Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εξετάζονται φοροελαφρύνσεις για μεσαία και χαμηλά στρώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξετάζονται φοροελαφρύνσεις για μεσαία και χαμηλά στρώματα

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν χθες οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της εξόδου από το πρόγραμμα με κύριους άξονες την παραγωγή, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις θετικές παρεμβάσεις στο φορολογικό και το μέτωπο με τη διαπλοκή. Και φυσικά το ζήτημα της ΠΓΔΜ με άξονα την επίλυση με κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων και την ήττα των αλυτρωτισμών.

Βολές εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη τονίζοντας πως "βλέπουν να ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η πρωτοφανής προπαγάνδα καταστροφολογίας". Στις 10 σήμερα είναι προγραμματισμένη η έναρξη της δεύτερης ημέρας με την παρουσίαση της εισήγησης της Π.Γ. από τον γραμματέα του κόμματος Π. Ρήγα, ενώ το απόγευμα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης της εισήγησης της Π.Γ.

"Στην Ελλάδα σιγά - σιγά ξημερώνει η μέρα που -κατά τους περιούσιους διαμορφωτές γνώμης και τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος- δεν θα ξημέρωνε ποτέ. Η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης" είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι "ήδη από σήμερα η προοπτική της είναι αυτή που καθορίζει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση".

Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, "αφού η συνολική μας προσπάθεια αφορά όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον". "Ένα μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης για την κοινωνική πλειοψηφία, για τους ανθρώπους της. Σ’ αυτό, μέλλον προσβλέπουμε ως Αριστερά" είπε χαρακτηριστικά καταλογίζοντας "αδυναμία αλλά και απροθυμία των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και την έσυραν στην κρίση να τη βγάλουν από αυτή".

Ο Αλ. Τσίπρας αφού απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης παράλληλα με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, η ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας, οι σημαντικές νίκες στα εργασιακά και τα δικαιώματα, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στο κυρίαρχο ερώτημα: "Μετά το Μνημόνιο, τι;".

Ο τομέας της παραγωγής, η κοινωνική δικαιοσύνη, το ζήτημα της φορολογίας και το μέτωπο κατά της διαπλοκής αποτελούν τους βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έμφαση στη δίκαιη ανάπτυξη, τον προσανατολισμό της παραγωγής στους τομείς όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όσο όμως και η πρόβλεψη για θέσεις σταθερής εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, η αποκατάσταση της εργασίας με αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων, η καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, η αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Στον τομέα της φορολογίας τόνισε ότι, μαζί με τις ελαφρύνσεις που προβλέπονται στα αντίμετρα, στόχος είναι να εξεταστούν οι τρόποι ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, "που δεδομένα θα έχει θετική επίπτωση και στα προσδοκώμενα έσοδα", να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στοχεύοντας στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης συζήτησης για το θέμα της εξόδου με καλή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος αναμένεται να δώσουν τα στελέχη της κίνησης των "53+".

Λύση χωρίς αλυτρωτισμούς ή ανιστόρητες διεκδικήσεις

"Η χώρα είναι σε θέση να διατηρεί πλέον σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη και παράλληλα να διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

"Οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ισχυροποιούνται όταν οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας πληθαίνουν" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως τα εθνικιστικά παραληρήματα το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα. "Δεν υπάρχει καμία καμία υποχώρηση στα κρίσιμα εθνικά θέματα" σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό επισήμανε πως η ελληνική θέση είναι "σαφής και είναι θέση ευθύνης", επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα διεκδικεί "με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων". Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει "παράθυρο ευκαιρίας" να δοθεί οριστική λύση σε ένα ζήτημα που, όπως τόνισε, "φορτώθηκε στη χώρα από το 1992".

Τότε, υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας, που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, "είχε την ατυχία να έχει υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα".

Για "μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου. "Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων" επισήμανε τονίζοντας ότι μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα "προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα".

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση κρίνουν θετικό το ότι μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα η νέα κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κάνει βήματα. "Μένει όμως να το δούμε στην πράξη" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας εξηγώντας πως η κυβέρνηση αναζητά μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας "που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων".

"Είναι πράγματι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις αντιφάσεις και μεταμορφώσεις του κ. Μητσοτάκη" είπε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται να δοξαστεί κρυπτόμενος.". "Το ονοματολογικό δεν είναι ένα ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης, όπως ο ίδιος νομίζει, για να συνεχίσει για πολύ να παίζει παιχνίδια" πρόσθεσε και εκτίμησε πως "θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την εξέλιξη των πραγμάτων, να πάρει θέση".

"Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια. Τη μια αναφέρεται στον Καραμανλή, την άλλη στον Σαμαρά. Τη μια επαινεί τη στάση του πατέρα του ως πρωθυπουργού το 1992, την άλλη ακολουθεί τη στάση αυτού που ανέτρεψε τον πατέρα του" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL