Ελλάδα, μετά από μια ατέλειωτη οκταετία κρίσης, είναι ακόμη σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη μικρή και εύθραυστη γείτονα. Όπως είναι σε καλύτερη κατάσταση από τη Βουλγαρία, την Αλβανία ή τη Σερβία. Θα είναι, όμως, πολύ πιο εύκολο για την Ελλάδα να ανακάμψει, τώρα που πλησιάζει το τέλος των δικών της Μνημονίων, εάν όχι μόνο βελτιώσει τις σχέσεις της με τα Βαλκάνια, αλλά εάν και οι γειτονικές της χώρες πάψουν να είναι οι φτωχοί συγγενείς και "ειδικές οικονομικές ζώνες" της Ευρώπης. Κι αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει τα μέγιστα τους πατριώτες, δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους.

Ναι, το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλο. Και, ναι, η συντριπτική πλειονότητα των Θεσσαλονικιών προτίμησε να μην πάει. Αυτό καλά θα κάνουν να το αντιληφθούν όσοι φλερτάρουν τώρα με την ιδέα να εκμεταλλευτούν το πλήθος. Κι όσοι δεν φλερτάρουν μ' αυτό το ψάρεμα στα θολά νερά, όσοι θεωρούν εαυτούς συνεχιστές του Διαφωτισμού σ' αυτή τη χώρα, όποια κι αν είναι σήμερα η πολιτική τους τοποθέτηση, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έδωσαν συστηματικά τη μάχη των επιχειρημάτων για το "Μακεδονικό" τα τελευταία χρόνια. Και ήρθε η ώρα να το κάνουν.

Έστω και με καθυστέρηση, επειδή δεν βγήκαμε χθες στα περίπτερα, να πούμε ένα μπράβο στους πολιτικούς -κυβερνητικούς και αντιπολιτευόμενους- που δεν μάσησαν τα λόγια τους και είχαν μια σαφέστατη στάση χωρίς να περιμένουν να δουν πόσοι θα μαζεύονταν στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή. Και κυρίως στον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του σκληρού πυρήνα των "εθνικοφρόνων" κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με το σύνθημα "Μπουτάρη σκουλήκι, η πόλη μας ανήκει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL