Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Τράπεζα της Ελλάδος : Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζα της Ελλάδος : Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις

George Grosz, "Caricatures"

Του Θέμη Μαγκανά*

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ως θεσμός υπαγόμενος, ελεγχόμενος και εποπτευόμενος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ευθύνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Πολλά όμως από το θεσμικό πλαίσιο της ΤτΕ είναι άγνωστα για τους πολίτες, των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται από το τραπεζικό σύστημα, από βάναυσες και απάνθρωπες χρηματοοικονομοπιστωτικές πολιτικές, από άκρως καταχρηστικές και παράνομες πράξεις και παραλείψεις των τραπεζών και κυρίως από την "επιλεκτική" και "προτιμησιακή" εφαρμογή κανονισμών και επιβολή κυρώσεων και προστίμων.

Και ενώ o απλός και ανυπεράσπιστος πολίτης πασχίζει προκειμένου να επιβιώσει κυριολεκτικά μέσα στη λαίλαπα των επαχθών μέτρων που επιβλήθηκαν και από τον Γ. Στουρνάρα, υπάρχουν στοιχεία για σκανδαλώδη μεταχείριση συγκεκριμένων δανειοληπτών (όπως είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ΜΜΕ, μεγαλοεργολάβων και της οικονομικής "ελίτ" των παραδείσιων επιλογών, που φιγουράρουν σε όλες τις "κοσμικές" λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Paradise Papers).

Οι αρμοδιότητες όμως και η δικαιοδοσία της ΤτΕ είναι σαφέστατες και όποιος θέλει μπορεί να τις αναζητήσει στο επίσημο site της και ειδικότερα στη σελίδα: https://tinyurl.com/y7gcgpyq. Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί το κεφάλαιο που αναφέρεται στο θέμα της εποπτείας των τραπεζών και για το οποίο αναγράφονται στη σχετική σελίδα τα εξής:

"Εποπτεία πιστωτικού συστήματος

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το άρθρο 55Α του καταστατικού της, ασκεί την εποπτεία στα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων και οργανισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας, τα λεγόμενα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Με δεδομένα τον κυρίαρχο ρόλο της τραπεζικής διαμεσολάβησης στη χρηματοδότηση της οικονομίας και την καθοριστική συμμετοχή των τραπεζών στα συστήματα πληρωμών και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατ’ ακολουθίαν η ομαλή λειτουργία των αγορών και η ανάπτυξη της οικονομίας εξαρτώνται ουσιωδώς από τη σταθερότητα και την αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Στόχοι της εποπτείας είναι η σταθερότητα και η εύρυθμη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας. Επιπλέον, η εποπτεία αποβλέπει στη διαφάνεια των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών των υποκειμένων σε αυτή".

Μάλιστα, υπάρχουν σαφέστατες υποχρεώσεις και οδηγίες στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 42/30.5.2014: https://tinyurl.com/y99wr6d7, η οποία εκδόθηκε μόνο έντεκα μέρες πριν ανακοινωθεί και είκοσι επτά μόνο μέρες πριν ορκιστεί ως διοικητής της ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών που κατείχε από το 2012.

Μπορεί λοιπόν ο Γ. Στουρνάρας να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στην συβέρνηση και στους πολίτες και να κάνει τη δουλειά του; Που σίγουρα δεν είναι να το παίζει "μάντης κακών", αλλά να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας των τραπεζικών συναλλαγών και της προστασίας των Ελλήνων πολιτών (κατ' επέκταση των πολιτών της Ε.Ε.) καθώς και της στήριξης της εκάστοτε ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής και θέσεων. Εκτός, βέβαια, αν αυτές πάσχουν από νομιμότητα, οπότε και πρέπει να τις καταγγέλλει στη Δικαιοσύνη ευθαρσώς, με στοιχεία και τεκμηρίωση. Οφείλει, τέλος, εκ των θέσεων ευθύνης που κατέχει εδώ και πολλά χρόνια, να φροντίζει ο ίδιος και η οικογένειά του να είναι πλήρως νόμιμοι και να μη δίνουν την παραμικρή αφορμή.

Ας πράξει λοιπόν το καθήκον του κι ας εφαρμόσει όλα όσα προβλέπονται για την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών κι ας επιβάλει πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις τα μέτρα (προληπτικά και κατασταλτικά) που αφορούν τα κόκκινα δάνεια που έχουν γίνει... ροζέ με δήθεν ρυθμίσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τη φαινομενική "ρευστότητα" των τραπεζών, ενώ διαιωνίζουν και μεγεθύνουν τις οφειλές των δανειοληπτών.

Κι αν χρειαστεί, ας κλείσουν και ορισμένες "τράπεζες" κι ας αποδοθούν τα όποια περιουσιακά τους στοιχεία στους νόμιμους μετόχους -χρηματοδότες τους-, που δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες φορολογούμενους, που τις ανα- και ανα- κεφαλαιοποίησαν και πληρώνουν με το αίμα τους τα δάνεια που τους φορτώθηκαν στην πλάτη από τα Μνημόνια τα οποία και ο ίδιος "φρόντισε" να μας επιβληθούν.

* Ο Θέμης Μαγκανάς είναι δρ αεροναυπηγός μηχανικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL