Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Περί βιβλιοθηκών ... στην Παλαιστίνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... στην Παλαιστίνη

Πολύ γνωστά και καταγεγραμμένα τα προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, η έλλειψη ελεύθερου χώρου για τα παιδιά και ειδικά για τα κορίτσια. Οι μαθήτριες του σχολείου του Deir al Balah αποφάσισαν λοιπόν να αποκτήσουν έναν χώρο και μάλιστα βιβλιοθήκη στο σχολείο τους, καθώς τα περισσότερα σχολεία στη Γάζα δεν έχουν βιβλιοθήκες. Απευθύνθηκαν λοιπόν στη UNICEF, η οποία τους δώρισε 300 δολάρια για να δημιουργήσουν βιβλιοθήκη. Πήγαν τα κορίτσια λοιπόν στην αγορά, πράγμα ασυνήθιστο για την περιοχή, και εκεί ανακάλυψαν ότι με αυτά τα χρήματα το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να αγοράσουν περίπου 30 βιβλία. Δεν θα έμεναν έτσι χρήματα για ράφια, καθίσματα και τραπέζια.

Επέστρεψαν λοιπόν με άλλες λύσεις στα προβλήματά τους. Σε μια άδεια αίθουσα διδασκαλίας κατασκεύασαν ράφια από ξύλινα κουτιά και καφάσια και καθίσματα από παλιά ελαστικά. Κατόπιν απευθύνθηκαν σε διάφορες ΜΚΟ και μέσω δωρεών συγκέντρωσαν 500 βιβλία. Το υπουργείο Παιδείας της Παλαιστινιακής Αρχής υποστήριξε το σχέδιο των μαθητριών, διαθέτοντας τραπέζια, καρέκλες και περισσότερα βιβλία. Τα κορίτσια δημιούργησαν μια επιτροπή για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης και τον εμπλουτισμό της με νέο υλικό. Μια βιβλιοθήκη γεννήθηκε. Σήμερα η σχολική βιβλιοθήκη του Deir al Balah στο σχολείο Sokaina είναι ανοιχτή έξι μέρες την εβδομάδα για όλους τους μαθητές.

Μια μικρή ιστορία από μια περιοχή που δοκιμάζεται δεκαετίες τώρα. Μαζί με το ψωμί οι άνθρωποι χρειάζονται και τα τριαντάφυλλα. Και ειδικά τα παιδιά. Και μερικές φορές αυτά τα τριαντάφυλλα είναι πιο πολύτιμο δώρο. Τα βιβλία στη βιβλιοθήκη θα βοηθήσουν τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Εκτός από την ψυχαγωγία και τη θεραπεία που προσφέρουν σε παιδιά πληγωμένα από τις πολιτικές και στρατιωτικές διαμάχες, τα βιβλία θα τα φέρουν σε επαφή με τις πληροφορίες και την κριτική σκέψη. Θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα επεκτείνουν το έργο που συντελείται στην αίθουσα διδασκαλίας. Θα προσφέρουν εναλλακτικές και διαφορετικές προσεγγίσεις και έτσι οι μαθητές εκεί θα καταφέρουν να αποκτήσουν δεξιότητες που πολλά άλλα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν γιατί στερούνται αυτή την ευκαιρία.

"Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επιτρέψουμε στα παιδιά στη Γάζα να μάθουν και να έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το μυαλό τους και να βάλουν τις ιδέες τους σε πράξη. Στη Γάζα λέμε πολλές φορές στους ανθρώπους τι να κάνουν και τι να μην κάνουν. Όταν όμως δημιουργείς μια βιβλιοθήκη και δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να διαβάσουν δύο απόψεις από ένα επιχείρημα, έχεις μια ευκαιρία να σκεφτείς. Το διάβασμα είναι η βάση αυτής της ευκαιρίας" λένε οι άνθρωποι από τη UNICEF που συντονίζουν αυτή την προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL