Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δημιουργίες στο Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δημιουργίες στο Διαδίκτυο

Του Κοσμά Κέφαλου

Δεν είμαι λάτρης της τεχνολογίας, παρακολουθώ επιλεκτικά τις εξελίξεις και ανήκα σε εκείνους που διατυμπάνιζαν τα αρνητικά των σύγχρονων εργαλείων και υποβάθμιζαν τα θετικά. Μέχρι κάποιο πρωινό στο τρένο, όπου είδα μια νεαρή κωφάλαλη με διάχυτη ευτυχία στο πρόσωπό της: Επικοινωνούσε μέσω οθόνης, προφανώς με αγαπημένο πρόσωπο, για πολύ ευχάριστο θέμα. Η εκτίμησή μου στην τεχνολογία σκαρφάλωσε πολλά σκαλοπάτια!

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει τις προτιμήσεις το YouTube, το οποίο επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών. Λέγεται ότι η ιδέα γεννήθηκε από έναν πυροβολισμό σε πάρτι, από την αποκάλυψη επί σκηνής του στήθους της Τζάνετ Τζάκσον στον τελικό του «Super Bowl», καθώς και από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Ενδεικτικά, όλα, των θεμάτων με τη μεγαλύτερη πέραση.

Δημιουργήθηκε στις αρχές του 2005, αναπτύχθηκε γρήγορα και ανακηρύχτηκε από το Time «Εφεύρεση του 2006». Η Google διέκρινε έγκαιρα τις προοπτικές του και, ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, απέκτησε το YouTube με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πλούσια θεματολογία και η ευκολία επιλογών προσελκύει κάθε μήνα περισσότερους από 15 δισεκατομμύρια επισκέπτες παγκοσμίως. Το εύχρηστο εργαλείο είναι πλέον δημοφιλές και στη χώρα μας, με επιλογές θεμάτων από την πολιτική, τις τέχνες, τον αθλητισμό.

Στα “Ενθέματα” της «Αυγής», την Κυριακή 21.1.18, θα φιλοξενηθεί αφιέρωμα για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Φιλίνη, με κεντρική ιδέα τον απόηχο των λόγων, του έργου και της δράσης τού αγωνιστή της Αριστεράς. Μέσα από κείμενα και αφηγήσεις φίλων και συναγωνιστών περιγράφονται τα χρόνια της παρανομίας και των διώξεων, η πολιτική του σκέψη, οι κοινωνικές δράσεις, τα οράματα του. Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος συγκέντρωσε τις παρεμβάσεις του Φιλίνη στο Ευρωκοινοβούλιο και τις ανάρτησε στο λινκ: goo.gl/xRNYDg

Παρακολουθώ επιλογές βίντεο για σκακιστικά γεγονότα και παρτίδες από το http://skakistiko.com/. Πιο πρόσφατες, η συνάντηση ανάμεσα στους Φίσερ και Ταλ (Μπλεντ, 1961), όπου ο λευκός θυσιάζει βασίλισσα και νικάει σε ασύμμετρο φινάλε, καθώς και βίντεο με τη νίκη, σε μπλιτς, του Ταλ επί του Κασπάροβ (Μόσχα, 1992).

Έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ δημιουργίες από κοντά -πιο κοντά δεν γίνεται- του Ισίδωρου. Αυτοδίδακτος, μαθαίνει από τα λάθη του, αφουγκράζεται, προσπαθεί. Από το κανάλι G.X.I εμφανίζει σε εβδομαδιαία βάση κωμικά σκετς, αναδεικνύει τις ομορφιές της Ικαρίας, περιγράφει ταξίδια, παίρνει συνεντεύξεις.

Είναι ένας από τους χιλιάδες ενήλικες και παιδιά στην ελληνική πλατφόρμα με έφεση για δημιουργία, που την εντείνει κάτι ευχάριστο, μια επιτυχία ή ένα γεγονός τραγικό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL